Τα χιόνια του Οκτωβρίου που θυμάμαι

Από την ιστοσελίδα της HellasWeather, Σαν σήμερα-28 Οκτωβρίου 
Στις αρχές Οκτωβρίου του 1978, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι εγγραφές των μαθητών στο φροντιστήριο που είχα ανοίξει στην Κόνιτσα, μου ήλθε ξαφνικά από το Υπουργείο Παιδείας ένα χαρτί που έλεγε ότι διοριζόμουν καθηγητής μαθηματικών στη Θράκη. Μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα να αποδεχθώ το διορισμό μου και προγραμμάτισα να αναχωρήσω για την Κομοτηνή την επομένη της 28ης Οκτωβρίου. Από το βράδυ της 27ης του μήνα ο καιρός άρχισε να χαλάει στην Κόνιτσα και η εθνική επέτειος ξεκίνησε με βροχές και χιόνια που κατέβηκαν πολύ χαμηλά. Ωστόσο, με το βορειοανατολικό ρεύμα που γρήγορα επικράτησε στην περιοχή μας, τα φαινόμενα σταμάτησαν και μας έμεινε το τσουχτερό κρύο. 

Στην ανατολική πλευρά της Πίνδου η έντονη εκείνη ψυχρή εισβολή είχε προκαλέσει μεγάλη κακοκαιρία. Η δυτική Μακεδονία με μισό μέτρο χιόνι είχε κηρυχθεί σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης και στη Θεσσαλονίκη δεν μπόρεσε να γίνει η στρατιωτική παρέλαση λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τη νύχτα της 28ης προς την 29η Οκτωβρίου στη ΒΔ Ελλάδα η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν με αποτέλεσμα να παγώσει το χιόνι και η κυκλοφορία στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης να καταστεί σχεδόν αδύνατη. Τελικά, η αναχώρησή μου για τη Θράκη έγινε την 30ή του μήνα με συνθήκες οδήγησης εξαιρετικά δύσκολες ακόμα και για έμπειρους οδηγούς. Φανταστείτε πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα για μένα που ήμουν οδηγός μόλις έξι μηνών. Θυμάμαι ότι έβαλα τις αντιολισθητικές αλυσίδες στο Επταχώρι και τις έβγαλα αφού πέρασα την Καστανιά. Για την ιστορία να σας πω ότι τελικά υπηρέτησα σχεδόν επί ένα χρόνο στο Γυμνάσιο Αβδήρων της Ξάνθης, από όπου κρατάω ακόμη τις καλύτερες αναμνήσεις.
Πρωιμότερες και οψιμότερες χιονοπτώσεις στην Ελλάδα (1955-2008)
Από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ,
Τόμος ΙΙ, Η πρόγνωση
Τα χιόνια του Οκτωβρίου δεν είναι σπάνια για τα ορεινά τουλάχιστον της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις ημιορεινές και πεδινές περιοχές (βλέπε διπλανό πίνακα). Να σημειωθεί ότι στην Κοζάνη, εκτός από το 1978, χιόνισε Οκτώβριο μήνα, το 1971 και το 1972. Σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες που σημειώνονται στη χώρα μας την 28η Οκτωβρίου, το εύρος είναι  μεγάλο. Πάντως, οι χαμηλότερες μέγιστες τιμές της στη Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία πενήντα χρόνια ήταν 10,6οC (28-10-1988) και 7,6οC (28-10-1978) αντίστοιχα. 

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την υπομονή σας και την αγάπη σας να μας μεταφέρετε την μαγεία του καιρού.θυμάμαι κι εγώ μικρό παιδί του Αγίου Δημητρίου στην Καλαμπάκα που γιόρταζε ο πατέρας μου και τότε ως είθιστο ο κόσμος αντάλλασσε επισκέψεις. Όταν φεύγαν και οι τελευταίοι και του ξεπροβοδίσαμε έξω είδα ένα παχύ στρώμα χιονιού περίπου 20-25 cm.Πρέπει να ήταν το 78? .Κι άλλη μια φορά θυμάμαι στην παρέλαση της 28ης που χιόνιζε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ωραια ιστορια.Και ηταν ωραια η ειδηση τα παλια χρονια οταν ακουγες για αποκλεισμενα χωρια.Ενω τωρα δεν αποκλειονται (ισως και λογω των λιγοτερων χιονοπτωσεων ) αλλα και λογω δρομων πιθανως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή