Με βροχές κατά περιόδους όλη η εβδομάδα

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα επηρεάσει τον καιρό σχεδόν όλης της χώρας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΝΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Αναφορικά με τον καιρό του πενθημέρου Πέμπτη - Δευτέρα (22-26/2), η χώρα θα επηρεαστεί από διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές, οι οποίες, κινούμενες από τα Δ-ΝΔ προς τα Β-ΒΑ, θα προκαλούν κατά περιόδους βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Προς το τέλος της περιόδου στη Β. Ελλάδα χιόνια θα πέσουν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι με βασική ένταση στα πελάγη τα 5 με 6 μποφόρ. Πρόσκαιρη ενίσχυση στα 7 μποφόρ αναμένεται την Παρασκευή στο Ιόνιο και το Σαββατοκύριακο στο Αιγαίο. Τέλος, την Κυριακή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στη Β-ΒΑ Ελλάδα θα είναι αισθητή.

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-2-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι στα βόρεια ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και στα νότια Ν-ΝΑ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κυρίως τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Τοπικές βροχές κατά περιόδους. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 11 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. NW Pindos
    Καλή σαρακοστή! Είχα γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση ότι όταν ξεκινάει το χιόνι στη ΒΔ Πίνδο έστω με ένα καλό χαμηλό από δυτικά δεν σταματάει μετά εύκολα ο καιρός εκεί. Εδώ και κάποιες μέρες αυτό συμβαίνει με ένα διάλειμμα μόνο το τριήμερο. Αυτή η εβδομάδα θα είναι κυρίως εβδομάδα αρκετά ορεινών - χιονοδρομικών για χιόνια και βλέπω να βάζει καλό χιόνι (τελικά το έριξε αργά φέτος). Από σήμερα το βράδυ μέχρι Πέμπτη πρωί εκτιμώ ότι ΒΔ Πίνδο (π.χ. Βασιλίτσα, Ανήλιο, Αυγό, Τύμφη, Σμόλικα) από 1400μ. και πάνω θα βάλει πάνω από μισό μέτρο. Έπεται συνέχεια, το Σάββατο νέα έξαρση και από Κυριακή πτώση θερμοκρασίας και χιόνια χαμηλά, την άλλη Δευτέρα - Τρίτη διαφαίνεται επίσης καλό χιόνι. Αυτή η κατάσταση (αυτό είναι εμπειρικό καθαρά) μπορεί να συνεχισθεί λίγο - λίγο μέχρι και μέσα Μάρτη (δεν το θεωρώ διόλου απίθανο) και να προστεθεί στην Πίνδο μεγάλο ύψος χιονιού. Το έχω δει το έργο πολλές φορές. Αν από βδομάδα έρθει και μια καλή πτώση θερμοκρασίας (καλές παγωνιές) έστω για καμιά βδομάδα, από ski και snowboard θα είμαστε κομπλέ τουλάχιστον μέχρι τέλη Απρίλη (και για καλές χιονοπορείες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αφορμή την αναφορά στη μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας, την Πίνδο, ας περάσουμε στη μεγαλύτερη της Ευρώπης, τις Άλπεις, καθώς οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, όπως και των Πυρηναίων, διαμαρτύρονται για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αφήσει τους λύκους να αυξήσουν τον πληθυσμό τους κατά 40%, όπως γράφει ο Guardian. Από 360 θα γίνουν 500, μην φανταστεί κανείς ότι έχει χιλιάδες λύκους στη Γαλλία, όπου είχαν εξαφανιστεί, άλλωστε, τη δεκαετία του 1930 και επανέκαμψαν το 1992 μέσω Ιταλίας, που έχει 2.000 λύκους.

      Για να μετριάσει τις αντιδράσεις και να προσπαθήσει για μία αρμονική συνύπαρξη, η γαλλική κυβέρνηση επιτρέπει ανάλογα με την περίσταση στους κυνηγούς να σκοτώνουν αντί για 10%, το 12% των λύκων. Επίσης, η 100σελιδη στρατηγική της για την αύξηση του πληθυσμού τους, προβλέπει και χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων για να προστατεύουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Οι λύκοι κατηγορούνται για την αύξηση των επιθέσεων στη ευρύτερη περιοχή των Άλπεων, όπου το 2016 σκοτώθηκαν 10 χιλιάδες πρόβατα.
      https://www.theguardian.com/world/2018/feb/20/france-wolf-population-grow-40-anger-farmers

      Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, όμως, που πάλι στη Γαλλία θανάτωσαν σήμερα 9.400 πάπιες σε δύο εκτροφεία, επειδή ανιχνεύτηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών, όπως γράφει η Le Monde. Ζώνη σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου μπήκε σε καραντίνα και απαγορεύτηκε η είσοδος και έξοδος πουλερικών σε αυτήν, ενώ οι περιορισμοί σε αυτές τις δύο τοποθεσίες θα αρθούν μετά από 20 μέρες και αφού έχει γίνει καθαρισμός, απολύμανση και εξονυχιστικός έλεγχος.

