«Κόκκινοι» εναντίον «Γαλάζιων»



Πιθανή εξέλιξη της αναμέτρησης:

-Οι «μάχες» θα συνεχιστούν επί δεκαήμερο, με αποτέλεσμα κατά περιόδους να πέφτει αρκετό νερό κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο.

- Το τριήμερο 23-25/3/2018 αναμένεται αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Πάντως, οι πιθανότητες να σημειωθεί καταστροφικός για τη γεωργική παραγωγή παγετός, προς το παρόν, φαίνονται περιορισμένες.

- Οι προβλέψεις για βροχές στη νότια νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη γενικά είναι δυσοίωνες. Κάτι μπορεί να γίνει το τριήμερο 23-25/3, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από το επόμενα τρεξίματα των μοντέλων.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου

16 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε, οι 130(!) δασικές πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου (λες και είναι Αύγουστος) μπορούν να θεωρηθούν παράπλευρες απώλειες της αναμέτρησης; Θέλω να πω, μπορούν να εξηγηθούν επαρκώς από το συνδυασμό υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, ισχυρών ανέμων και της γνωστής εγκληματικής ανοησίας των συνήθων αξ αμελείας εμπρηστών; Είναι ακόμα Μάρτιος, χειμώνα μπορεί να μην έκανε, αλλά, αν εξαιρέσουμε την Κρήτη, έβρεξε γενικά φέτος, από καλά ως πάρα πολύ. Ϊσως ο Χρήστος Σιμούλης, αν μας διαβάζει, θα μπορούσε να μας πει και αυτός τη γνώμη του. Γιατί αναρωτιέμαι και εγώ αν οι αιτίες που υποθέτουμε επαρκούν για αυτό που συμβαίνει, η μήπως πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά "θεωρίες συνομωσίας", με δεδομένη την γεωπολιτική ένταση που επικρατεί στην περιοχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι θεωρείες συνωμοσίας μπορεί να έχουν κάποια βάση. Σημειώνεται ότι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Μετεωρολογίας, που γιορτάζουμε σε λίγες μέρες, είναι:"΄Ετοιμοι για τον καιρό, έξυπνοι με το κλίμα και σοφοί με το νερό¨. Εγώ θα πρόσθετα και το ¨προνοητικοί με τα δάση¨.

      Διαγραφή
    2. Χρήστος Σιμούλης18 Μαρτίου 2018 στις 11:16 μ.μ.

      Καλησπέρα σας. Φταίει κυρίως αυτό που περιγράφει ο Δημήτρης ρ. στις 5:39 μ.μ. Βέβαια κανείς δεν δικαιολογείται, ούτε συγχωρείται επειδή είναι Μάρτιος, αν η φωτιά επεκταθεί. Τώρα, αν υπάρχει συνωμοσία εμπρηστών κατά των ανηρτημένων δασικών χαρτών, αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

      Διαγραφή
    3. Γιώργο μου, ο καλός φίλος και φύλαξ του ορθογραφείν στο μπλογκ Μιχάλης λέει -και ασφαλώς έχει δίκιο- ότι εμένα με έφαγαν οι θεωρίες και εσένα οι συνωμοσίες!
      Επι της ουσίας, ο Δημήτρης και ο Χρήστος έχουν δίκιο, αλλά οι καιροί είναι πονηροί και χαλεποί.
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. είναι από τις περιπτώσεις, που αν δεν είναι απλή θεωρία και από κάποια θεωρεία παρακολουθούν οι συνωμότες την εξέλιξη, δεν το μαθαίνουμε ποτέ.
      παράξενο πάντως, ενώ για κάποιο λόγο η αυτόματη διόρθωση του Word 2007 βγάζει σωστή και τη "συνομωσία" (που πολλοί αγάπησαν), όχι όμως και τον "συνομώτη" (που αγάπησε ουδείς).
      καλημέρα

