Στον Οκτώβριο μπορούν να χωρέσουν και οι τέσσερις εποχές

Κοκκινολαίμης
Πηγή: http://www.poulia.info
Οι μήνες στη διάρκεια των οποίων συμβαίνουν τα δύο μεγάλα ετήσια γυρίσματα του καιρού είναι ο Απρίλιος και ο Οκτώβριος. «Τ’ Αϊ-Δημητριού μέσα κρεβάτι, τ’ Αϊ-Γιωργιού έξω κρεβάτι» λέει η λαϊκή παροιμία που θεωρεί καθοριστικές για τις εποχικές αλλαγές τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Αυτό το γνωρίζουν όλα τα έμβια όντα και πρώτοι από όλους οι κοκκινολαίμηδες, των οποίων οι αφίξεις τον Οκτώβριο πυκνώνουν. Ο διαχωρισμός του έτους σε δύο μεγάλες εποχές, τη χειμερινή και την καλοκαιρινή,  δικαιολογείται και από ομβρομετρικής πλευράς, διότι η Μεσόγειος έχει ουσιαστικά μόνο δύο εποχές: την υγρή και την ξηρή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Οκτώβριος και ο Μάρτιος είναι αντίστοιχα ο πρώτος και ο τελευταίος μήνας του υδρολογικού έτους.

Στη διάρκεια του Απριλίου και του Οκτωβρίου μπορούμε να δούμε σχεδόν όλους τους καιρούς, αλλά πιστεύω ότι οι τέσσερις εποχές μπορούν να χωρέσουν μόνο στον Οκτώβριο.  Μόνο στη διάρκεια αυτού του μήνα μπορούμε να βιώσουμε τη δεύτερη άνοιξη για την οποία  μιλήσαμε πριν από λίγες μέρες, το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου που πρόωρο ή καθυστερημένο συνήθως είναι συνεπές στο ραντεβού του, τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια που συχνά μας πνίγουν και τις ψυχρές εισβολές που πολλές φορές έχουν χειμωνιάτικα  χαρακτηριστικά και φέρνουν τα πρώτα χιόνια στα βουνά μας.  

Σε ότι αφορά την κανονική ατμοσφαιρική κυκλοφορία του Οκτωβρίου, οι επικρατέστεροι άνεμοι είναι οι βοριάδες, αποτέλεσμα όχι μόνο των όψιμων μελτεμιών, αλλά και των ψυχρών εισβολών που πολλές χρονιές υπερισχύουν των ατμοσφαιρικών διαταραχών που μας έρχονται από τα δυτικά. Πάντως, οι από το βορρά διαταραχές του Οκτωβρίου, που είναι οι πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις του χειμώνα, συνήθως δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Στη συνέχεια έρχεται το βαθύ φθινόπωρο του Νοεμβρίου με τους νοτιάδες και τις πολλές βροχές. Βέβαια, πολλές φορές ο καιρός κάνει τα δικά του και τότε είναι που δημιουργούνται τα προβλήματα. Βλέποντας από αυτή την πλευρά τα πράγματα, θα έλεγα, για μια ακόμα φορά, ότι καλός καιρός είναι αυτός που φέρνει τις βροχές και τα χιόνια στην ώρα τους. 

2 σχόλια:

  1. Γιαννης Καλογηρος12 Οκτωβρίου 2014 στις 4:32 μ.μ.

    kυριε ζιακοπουλε καλα ολα αυτα αλλα καπως μας κακοφαινεται εμας τους χειμωνοφιλους να κυκλοφορει ο κοσμος ακομα με κοντομανικο και να κανει μπανια τον οκτωβρη οταν νυχτωνει απο τις 7 ενω βλεπουμε τον μαιο που η μερα ειναι μεγαλη πολλες φορες να κανει πιο πολυ κρυο και να βρεχει πιο πολυ απο οκτωβρη!ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, φίλε μου, αλλά η θάλασσα αργεί να ζεσταθεί και αργεί να κρυώσει λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας του νερού. Από κλιματολογικής πλευράς, ασφαλώς το φθινόπωρο είναι πιο ζεστό από την άνοιξη, περίπου για τους ίδιους λόγους που οι απογευματινές ώρες είναι πιο ζεστές από τις πρωινές.

      Να είσαι καλά

      Δ. Ζιακόπουλος

      Διαγραφή