      Σωστά όλα αυτά, μόνο που σύμφωνα και με τις αρχές, ο ιός ήταν χαμηλής παθογένειες και σε καμία περίπτωση ικανός να προκαλέσει συναγερμό. Δεν είχε επίσης καμία σχέση με τους ιούς Η5Ν1 και Η5Ν8 που είχαν δικαιολογήσει το 2016 και το 2017 τη μαζική εξόντωση πουλερικών στη νοτιοδυτική Γαλλία. Παρόλα αυτά από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν θανατωθεί 10 χιλιάδες πουλερικά στη Γαλλία, λόγω εντοπισμού του ιού χαμηλής παθογένειας Η5Ν3. Κτηνοτρόφοι και μέλη του συλλόγου φίλων της πάπιας είναι οργισμένοι και αμφισβητούν την αξιοπιστία των αναλύσεων.
      http://www.lemonde.fr/planete/article/2018/02/20/plus-de-9-000-canards-abattus-par-precaution-dans-le-gers_5259798_3244.html

      Μιας και ο λόγος για πάπιες δεν πρόσεξα σήμερα, αν αυτές που τους έχουν φτιάξει μία μεγάλη γούρνα μπροστά από την παραλία της Αναβύσσου ήταν στη θέση τους. Στο Θυμάρι είχε κι έναν θαλασσοκόρακα και θυμήθηκα την πρώτη φορά που είχα δει στον βυθό αυτό το θαυμάσιο πτηνό και το είχα περάσει για πάπια.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία όλα αυτά. Αν σου αρέσει το σκι (κι έχεις και λεφτά να το κάνεις πλέον) ή αν εργάζεσαι στο χειμερινό τουρισμό μια χαρά ακούγονται όλα αυτά. Και είναι πολύ καλά, πέραν του αστείου, γιατί θα γεμίσουν και οι υδροφόροι ορίζοντες με αυτά τα χιόνια στα ψηλά. Όμως, τι θα γίνει με εμάς τους αμετανόητους ταρατσάκηδες; Εμείς δεν έχουμε ψυχή; Φέτος, μια φορά πλησίασε το χιόνι στα πεδινά, εκεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα και πάπαλα (κι εκεί κατά λάθος έγινε, μη νομίζετε, ξέχάστηκε το κρύο λίγο παραπάνω και έγινε ό,τι έγινε). Πέρυσι ήρθε ο βόρειος πόλος εδώ και τη βγάλαμε με λιακάδες στους -5. Τώρα, θα περιμένουμε του χρόνου μπας και, αν κι εδώ υπάρχουν ορισμένοι που ποντάρουν ακόμα τα λεφτά τους στις καθυστερήσεις του χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρεμάλια, τζογαδόροι, αλογομούρηδες του Μάρτη. Το βλέπω να μένουμε στο τέλος με τις φόδρες, αλλά, ως γνωστόν, μυαλό ο εθισμένος στο τζόγο δε βάζει!

      Διαγραφή
    2. Κάλλιο Μάρτης καρβουνιάρης, παρά Μάρτης λιοπυριάρης!

      Διαγραφή
    3. Γιώργο πιστά εναποθέσαμε όλα μας τα όπλα στον Μάρτιο εδώ κ μήνες,δε θα τα παρατήσουμε τώρα.
      Πάμε λοιπόν για έναν μήνα απ τα παλιά(συνεχίζω κ είμαι σίγουρος ότι κάτι θα κάνει).
      Μετά τον δάσκαλο λοιπόν ας πω κ εγώ άλλη μία ωραία παροιμία,ο Μάρτης ο πεντάγνωμος, εφτά φορές χιόνισε
      και πάλι το μετάνιωσε που δεν εξαναχιόνισε...

      Διαγραφή
    4. Τζογάρετε όλοι στις αρχές Μαρτίου. Βάλτε τα όλα στη μπάνκα, κινητά και ακίνητα, τώρα που ο Ευρωπαίος πάει να μας κλείσει πονηρά το μάτι. Τι σημασία έχει ότι που αύριο θα δείχνει πάλι άλλα πράγματα...

      Διαγραφή
    5. Εγώ το έγραψα από προχθές: gambler's fallacy το λένε οι αμερικανοί... μυαλό δεν βάζουμε! Αμετανόητοι ταρατσακηδες είμαστε και τζογάρουμε τα ρέστα μας στα χασομέρια του χειμώνα!

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    6. Επειδή πέρυσι έφυγε βιαστικά ο χειμώνας(αρχές Φεβρουαρίου)ίσως φέτος χασομερισει λίγο παραπάνω απ ότι συνήθως και δουμε κάτι.Οπως και να χει όμως μυαλό δεν βάζουμε αυτο ειναι μια αλήθεια

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους,τωρα σχολασα,επειδη εργάζομαι σε ελαιοτριβείο συνομιλω με πολλούς παραγωγούς,οι περισσότεροι λένε το ίδιο πράγμα,τα περισότερα φυλοβολλα δέντρα έχουνε φουσκώσει κ ετοιμάζονται να ανοίξουν τα μπουμπούκια τους,οι λεμονιές έχουνε ανθησει ήδη,εαν κάνει παγωνιά στο νησί θα πάθουνε, παγοπληξια κ θα κάουνε, τα άνθη τους,ας ελπίσουμε, ότι το μαρτιο δεν θα έχουμε κάτι ακραίο από αρνητικές θερνοκρασιες,κ αλο απόγευμα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ ζιακοπουλε είμαι 40 χρόνων δεν την ήξερα αυτή την παροιμία,την λένε στην ιδιαίτερη πατρίδα σας;καλό βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατω απ τα αυλακι λεμε καλιο Μαρτης στα δαυλια παρα στα προσηλιακα

      Διαγραφή
  5. Απ' ότι φαίνεται, προς τα δυτικά της Ευρώπης θα μετακινηθεί το ψύχος. Σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χιόνια μέχρι την Πορτογαλία. Ενώ εμείς θα παρακαλάμε για "λίγα ψίχουλα αγάπης" τα σκληρόψυχα μοντέλα.

      Διαγραφή