      Διαγραφή
  2. Καλό υπόλοιπο κυριακης,να στε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Αυτή την εποχή η καυση( κλαδιών απο κλαδέματα ,βάτων,ξερών παλιών χόρτων κτλ) είναι στο φορτε της. Ο άνεμος σε συνδυασμό με χαμηλή υγρασία και στεγνή επιφάνεια, βοήθησε την εξάπλωση των εστιών. Για αυτούς που αμελούν είναι απλά ακόμα Μάρτιος. Επίσης νομιζω οι πιο πολλές εστίες εξαπλώθηκαν σε βλάστηση που είναι πάντως καιρού εύφλεκτη όπως πεύκα, πουρνάρια και χαμηλή θαμνώδες βλάστηση γενικά. Τα αλλά δάση την περίοδο αυτή δεν καίγονται με τίποτα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NW Pindos
    Απίστευτο αυτό που είδα πριν λίγο (μπαίνεις στο snowreport, μετά πατάς forum, μετά καιρικές εικόνες 2018, σελίδα 25 φωτογραφίες και βίντεο από fb) 8 μέτρα χιόνι στα 2000 μ. στη Βασιλίτσα και 14μ. στα φρύδια στις 9-3-2018 (δηλαδή τέλος Φλεβάρη τι γινόταν εκεί;) απίστευτο και όμως αληθινό, ούτε στην Ιαπωνία να είμασταν!! Απίθανο, χιόνι μέχρι τα σύρματα, θάφτηκαν τα λίφτ!! Φανταστείτε τι γίνεται Σμόλικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι φωτογραφίες ειναι παραπλανητικές και οι ημερομηνία λάθος.Πρώτον οι πυλώνες στην κορυφή 2125 μέτρα
      χαμηλώνουν αρκετά γιατι πως αλλιώς οι σκιέρ θα κατεβουν απο τα καρεκλακια ;Δεύτερον δεν μπορει στην Σμιξη να εχει 10 cm χιόνι και στην Βασιλίτσα 8 μέτρα( αν ειναι δυνατον) Τρίτον το Σάββατο 10-03 με πηρε τηλ.ενας φιλος μου να παμε για σκι μη γνωρίζοντας οτι εγω εκεινη την ωρα ανεβαίνω στον Βουρινο στα 1866 μέτρα με μισο μετρο χιονι στην κορυφή ενω λιγο πιο δυτικά στην Βασιλίτσα να εχει 8 μέτρα...εκείνος πήγε και μου ειπε οτι απλα ειχε αρκετο χιόνι.Μπορω να σου πω και αλλα
      δεν εχει όμως νόημα μην σε ξεγελούν οι φωτογραφίες.

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Δεν ξέρω, μπορεί να έχεις και δίκαιο, αλλά στις φωτογραφίες και στο βίντεο φαίνονται εμφανώς άλλα. Δεν νομίζω να ανήκουν σε άλλη εποχή. Μπορεί ενδεχομένως να είναι όχι από 9-3 αλλά από τέλος Φλεβάρη και να ανέβηκαν αρχές Μάρτη (το ίδιο είναι). Είναι εμφανές ότι μιλάμε για μεγάλο ύψος χιονιού πάνω από 5 μέτρα και στα φρύδια ακόμη περισσότερο (τα φρύδια της Βασιλίτσας για όσους ξέρουν την περιοχή μαζεύουν απίστευτους όγκους). Τωρα σε σχέση με Βούρινο: καμία σχέση, κάτι περισσότερο από μέρα με τη νύχτα στα ύψη χιονιού που πέφτουν, ασύγκιρτα τα μεγέθη (μπορεί και οκταπλάσιος όγκος). Αναφορικά τώρα με Σμίξη και Βασιλίτσα: Η Βασιλίτσα είναι βουνό με ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, τραβάει το χιόνι σαν μαγνήτης. Θες είναι τα ρεύματα, που επικρατούν ή δεν ξέρω εγώ τι, αλλά εκείνος ο άξονας έχει ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες. Είναι στο μάτι του χιονιού. Μπορεί πράγματι το χιόνι στη Σμίξη να μειώνεται σε ύψος λόγω π.χ. μιας ισχυρής βροχής και νοτιά αρχές άνοιξης και να πάει στα 20 ή 10 εκατοστά, αλλά τα ίδια χιλιοστά πάνω από τα 1900 στη Βασιλίτσα πέφτουν αποκλειστικά και μόνο σε χιόνι μέχρι Απρίλη. Έχω τύχει αρκετές φορές ακόμη και στη Σμίξη να χιονίζει στα πάνω σπίτια του χωριού και να βρέχει στα κάτω και να είναι χιονισμένο το μισό χωριό και έχω πετύχει επίσης διπλανά βουνά της Βασιλίτσας και όλη η περιοχή να είναι ξερή χωρίς καθόλου χιόνι (ούτε ίχνος) και η Βασιλίτσα να προβάλει σαν παγωτό με πολύ χιόνι. Μπορεί να δεις ξαφνικά μετά τα 1900 το ύψος να αυξάνει απότομα. Γνωρίζω μάλιστα ότι Γάλλοι επιστήμονες ήταν αυτοί γύρω στο 1974, που εντόπισαν την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου βουνού στο χιόνι αλλά και βουνών της ευρύτερης περιοχής (Σμόλικας - Αυγό κλπ.) και πρότειναν δημιουργία χιονοδρομικού. Δεν ξέρω πως εξηγούνται επιστημονικά αυτές οι ιδιαιτερότητες του καιρού ειδικά στο συγκεκριμένο άξονα. Γι αυτό είπα από την αρχή ότι φαίνεται σαν απίστευτο.

      Διαγραφή
    3. NW Pindos
      Μια μικρή διόρθωση: το Link είναι: μπαίνεις snowreport, μετά forum, μετά ΄΄καιρός γενικά΄΄και μετά ΄΄καιρικές εικόνες 2018΄΄είναι στις σελίδες 25 και 26 (δείτε και τις δύο σελίδες έχει ενδιαφέρον).

      Διαγραφή
  5. Χριστοδουλε,ουτε κ εγώ το ήξερα,χ χρόνια σου πολλά,κοντευουμε κ εμείς,σιγα σιγά,οσα δέντρα έχουνε αδειάσει,εχουνε δωσει βλαστούς κ ετοιμάζονται,απο απριλιο ξεκινάει ο σταυρός στα δέντρα,θα δείξει,οταν δέσει ο ανθός,απριλιο κ μαιο οι κρίσιμοι μήνες,υγρασια,θερμοκρασια κ ώρες ηλιοφάνειας.καλο βράδυ σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το περισσότερο χιόνι που έριξε τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρονια στην Βασιλίτσα και γενικοτερα στα βουνα του νομου Ιωαννίνων ηταν το 2005 και το 2013 ο χειμώνας φέτος απεχει πολυ απο το 05 και 13 ειναι στοιβαγμένο χιονι απο τον άνεμο σε εκεινο το σημείο.Πηγαίνω συχνά στη Βασιλίτσα το ξερω καλα το βουνό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Σε αυτό που λες συμφωνώ απόλυτα, ότι μια μεγάλη ποσότητα δηλαδή είναι και από ανεμοσούρια, το ερώτημα είναι βέβαια και τι ύψος υπάρχει κάτω από εκεί που πατάει το μηχάνημα (όπως ανεμοσούρι μεγάλο έχει αριστερά του δρόμου πριν φτάσεις στην Ελιμεία, καταλαβαίνεις που λέω, όχι στο διθέσιο, αλλά πριν φτάσεις στο πάνω πάρκινγκ). Αν δεις μάλιστα προσεκτικά στα βίντεο θα δεις ότι προς ανατολικά (σε σχέση με την πορεία του μηχανήματος) τα βουνά, που είναι σχετικά κοντά (σε χαμηλότερο βέβαια υψόμετρο) είτε έχουν ελάχιστο χιόνι, είτε και καθόλου. Άρα δεν είναι παράξενο στον Βούρινο (νομό Κοζάνης) να έχει πολύ λιγότερο χιόνι. Πράγματι το 2005 (το φοβερό πενθήμερο από 19 έως 24 Γενάρη) έριξε πάρα πολύ χιόνι (και το 2002-2003 τα ίδια) όπως και το 2012-2013 (με αποκορύφωμα 12 Φλεβάρη 2013, που καλύφθηκε το άγαλμα στην πλατεία Σαμαρίνας). Τον φετινό χειμώνα όμως είχαμε την εξής ιδιαιτερότητα (όπως και άλλους χειμώνες): έριξε πάρα πολύ χιόνι πάνω από τα 1700 μ. (λόγω σχετικά υψηλών θερμοκρασιών χαμηλότερα). Δηλαδή ενώ το 2013 ή 2005 (λόγω πιο χαμηλών θερμοκρασιών) είχε περισσότερο χιόνι στη βάση από ότι φέτος όπως και στα κλασικά ορεινά, εντούτοις οι ποσότητες χιονιού πάνω από τα 1800μ. ήταν οι ίδιες με φέτος, για να μη πω ότι φέτος μπορεί να ήταν και περισσότερες. Επειδή την ξέρεις την ευρύτερη περιοχή θα έχεις δει ότι η Δ. Μακεδονία έχει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, όσο πιο δυτικά τόσο πιο πολύ υετός (γενικά ο πιο υετοφόρος άξονας στην Ελλάδα είναι η Πίνδος και προς τα δυτικά, φουλ νερά). θα έχεις διαπιστώσει πηγαίνοντας για πάνω ότι όταν στο ύψος της Στιάτιστας (στη Μπάρα όπως λέμε) έχει π.χ. 10-20 πόντους χιόνι, τα μέρη που λέμε (Βασιλίτσα, Τύμφη, Σμόλικας, Αυγό και τα ορεινά χωριά αυτών) δίνουν ρεσιτάλ χιονιού. Εγώ από κει βγάζω ένα πρώτο συμπερασμα για το τι γίνεται πάνω. Γενικότερα όλες οι περιοχές της Δ. Μακεδονίας δεν επηρεάζονται με τον ίδιο καιρό (κάποια στιγμή θα αναλυθεί και αυτό).

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με τα παραπάνω

      Διαγραφή
  7. Αντώνη σε ευχαριστώ και δεν υπάρχει παρεξήγηση, είπαμε είναι δύσκολη η γιορτή μου.Οσο αναφορά το άνθος και το αν θα δεσουν,παίζουν πολλά πράγματα ρολό.Ας είμαστε καλά και βλέπουμε.Για τις φωτιές πιστεύω,επειδη το ζω και από κοντά,τις περισσότερες φορές φταίει η ασυνειδησία και η αμέλεια.Προχτες το Σάββατο μόλις τελειωσα με τα αμπέλια,πήγα στις ελιές,μαζεψα τα κλαδιά σε μια άκρη και έφυγα.Ήταν όμως αρκετοί που άναψαν φωτιά. Με 8 μποφόρ,αν είναι δυνατόν.Αν ξεφύγει η φωτιά θα φθάσει στην θάλασσα για να σβήσει.Πριν τρία χρόνια Με τις ίδιες συνθήκες ένας ανόητος μου έκαψε 7 ελιές 200 ετών και στο σύνολο 400 δέντρα.Τι να πεις δεν λες τίποτα,η βλακεία δεν πολεμιεται.Εχθες μετά την υπέροχη βροχή που είχαμε και ένα άνοιξε- κλείσε ως το βράδυ,ειχε ένα πολύ ωραίο άρωμα απλωμένο τριγύρω,(και μέχρι να ξεκινήσει ο άνεμος που σαρωσε τα πάντα ολη νυχτα).Ενα υπέροχο ανακάτεμα,βροχής,χώματος και άνθη φυτών και δέντρων.Τα πεύκα που περιβάλλουν το χωριό κατά το 60% έβγαζαν μια εξαιρετική μυρωδια (λίγο χάλασε το κλίμα η σκόνη μαζί με την γύρω που άφησαν έντονη την παρουσία τους).Το πρωι πηγαίνοντας για δουλειά ένας ασβος αρκετά μεγάλος σαν μικρό γουρουνάκι περασε"ρουκετα"μπροστά από το αμάξι μου,αλλά για κακή τύχη δική του,αλλά και ενός αυτοκινήτου που έρχονταν από απεναντι,έγινε η μοιραια σύγκρουση με άσχημα αποτέλεσματα.Το έχω παρατηρήσει συχνά,ειδικά μετά από βροχή και συνήθως το πρωί υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά και μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.Δεν ξέρω τι φταίει πάνω σε αυτό.Καλο μεσημερι και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή