Οντά 'πρεπε δεν έβρεχε κι ο Μάης χαλαζώνει


Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυρρηνική Θάλασσα εξακολουθεί να επηρεάζει με βροχές και τοπικές καταιγίδες την Ιταλία. Η χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), θα βρίσκεται υπό την επίδραση ομαλού βαρομετρικού πεδίου με αποτέλεσμα την επικράτηση ανέμων εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών εκδήλωσης όμβρων και καταιγίδων το απόγευμα κυρίως στην κεντρική Ελλάδα και τη Μακεδονία. Το Σαββατοκύριακο (5-6/5) η αστάθεια του καιρού θα ενταθεί με συνέπεια την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πάντως τα σημαντικότερα από πλευράς έντασης φαινόμενα αναμένονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι καταιγίδες είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (7-8/5) ο καιρός θα είναι και πάλι άστατος με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.  

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στη Μακεδονία. Άνεμοι Α 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 28 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα σε Θεσσαλία και ορεινή Στερεά. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 28 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι στα βόρεια Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και στα νότια Δ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Α 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Oπότε οι ομπρέλες που άρχισαν να στήνουν στην παραλία για το ΣΚ, θα προστατέψουν από τη βροχή σε πρώτη φάση. Σήμερα ήταν καλά με τη συννεφιά να μετριάζει αρκετά τη ζέστη και τον (βορειο)ανατολικό άνεμο να κάνει κρυστάλλινα τα νερά. Μπορούσες να ξεχωρίσεις ακόμα και τις λεπτομέρειες σε πολύ μικρά ψάρια, όπως η αθερίνα και ο γόνος μελανουριού που κολυμπούσαν πάνω από τις ποσειδωνίες. Παρεμπιπτόντως, η ποσειδωνία που είναι φυτό και δεν ανήκει στα μακροφύκη, ευδοκιμεί μόνο στη Μεσόγειο και στην Αυστραλία.

    Στην Αυστραλία, όπου όπου η τράπεζα Commonwealth Bank παραδέχτηκε ότι έχασε προσωπικά στοιχεία 20 εκ. πελατών της (ονόματα, διευθύνσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς), όπως μεταδίδει το BBC. Συγκεκριμένα καταστράφηκαν δύο δισκέτες στις οποίες ήταν αποθηκευμένα τα αρχεία, με την τράπεζα να μην ενημερώνει για το πρόβλημα τους πελάτες της, σε ένα ακόμα σκάνδαλο που την κλονίζει τελευταία. Σύμφωνα με την τράπεζα τα προσωπικά στοιχεία πιθανόν να εκτέθηκαν σε τρίτους, ωστόσο, δεν ήταν κωδικοί πρόσβασης, pin και άλλα δεδομένα για να απειληθεί η ασφάλεια των λογαριασμών και να πέσουν θύματα απάτης οι πελάτες.

    Η αυστραλιανή τράπεζα χαρακτήρισε το γεγονός απαράδεκτο και απολογήθηκε για την ανησυχία που προκάλεσε στους πελάτες της. Σε εξέλιξη είναι, εξάλλου, μεγάλη έρευνα για τις τράπεζες της Αυστραλίας και τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι η Commonwealth Bank έπαιρνε χρήματα για λογαριασμό πελατών της που είχαν πεθάνει και σε μία περίπτωση ο άνθρωπος είχε αποβιώσει εδώ και μία δεκαετία. Εκτελεστικά στελέχη της τράπεζας κινδυνεύουν ακόμα και με ποινές φυλάκισης, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα και αν υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους.
    http://www.bbc.com/news/business-43985233
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όση "τρέλα"και βαβούρα είχα σήμερα στην δουλειά,αλλη τόσο ηρεμία και γαλήνη απόλαυσα το απόγευμα στα αμπέλια μου,με πολύ ωραία περιστατικά.Πρωτο και καλύτερο:έχετε δει δραγκολια 1.5 σχεδόν μετρο να αναρριχαται πανω σε κυπαρίσσι ύψους 15 και πλέον μέτρων;Εγώ πρώτη φορά το είδα σήμερα και έπαθα πλάκα.Και η αιτία;Ένα αγριογούρουνο τεράστιων διαστάσεων,σίγουρα αρσενικό(καπρι)με κάτι δόντια που πραγματικά φοβήθηκα, παρολο που η απόσταση ήταν 50 περίπου μέτρα.Ανεβηκα στο αγροτικό και μόνο όταν κινήθηκα προς το μερος του απομακρύνθηκε.Το δεύτερο όμορφο συμβάν λίγο πριν φύγω,ήταν η βόλτα της λαγουδοοικογενειας με τα καινουργια της μέλη,τρία πολυ όμορφα λαγουδάκια λίγων ημερών.Κριμα που δεν είχα μαζί μου το κινητό για να τραβηξω μια φωτογραφία.Η έκπληξη όμως ήρθε όταν ανέβηκα στο περιβόλι μου και αντίκρισα τους "μετεωρολογους"μου.Αλλαξαν την πορεία τους και ήταν πολύ "ανήσυχοι"που απο οσο τους "γνωριζω"μου φαινεται οτι κατι παει να αλλάξει (καιρικά παντα).Θα φανεί αυριο.Εχω αγωνία να δω τι θα γίνει(για την περιοχή μου).Αγαπητε φίλε Θάνο,σε καταλαβαίνω απόλυτα.Πραγματικα θα ήταν μια τρομερή εμπειρία για κάποιον που δεν έχει δει ποτέ του,χιονοκαταιγιδα,να μπορούσε να απολαύσει στην κυριολεξία μια πολύ όμορφη βόλτα μέσα σε ένα όμορφο τοπίο,οπως ακριβώς κάνω πάντα στα πεύκα που κατακλύζουν σχεδόν το μισό χωριό μου.Η απόλυτη ηδονή,να περπατάς μέσα στην "ασπρη"ησυχία του δάσους και οι αστραπές να φεγγοβολουν τριγύρω!!(Τι λέω τώρα ο άνθρωπος μέσα στο....κατακαλόκαιρο;!Μου θυμίζω τον δάσκαλο που είπε πριν λίγο καιρό για τα ψητα γουρουνοπουλα σε περίοδο νηστείας!!Είμαστε τρελοί αυτοί οι...Γαλάτες!!)Όσο για τον κ.Σιμουλη και την...χοληστερίνη ένα έχω να πω:κάθε προσφορά δέκτη φίλε μου και ειδικά εαν πίνει και θαλασσινό νερό(το κατσίκι ντε) τότε άντε να...βρεις καλό κρασί για να σβήσεις την...καουρα!!.Καλο βράδυ σε όλους και όνειρα γλυκά(χιονακαταιγιδες,χιονοθυελλες κλπ!!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προβλέπονται αξιόλογες βροχές και καταιγίδες και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Θα σας ενημερώσω επί συνόλω, όταν κλείσουμε ταμείο για το πρώτο δεκαήμερο του Μάη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To παρακάτω κείμενο είναι ο λόγος, που υποστηρίζω ότι η Ελλάδα έχει το καλύτερο κλίμα στον κόσμο. Γιατί έχει τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες, που να οφείλονται στις καιρικές συνθήκες. Όταν σε άλλα μέρη του πλανήτη είναι δεδομένο ότι θα πεθάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες είτε από τυφώνες και μουσώνες, είτε από καύσωνες και χιονιάδες. Όπως μεταδίδει, λοιπόν, το BBC, τουλάχιστον 125 είναι οι νεκροί στη βόρεια Ινδία από αμμοθύελλες και η κακοκαιρία θα συνεχιστεί. Ισχυροί άνεμοι και κεραυνοί έχουν καταστρέψει πολλά χωριά, κατεδαφίζοντας τοίχους και τραυματίζοντας δεκάδες. Αξιωματούχος από την κοινότητα του Uttar Pradesh ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι από τέτοιου τύπου θύελλες, εδώ και 20 χρόνια.

    Μάλιστα, ο τραγικός απολογισμός μπορεί να αυξηθεί, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας ανέφερε ότι περισσότερες θύελλες αναμένονται σε μία ευρύτερη περιοχή πριν το Σαββατοκύριακο. "Ο κόσμος πρέπει να είναι σε συναγερμό" προειδοποιούν. Στις πολιτείες του Uttar Pradesh και του Rajasthan κόπηκε το ηλεκτρικό, ξεριζώθηκαν δέντρα, καταστράφηκαν σπίτια και ζωικό κεφάλαιο. Η περιοχή του Uttar Pradesh, Αgra, όπου βρίσκεται και το Taj Mahal ήταν μία από τις χειρότερα πληγείσες. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν ενώ κοιμούνταν μέσα στα σπίτια τους, που χτυπήθηκαν από κεραυνούς ή, από δυνατές ριπές ανέμου.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα, ενώ η κυβέρνηση του Uttar Pradesh, ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια 400 χιλιάδες ρουπίες (6.000 δολάρια) ως αποζημίωση. Πολλοί θάνατοι καταγράφηκαν και στην περιοχή Andra Pradesh, με τις αρχές να κάνουν λόγο για σοκ από την αγριότητα των φαινομένων, υποστηρίζοντας ότι εδώ και 20 χρόνια δεν είχαν δει κάτι παρόμοιο. Και στις 11 Απριλίου είχαν πεθάνει 19 άνθρωποι από τις αμμοθύελλες, αλλά αυτή τη φορά χτύπησαν όταν ο κόσμος κοιμόταν και σπίτια με τοίχους από λάσπη κατέρρευσαν.
    http://www.bbc.com/news/world-asia-india-43999497

    Υ.Γ: Και μην πει κανείς ότι στην Ινδία δεν έχουν υποδομές, γιατί και στις ΗΠΑ, που έχουν, μόλις χτυπήσει ο τυφώνας οι απώλειες ζωών είναι δεδομένες ό,τι έκτακτα μέτρα και να πάρουν. Νωπό είναι το παράδειγμα της Νέας Ορλεάνης. Νωπό γιατί ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, δεν έχει συνέλθει η συγκεκριμένη πολιτεία. Απλά, έφυγε από την επικαιρότητα. Σαν τη γαλήνη που επικρατεί μετά την καταιγίδα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aν παραπονιόμαστε για τη ζέστη στην Ελλάδα τι να πουν και στο Πακιστάν όπου καταγράφηκε η θερμότερη μέρα όλων των εποχών για τον Απρίλιο, τη Δευτέρα 30/4 με 50,2 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρει το Skynews. Σύμφωνα με το Meteo France ήταν η πιο ζεστή μέρα για τον Απρίλιο που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν, αλλά και σε ολόκληρη την Ασία. Η Washington Post έκανε λόγο για την υψηλότερη θερμοκρασία τον Απρίλιο σε όλο τον κόσμο, καθώς ο ειδικός Christopher Burt απορρίπτει το ρεκόρ των 51 βαθμών στη Σάντα Ρόζα του Μεξικού τον Απρίλιο του 2001, λέγοντας ότι εκείνη η μέτρηση στερείται αξιοπιστίας.

    Στα τέλη Απριλίου υπήρχε κύμα ζέστης σε μία ευρύτερη περιοχή του Πακιστάν και καταγράφηκε το ρεκόρ των 50,2 βαθμών, ενώ ρεκόρ είχε σημειωθεί και τον Μάρτιο με 45,5 βαθμούς Κελσίου. Δεκάδες άνθρωποι λιποθύμησαν από τη ζέστη που ήταν αφόρητη, δύο έφηβοι πνίγηκαν σε ένα κανάλι και περισσότερο υπέφεραν οι εργάτες και οι οδηγοί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Pakistan Today οι διακοπές ρεύματος επιδείνωσαν την κατάσταση για όσους προσπαθούσαν να δροσιστούν. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν οι 56,7 βαθμοί Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2013. Ο Απρίλιος του 2018 ήταν ο θερμότερος και στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 29,1 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο μέσος όρος του μήνα στη Βρετανία είναι 11,4 βαθμοί.
    https://news.sky.com/story/pakistan-may-have-endured-the-hottest-april-temperature-ever-recorded-on-earth-11357506

    Υ.Γ: Τα πάντα είναι σχετικά στη ζωή. Συγκρίνεις κάτι σε σχέση με κάτι άλλο και όχι με βάση την ιδανική κατάσταση που δεν υπάρχει.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη, συμφωνώ ότι με βάση τις κλιματικές παραμέτρους του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, η Ελλάδα έχει, αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα κλίματα του κόσμου. Το ζητούμενο είναι αν αυτό θα ισχύει και με το κλίμα του πρώτου μισού του 21ου αιώνα.

      Διαγραφή
  6. Σωστά αυτά που γράφεις Βαγγέλη, εκτός από το οτι, όταν συγκρίνεις υποτροπικά η τροπικά κλίματα με τα εύκρατα μεσογειακά, είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Σαφώς και είναι καλό που δεν έχουμε θερμοκρασίες Πακιστάν, ξηρασία Σαχάρας και τυφώνες και ανεμοστρόβιλους ΗΠΑ και Καραϊβικής (για χιόνια Σκανδιναβίας δε θα πω "ευτυχώς", γιατί θα πω ψέμματα!), όμως αυτά, ούτως η άλλως, δεν τα είχαμε ποτέ. Τις συγκρίσεις έχει νόημα να τις κάνουμε στα όρια της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής, να είναι συγκρίσεις διαχρονικές που να φωτίζουν τις μεταβολές που συντελούνται (και συντελούνται, αυτό είναι ηλίου φαεινότερο) με το πέρασμα των δεκαετιών. Άλλωστε, Πακιστάν μπορεί να μη γίνουμε στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον, όμως, προϊούσης της κλιματικής αλλαγής (μ΄αρέσει να πετάω και κανα καθαρευουσιάνικο πού και πού), οι μελέτες δείχνουν, από όσο γνωρίζω, σαφή τάση σταδιακής ερημοποίησης της λεκάνης της Μεσογείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή