vivlia 4

Το Εγχειρίδιο του Μετεωρολόγου-Προγνώστη


ΠΡΟΛΟΓΟΣ              

      Χωρίς αμφιβολία, τα τελευταία χρόνια η βελτίωση της ποιότητας των αποτελεσμάτων της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού είναι θεαματική, όμως πάντα υπάρχει ένα προγνωστικό έλλειμμα των μοντέλων καιρού. Οι Μετεωρολόγοι - Προγνώστες καλούνται να δεχθούν την πρόκληση και με την προσωπική τους παρέμβαση να ελαχιστοποιούν αυτό το έλλειμμα. Η ιδέα της συγγραφής του Εγχειριδίου ξεκίνησε από την ανάγκη ύπαρξης ενός βοηθήματος για τους Μετεωρολόγους - Προγνώστες που επιφορτισμένοι στο επιχειρησιακό τους έργο με την έκδοση των πάσης φύσεως προγνώσεων και προειδοποιήσεων πρέπει όχι μόνο να κατανοούν πλήρως τα αποτελέσματα των μοντέλων καιρού, αλλά, όταν απαιτείται να τα διορθώνουν.
      Η εισήγησή μας για την συγγραφή του παρόντος Εγχειριδίου έγινε αποδεκτή από την Υπηρεσία, η οποία την ενέταξε στις επίσημες δραστηριότητές της. Δεν θα ήταν όμως σωστό να μην αναφέρουμε ότι σχεδόν ολόκληρο το Εγχειρίδιο εκπονήθηκε εκτός ωρών υπηρεσίας αφού δεν μπορούσαμε να αμελήσουμε τα βασικά υπηρεσιακά μας καθήκοντα για το χρονικό διάστημα των περίπου πέντε ετών που απαιτήθηκε για την συγγραφή του.
     Το Εγχειρίδιο του Μετεωρολόγου - Προγνώστη που κρατάτε στα χέρια σας, περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις βασικές θεωρητικές μετεωρολογικές έννοιες που ενδιαφέρουν έναν Προγνώστη, καθώς και ένα σύνολο οδηγιών, κανόνων και τεχνικών που αποτελούν τα απαραίτητα εργαλεία της καθημερινής του δουλειάς. Για την εκπόνηση του χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο το Forecasters’ Reference Book της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αλλά ενώ κρατήθηκε η ίδια δομή με το αγγλικό βιβλίο, το παρόν Εγχειρίδιο δεν αποτελεί μετάφραση του. Αρκετά θέματα αναλύθηκαν, παρουσιάσθηκαν εκτενέστερα και συμπληρώθηκαν με τεχνικές και αναφορές από την διεθνή βιβλιογραφία. Κυρίως όμως αυτό το Εγχειρίδιο προσαρμόστηκε στα μετεωρολογικά δεδομένα της χώρας μας περιλαμβάνοντας σχεδόν όλες τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από συναδέλφους Μετεωρολόγους της ΕΜΥ. Επισημαίνεται ότι όταν παραθέτονται συμπεράσματα διαγνωστικών μελετών που έχουν γίνει στην Μεγάλη Βρετανία ή σε άλλη χώρα, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για την προσεκτική εφαρμογή τους.
       Η ύλη του Εγχειριδίου είναι καταχωρισμένη σε δέκα κεφάλαια με τους παρακάτω κατά σειρά τίτλους: (1) Άνεμος, (2) Θερμοκρασία, (3) Ορατότητα, (4) Κατακόρυφη Μεταφορά, Όμβροι και Καταιγίδες, (5) Στρατόμορφα Νέφη και Υετός, (6) Αναταράξεις, Παγοποίηση και Ίχνη Συμπύκνωσης, (7) Ανάλυση Μετεωρολογικών Δεδομένων, (8) Υποκειμενική Πρόγνωση, Βοηθήματα και Τεχνικές, (9) Μερικοί Χαρακτηριστικοί Τύποι Καιρού στην Ελλάδα και τέλος (10) Ιδιαιτερότητες Ανέμου και Ορατότητας στα Ελληνικά Αεροδρόμια.
       Ελπίζουμε ότι το παρόν Εγχειρίδιο θα αποτελέσει έναν εύχρηστο οδηγό με πληροφορίες και στοιχεία που θα βοηθήσουν τους Μετεωρολόγους - Προγνώστες στην ιδιαίτερα κοπιαστική και γεμάτη αβεβαιότητα καθημερινή τους δουλειά, η οποία όμως ταυτόχρονα είναι σημαντική και υπεύθυνη. Θεωρούμε ότι ο στόχος της συγγραφής του Εγχειριδίου θα έχει επιτευχθεί πλήρως αν τα αναφερόμενα σε αυτό αποτελέσουν για τους συναδέλφους μετεωρολόγους το έναυσμα ανάπτυξης νέων τεχνικών και μεθόδων πρόγνωσης καιρού οι οποίες θα βρουν επιχειρησιακή εφαρμογή και θα συμπληρώσουν το Εγχειρίδιο αυτό.

Δημήτρης Ζιακόπουλος και Παρασκευή - Βιβιάννα Φραγκούλη, Νοέμβριος 2011, ΕΜΥ.