Σταδιακή απομάκρυνση της αφρικανικής σκόνης


Βαρομετρικά χαμηλά εξακολουθούν να επηρεάζουν με βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά) και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Στις χώρες αυτές συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, όπου ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) όσο και την Τετάρτη (28/3). Κατά τα άλλα, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα πάνω από την περιοχή μας θα παρουσιάσει βελτίωση, καθώς η αφρικανική σκόνη βαθμιαία θα απομακρυνθεί προς την Α. Μεσόγειο. Αυτό θα φανεί περισσότερο την Τετάρτη, οπότε θα επικρατήσουν παντού άνεμοι βόρειων διευθύνσεων. Την Πέμπτη (29/3) οι βροχές θα περιοριστούν στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα και ως το βράδυ θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι θα φθάνουν τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο-Καρπάθιο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή και το Σάββατο (30-31/3) δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Δ-ΝΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.   

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27-3-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών βροχών το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 19 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

3 σχόλια:

  1. NW Pindos
    Πάνω από ένα μέτρο το χιόνι που έχει ρίξει από Πέμπτη και μετά στα ορεινά της ΒΔ Πίνδου πάνω από τα 1500μ. - 1600μ. κυρίως (όσο ψηλότερα τόσο περισσότερο). Γενικώς το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών χιονοπτώσεων ήταν ότι αυτές έπεσαν σχετικά αργά (κυρίως από μέσα Φλεβάρη και μετά) και αφορούσαν τις πολύ ορεινές (μη κατοικήσιμες σε τέτοια υψόμετρα) περιοχές λόγω σχετικά ήπιων θερμοκρασιών. Γι αυτό υπήρχαν και μεγάλες διακυμάνσεις στα ύψη χιονιού ακόμη και σε υψομετρική διαφορά 300μ. (π.χ. 1400μ. με 1700μ. κ.ο.κ.). Στα κλασικά ορεινά δεν είχαμε κάτι το ενυπωσιακό όπως άλλες χρονιές. Σχετικά με την αφρικανική σκόνη αν δει κανείς πόσο κοντά είναι η αχανής αφρικανική ήπειρος στην Ευρώπη είναι να απορεί πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι πιο συχνό. Προφανώς έχει να κάνει και με τις εποχές. Φαντάζομαι ότι σε περίοδο χειμώνα όπου και εκεί επικρατεί υγρός καιρός δεν ευνοείται η μεταφορά σκόνης σε αντίθεση με τις αρχές της άνοιξης που οι συνθήκες (στην αφρικανική ήπειρο) αρχίζουν να γίνονται πιο ξηρές. Γενικώς οι μεταβατικές περίοδοι περάσματος από τη μία εποχή στην άλλη παρουσιάζουν περίεργα και πολλές φορές έντονα φαινόμενα. Από το χειμώνα στην άνοιξη τα φαινόμενα που έχουμε τώρα (σκόνη, γύρη κλπ.), από την άνοιξη στο καλοκαίρι (τέλη Μάη αρχές Ιούνη) φαινόμενα χαλαζοπτώσεων κλπ κλπ. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι αναμενόμενο λόγω της γενικότερης αστάθειας, που επικρατεί σε κάθε μεταβατική περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μοναδικό μέρος σήμερα που είχε διαύγεια ήταν ο βυθός. Ο βασιλιάς της (αφρικανικής) σκόνης. Είδα κι ένα χταποδάκι και ελλείψει υποβρύχιας μηχανής, την οποία έχω πάει για επισκευή, το έβγαλα για λίγο στα ρηχά. Για να το φωτογραφίσω με το κινητό πριν το αφήσω ελεύθερο ξανά, να το πάρει η θάλασσα στη μεγάλη της αγκαλιά.

    Καθηγητής πνευμονολογίας ήταν, παρεμπιπτόντως καθησυχαστικός για την αφρικανική σκόνη, λέγοντας ότι δεν είναι βλαπτική, όπως το νέφος. Έτσι κι αλλιώς θα διαλύσει από Τετάρτη με τον βοριά. Σε άλλα μέρη, άλλωστε, είναι που ζουν μόνιμα στην καταχνιά. Για παράδειγμα στην Υεμένη, όπου η Unicef φοβάται για νέο ξέσπασμα χολέρας, όταν στο προηγούμενο νόσησαν 1 εκ. παιδιά. Και σύμφωνα με τον Guardian κάθε δέκα λεπτά πεθαίνει ένα παιδί στην Υεμένη από ασθένεια που θα μπορούσε να ιαθεί.

    Η Unicef ζητάει από τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν να αρχίσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού και κατηγορεί τόσο τη Σ. Αραβία, όσο και τους αντάρτες Houthis για έναν παράλογο και βίαιο πόλεμο σε βάρος των παιδιών. Περίπου 500 χιλιάδες παιδιά δεν είναι ικανά να πάνε σχολείο, ενώ 2 εκ. αγόρια και κορίτσια το εγκατέλειψαν ή, δεν πήγαν ποτέ. Επίσης πάνω από 500 σχολικά κτίρια έχουν καταστραφεί και οι δάσκαλοι είναι απλήρωτοι για μήνες.

    Διαψεύστηκε, εξάλλου, και η πληροφορία ότι άρχισαν μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στους Houthis και την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης στο γειτονικό Ομάν. Κάποιες ανεπίσημες συνομιλίες γίνονται, κι ενώ οι προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Οι ΗΠΑ πιέζουν, εξάλλου, και τη Σαουδική Αραβία να πάρει μέρος στις συνομιλίες, αλλά την ίδια στιγμή της πούλησαν και όπλα συνολικής αξίας 1 δισ. δολ...
    https://www.theguardian.com/world/2018/mar/26/unicef-predicts-fresh-outbreak-deadly-cholera-yemen
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει και ένα άλλο τραγούδι κ.Δημητρη που λέει:Πίνω και μέθω νύχτα μέρα τραγουδώ,Και το Ντέρτι μου (χιονι)στο κρασάκι το ξεχνω (μικρή παράφραση του τραγουδιού για να σιγονταρω τον Γιώργο στο κρασι).Δεν ξέρω αν έχει δίκιο η γυναίκα μου που λέει ότι είμαι λίγο επιρρεπής και όλο "μπλεκω",ξέρω όμως ότι είμαι άτομο της παρεας και λίγο "ντροπιαρης"για να πω όχι και έτσι με "τραβανε" και με παρασέρνουν!! Τώρα προχθές απο την μια η γιορτή και από την άλλη η παρέα δεν ήθελε και πολύ,μιας και ήταν βέβαια και η ξεκούραση του"πολεμιστη"Όπως λέμε στα μέρη μας.Τωρα έτσι που το παει ο καιρός μάλλον θα ξεμείνει απο κρασί ο Γιώργος,οπότε προτίθεμαι να τον προμηθευσω εγώ,καθώς βεβαίως και τον κ.Ζιακοπουλο,γιατί πρεπει να δώσουν την συγκατάθεση τους για την ποιότητα του κρασιού που θα πιούμε στην προβατίνα που θα φάμε.Εδωσα τον λογο μου και θα τον τηρησω(ας με συγχωρήσουν οι υπόλοιποι φίλοι,Αλλά δεν φταίω εγώ,ο κ.Ζιακοπουλος διορισε τον Λαμερα αντιπρόεδρο).Ούτως ή άλλως όλοι θα πάρουν το κρασάκι τους,με τον έναν ή τον αλλο τροπο.Η καλή παρέα,το τραγούδι,ο χορός,η φιλοξενία και το γελιο είναι αυτα που μας χαρακτηρίζουν σαν Ελληνες.Μας πήραν πολλά,αυτά όμως,δεν μπορούν να μας τα πάρουν με τίποτα.Ο Ελύτης έγραψε ότι αν αποσυνθεσεις την Ελλάδα στο τέλος θα μείνει,Μια ελιά,ένα αμπέλι και ενα καραβι,που σημαίνει ότι Αλλά τόσα την ξαναφτιαχνεις.Εχει αδικο;Όχι φυσικά.Ολη μας η ζωή είναι ωραίες αναμνήσεις,αλλά για να έχεις αναμνήσεις πρέπει να έχεις βιώματα,εμπειρίες και στο τέλος την γνωση που ειναι το αποσταλαγμα της ζωής.(αποσταλαγμα-απόσταξη-τσίπουρο,φτου πάλι εκει το πηγα,θα μου...βαλω πιπερι στο στομα).Ζητω συγνώμη που μακρυγορησα.Ευχομαι καλή μέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή