Απρίλιος 2018: χειμώνας στη Β-ΒΑ Αμερική, καλοκαίρι στην Ευρώπη!

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας Απριλίου 2018 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
https://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/surface-air-8

14 σχόλια:

  1. Και κάτι ανάμεσα σε χειμώνα και καλοκαίρι σήμερα με τη συννεφιά και το swell (είναι το κύμα που δεν αφρίζει και συνεχίζεται και όταν έχει σταματήσει η αιτία που αρχικά το προκάλεσε) στην ακρογιαλιά. Εποικοδομητική και η βουτιά, αφού φωτογράφισα μετά από καιρό και για πρώτη φορά το 2018, μία σουπιά. Αλλά κι έναν κάβουρα σε μέγεθος νυχιού - ατροφικό τον έχω βαφτίσει, inachum phalangium είναι η επιστημονική του ονομασία. Το συγκεκριμένο καβούρι για να κρυφτεί από τους θηρευτές του, που είναι κυρίως τα πετρόψαρα (γύλοι, χάνοι, πέρκες, στήρες, χειλούδες, σκορπίνες, γαϊτανούρια), κρύβεται κάτω από άδεια κοχύλια στον βυθό. Κάτω από ένα κυδώνι το βρήκα κι εγώ και το άφησα ξανά στον πυθμένα μαζί με το φορητό σπιτάκι του μετά τη φωτό.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιά χαρα του έκατσε πάλι του Τραμπ. Θα παραμυθιάζει πάλι κάμποσα αμερικανάκια οτι "να, δε σας τα΄λεγα; Ποιά κλιματική αλλαγή;". Και να πλακώσουν τίποτα ξεγυρισμένοι καύσωνες διαρκείας το καλοκαίρι, θα πει "ε, καλοκαίρι είναι, ζέστη έχουμε, άλλωστε το χειμώνα παγώσαμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και η απόκλιση του υετού για το μήνα που μας πέρασε. Αυτή τη φορά, την λειψυδρία δεν την απέφυγε ούτε η Δ και ΒΔ Ελλάδα. Τελείως διαφορετική εικόνα περιμένουμε για τον Απρίλη. Τα εποχικά τον δείχνουν αρκετά βροχερό.

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1cpnp1.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο Λαμερα πιστεύω οτι η καταιγίδα που σημειώθηκε το απόγευμα στην Αθήνα ηταν αυτο που περίμενες καιρο τώρα το ιδιο συνέβη και στα Γιάννενα την ιδια ώρα με την διαφορα οτι ο αγωνας Γιάννενα-Ολυμπιακος δεν διακόπηκε όπως εγινε με τον Παναθηναϊκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, αυτό περίμενα και το φχαριστήθηκα. Όπως περιμένω με αγωνία να πάρει την κούπα η ΑΕΚ με τη Μονακό. Τρία λεπτά μένουν!

      Διαγραφή
    2. H συγκεκριμένη διοργάνωση είναι, βέβαια, πολύ χαμηλής ποιότητας (καλά, εδώ και στην ευρωλίγκα έχει πέσει δραματικά το επίπεδο), αλλά αυτό δεν το λένε οι μπασκετικοί δημοσιογράφοι (κάποτε έγραφα κι εγώ για μπάσκετ στον Φίλαθλο). Ούτε λένε ότι η Ελλάδα δεν βγάζει πια παίκτες στο μπάσκετ, διότι έχουν εξαφανιστεί ουσιαστικά οι μεσαίες ομάδες (Ηρακλής, Πανιώνιος, Μαρούσι, Περιστέρι, Νήαρ Ηστ, Λάρισα, Απόλλων Πατρών, Ιωνικός, Ηλυσιακός, Δράμα κ.λ.π.), που συνέβαλαν κάποτε στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και στον ανταγωνισμό.

      Δεν υπάρχει έστω ένας νέος Έλληνας παίκτης, που να είναι πια πρωταγωνιστής στην ομάδα του. Γενικότερα, στην Ευρώπη εκλείπουν τα ταλέντα και οι περισσότερες ομάδες στηρίζονται σε μισή ντουζίνα Αμερικάνους και ρολίστες γηγενείς. Για αυτό και δεν υπάρχει ενδιαφέρον (σε καθημερινή βάση) από τον κόσμο για το μπάσκετ. Όλοι ασχολούνται συγκυριακά, αλλά αυτό συμβαίνει και επειδή είμαστε οπαδοί της νίκης και όχι του αθλητισμού. Αγαπάμε τις νίκες, όχι τα αθλήματα, ίσως επειδή ζούμε μία ζωή όλο ήττες (από το κράτος, το αφεντικό μας, τον ίδιο τον εαυτό μας). Νομίζω το ιδανικό είναι να ασχολούμαστε με κάποιο άθλημα και όχι να είμαστε (μόνο) θεατές.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  5. Στην λεωφόρο Ποσειδώνος λίγο πριν τη διασταύρωση με την Καλαμακίου (Αγ. Δημητρίου) έχει υπερχειλίσει ένας υπόνομος και από την πίεση του νερού το καπάκι έχει σηκωθεί κατακόρυφα στο οδόστρωμα. Ουσιαστικά, η δεξιά λωρίδα είναι απροσπέλαστη και θέλει πολλή προσοχή. Όπως και σε άλλα σημεία στο ρεύμα από Βούλα - Γλυφάδα ως Π. Φάληρο, όπου έχουν σχηματιστεί αρκετές λιμνούλες. Και να φανταστεί κανείς ότι στο Θυμάρι δεν έπεσε σταγόνα απ' ό,τι μου είπαν. Απλά ακούγονταν πολλά μπουμπουνητά, τρομάζοντας τα σκυλιά (η γατούλα είναι ατρόμητη) και αστραπές έκαναν τη νύχτα μέρα πάνω από τον Αρτσιντά. Το τελευταίο σύνορο, πριν το απέραντο γαλάζιο.
    Βαγγέλης Σπανός
    Βαγγ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντίθετα στην πόλη του Αγρινίου σήμερα είχαμε κ έχουμε ακόμη κ τώρα σιγανές ποτιστικές βροχές με 100% νεφοκάλυψη όχι μόνο σήμερα αλλά κ χθές κάνοντας τον καιρό θα έλεγα αρκετά φθινοπωρινό κ ψυχρό παρά ανοιξιάτικο.
    Ίσως να έπαιξε σημαντικό ρόλο η απουσία ζέστης κ ηλιακής ενέργειας στην ατμόσφαιρα σε αντίθεση με την Αττική γι αυτό κ τα φαινόμενα σ'εμάς είναι ηπιότερα αλλά πιό συνεχόμενα.
    Όπως κ να έχει πάντως δε με χαλάει καθόλου όλος ο μήνας να βγεί έτσι.
    Έχουμε μπροστά μας καιρό για ήλιο κ παραλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παρομοίως και χειρότερα, Φώτη. ποιο ταμείο στο τέλος της βδομάδας, η καλή μέρα φαίνεται..είναι μάλλον επειδή έβρεξε όντα έπρεπε και τώρα ντιπ βροχή. (άκουσα ότι μας ψεκάσανε, και από πάνω, αλλά αυτό είναι παλιό.) μόνο αυτοί οι Γιαννιώτες τα 'χουν μονά-ζυγά δικά τους. χτες ένα σύννεφο από Κ. Μακεδονία κινήθηκε ΝΔ, έπιασε από ελληνοσκοπιανά μέχρι Καλαμπάκα και πήγε και ξεφόρτωσε στους Ζωσιμάδες, που λέει και ο Δημήτρης.
      καλημέρα

      Διαγραφή
    2. Το παρατήρησα αυτό το νεφικό σύστημα που κινήθηκε απο Κ.Μακεδονία όπως είπες κ απο τα πολύ βόρεια της Θεσσαλίας κατέληξε στη βόρεια Ήπειρο δίνοντας πάλι αξιόλογες μπόρες.
      Μου αρέσει που τα μοντέλα τις προηγούμενες ημέρες βγάζαν για το ΣΚ τα περισσότερα κ εντονότερα φαινόμενα σε βόρεια Στερεά κ δυτική θεσαλλία κ τελικά πήραμε τον λιγότερο υετό σε σχέση με άλλες περιοχές.
      Να δούμε τι θα βγάλει σήμερα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Χρήστος Σιμούλης7 Μαΐου 2018 στις 9:12 μ.μ.

      Νομίζω Φώτη πως στο τέλος της κακοκαιρίας όλη η χώρα, πλην της ΝΑ νησιωτικής, θα πάρει αρκετά χιλιοστά, άλλος χθες, άλλος σήμερα, άλλος αύριο, όλοι θα πάρουμε.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους/ες.

    Κύριε Ζιακόπουλε, αυτά τα άρθρα βάζετε και μετά (όπως λέει και ο Λαμέρας) ο κάθε Τραμπ και ο κάθε "απάλευτος" θα μιλάνε για συνομωσίες και δε θα βλέπουν λίγο πιο πέρα από την μύτη τους αυτά που συμβαίνουν κυριολεκτικά μπροστά τους.

    Κατα τα άλλα, η καταιγίδα που έπεσε χθες στου Ζωγράφου ήταν αξιοσημείωτη. Πάρα πολύ νερό για πάνω από μισή ώρα και στη συνέχεια καλή βροχή για ένα δίωρο. Τα μοντέλα πάντως (που πάαααρα πολύ μας παιδεύουν -και μας απογοητεύουν- το χειμώνα) δείχνουν έναν αρκετά βροχερό Μάιο σχεδόν σε όλη τη χώρα, εκτός δυστυχώς από την Κρήτη (που θα πουν σύντομα το νερό νεράκι).

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης7 Μαΐου 2018 στις 9:06 μ.μ.

      Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, της Κεντροδυτικής, μόνο και δυστυχώς, Κρήτης.

      Διαγραφή