Στη ΒΔ Ελλάδα οι σημαντικότερες βροχές


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει με βροχές και καταιγίδες κυρίως τη ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή μας θα είναι Δ-ΝΔ με αποτέλεσμα τις αραιές νεφώσεις, οι οποίες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο κατά περιόδους θα είναι πιο πυκνές. Μάλιστα, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας είναι πιθανό να σημειώνονται και σποραδικές βροχές, κατά βάση ασθενείς. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση το πολύ 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Εκτιμάται ότι στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 32 βαθμούς.  
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 15 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές στη Μακεδονία τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 28 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά. Άνεμοι Ν 4 με 5 και στο Β. Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 27 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές βροχές το απόγευμα στην ορεινή Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Άνεμοι Ν 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι στα βόρεια Ν-ΝΑ 3 με 4 και στα νότια Δ-ΝΔ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 29 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 26 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε, τα Βαλκάνια από το ύψος της ΠΓΔΜ έως και τη Σερβία δείχνουν αύριο βράδυ να δέχονται πολύ ισχυρές καταιγίδες, έτσι δεν είναι; Ερωτώ, διότι πρόκειται να ταξιδέψω αύριο πρωί από Κοζάνη, ίσως πρέπει να μεταθέσω λίγο νωρίτερα ή αργότερα χρονικά το ταξίδι.
    Με εκτίμηση,
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήρθαν τα μελανούρια, φέρνοντας μαζί και το ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι. Σήμερα ήταν η πρώτη τους μαζική εμφάνιση πάνω από τις ποσειδωνίες στα μεσόνερα και ως την επιφάνεια, κάτι που κάνουν τα μελανούρια μόνο τα καλοκαίρια, παρέα με τις καλόγριες και τα γαϊτανούρια. Είδα και μία μικρή τσιπούρα, μαζί με κακαρέλους, μπαρμπουνάκια, μουρμούρα, δράκαινα και σαργουδάκια, αλλά και γόνο, κυρίως σάλπας.

    Στα περισσότερα είδη ο γόνος αναπτύσσεται την άνοιξη και είναι ο λόγος απαγορεύεται το ψάρεμα τον Μάιο. Αυτό είπα και σε μία κυρία, που είχε αποδεκατίσει τις πεταλίδες στα βράχια της αγαπημένης μου ακτής. "Μα δεν πιάνω ψάρια, πεταλίδες μαζεύω" μου απάντησε, κι ενώ μετά βίας σήκωνε από το βάρος τη σακούλα που είχε γεμίσει με τα άτυχα μαλάκια. Αποδεικνύοντας, ότι δυστυχώς οι άνθρωποι δεν έχουν μέτρο. Και αν μπορούσαν να πιάσουν όλα τα ψάρια, τα χταπόδια και τα καβούρια που έχει η θάλασσα, δεν θα άφηναν ούτε ένα.

    Υ.Γ: Έπιασε και φωτιά μετά τις τρύπες του Καραμανλή προς Αγ. Μαρίνα, αλλά ευτυχώς κινητοποιήθηκαν άμεσα 5-6 πυροσβεστικά και δεν πρόλαβε να πάρει έκταση. Έκαψε 1-2 στρέμματα, κυρίως θάμνους και χαμηλή βλάστηση, χάρη και στο γεγονός ότι ο άνεμος ήταν ασθενής και κυρίως δεν ήταν βοριάς, που ευνοεί - επειδή είναι ξηρός αέρας - την εκδήλωση πυρκαγιάς.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φωτιά δεν λέει, όμως, να σβήσει στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τη Δευτέρα το πρωί 37 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και άλλοι 500 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, όπως αναφέρει η Le Monde. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία των συνόρων για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, πετώντας πέτρες στους Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι απαντούν με πραγματικά πυρά.

    Για φρικτή σφαγή κατηγορεί το Ισραήλ η παλαιστινιακή κυβέρνηση, καθώς ο τραγικός απολογισμός συνεχώς μεγαλώνει. Οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν εδώ και βδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας την επιστροφή τους στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν για να ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ πριν από 70 χρόνια. Αυτή η κινητοποίηση καταδικάζει, όμως, και τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ την τελευταία δεκαετία, ενώ φέτος συνέπεσε και με τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

    Ήταν το δώρο που έκανε ο Trump, όταν το ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου 2017, για τα 70 χρόνια του Ισραήλ. Και παρά τα τραγικά γεγονότα της Δευτέρας, ο Αμερικάνος πρόεδρος έγραψε στο Twitter "για μία μεγάλη μέρα για το Ισραήλ". Η Αραβική Λίγκα θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη για το θέμα της αμερικάνικης πρεσβείας, μετά από αίτημα του παλαιστινιακού κράτους, που αναζητά τρόπους αντίδρασης κατά της παράνομης απόφασης των ΗΠΑ.
    http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2018/05/14/gaza-une-dizaine-de-blesses-dans-des-affrontements-entre-palestiniens-et-soldats-israeliens_5298602_3218.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκο την καταιγίδα της Παρασκευής την έζησα στα Τρίκαλα αφού με πρόλαβε λίγο πριν φύγω απ'τη δουλειά.Αυτή η καταιγίδα είχε μεγάλητερη ένταση και διάρκεια στα Αν. της πόλης,αν πρόσεξες από τις αστραπές και τη μαυρίλα που είχε,και εγώ όταν έφυγα για το χωριό τα χωράφια έξω απο την πόλη μέχρι και το Μεγαλοχωρι ήταν μέσα στο νερό.Προς το χωριό μου έβρεξε λιγότερο αν και κάποια είχαν νερό λόγο πού είχαν κρατήσει νερό απο την προηγουμενη καταιγίδα.Αυτή η καταιγίδα που δημιουργήθηκε Δ. ΒΔ. της πόλης είχε έκταση και μεγάλη πορεία αφού επηρέασε και το ν. Καρδίτσας και Λαρίσης.Παρόλα αυτά δεν επηρέασε το ίδιο όλη την πόλη και φυσικά ούτε το σημείο που είναι ο μετ. σταθμός.Και είμαι σίγουρος γι'αυτό.Το κακό είναι ότι σε όλη την πορεία της καταιγίδας υπάρχει μόνο ένας σταθμός.Στο Ζαρκο που μας πήρε τηλ.η θεία μου μας είπε ότι εκεί τους έπνιξε.Δυστυχώς ή ευτηχως θα συμβαίνουν αυτά με της "τρύπες"του υετου απο τώρα μέχρι και τον Οκτώβριο,ευτυχώς γιατί μακάρι να έχουμε τέτοιες καταιγίδες όλο αυτό το διάστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή