Πιο επικίνδυνος ο δεύτερος γύρος της κακοκαιρίας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται ανατολικά και στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα προκαλέσει σταδιακή επιδείνωση του καιρού στη χώρα, αρχής γενομένης από τη Δ. Ελλάδα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που έχοντας αξιοσημείωτη διάρκεια είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Κατά τα άλλα, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της ΒΔ Ελλάδας και οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Το Σάββατο (25/10) τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου θα συνεχιστούν σχεδόν όλη την ημέρα. Παράλληλα, στο Β. Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Από την Κυριακή (26/10) ως την Τετάρτη (29/10) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ ισχυροί Β-ΒΑ άνεμοι που τοπικά στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 8 μποφόρ και το κρύο. Οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) από τη Δευτέρα (27/10) θα περιοριστούν στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και θα εξασθενήσουν.     


Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-10-2014

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές που θα αρχίσουν από τη Δ. Μακεδονία. Καταιγίδες στα παράκτια και χιόνα στα ορεινά. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα Β-ΒΔ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι ΝΔ έως ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 23 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες από τις προμεσημβρινές ώρες. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ Δ-ΒΔ 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως από το μεσημέρι. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Λιγα πραματα προς το παρον το πρωτο μετωπο κακοκαιριας εδω στη Θεσπρωτια Κυριε Ζιακοπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν το vortex από την Αδριατική κινηθεί προς το Ιόνιο, θα σημειωθούν περισσότερα φαινόμενα. Βέβαια τα εντονότερα από αυτά αναμένονται νοτιότερα της Θεσπρωτίας, καθώς το ανατολικό επιφανειακό ρεύμα στην περιοχή σας είναι μάλλον αρνητικός παράγοντας.
      Δ. Ζιακόπουλος

      Διαγραφή
  2. Παντως στη θεσσαλονικη σημερα ζησαμε καταιγιδα-τυφωνα. Πολυ νερο εξαιρετικα δυνατο αερα , και μαλλον αυριο το βραδυ παμε για 2ο γυρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στην θεσσαλονικη σημερα ζησαμε μια απλη καταιγιδα ουτε τυφωνες ουτε τιποτε/αλλωστε αν δειτε επεσαν μονο 12μμ μαζεμενα,,και μονο 20 σε ποσες ωρες,σταματηστεντις υπερβολλες

      Διαγραφή
  3. Ξέρετε ήδη κ.Ζιακοπουλε ότι στα ορεινά της Αιτ/νίας έχει χιονίσει από τα 1300μ. υψόμετρο σήμερα? Και αύριο πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία...Περιοχές που εξυπηρετούν την πρόσβαση προς τον Προυσό, θα έχουν δυσκολίες αύριο και με βροχές και με χιόνι...ήδη οι χαμηλές θερμοκρασίες στη Δ.Στερεά, δείχνουν ότι έπεσαν πιο χαμηλά και στα 850!!!

    Κώστας Αλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Κώστα, όπως γνωρίζεις, η πρόγνωση της χιονόπτωσης με βάση μόνο την τιμή της θερμοκρασίας στα 850 hPa είναι επισφαλής. Απαιτούνται πληροφορίες για το πάχος συγκεκριμένων ατμοσφαιρικών στρωμάτων το οποίο είναι ανάλογο με τη μέση θερμοκρασία τους και βέβαια στοιχεία υγρασίας. Αυτά για την "πεδινή" μετεωρολογία, γιατί αν πάμε στην "ορεινή" μετεωρολογία τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Διάβαζα κάπου ότι σε κάποιο βουνό χιόνισε με θερμοκρασία περιβάλλοντος 8 βαθμών Κελσίου. Σε κάθε περίπτωση, αύριο στη χαμηλή και τη μέση τροπόσφαιρα έρχονται πάνω από τη χώρα χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι συνθήκες για χιόνι θα είναι πιο ευνοϊκές, Ωστόσο, μην ξεχνάμε το πεδίο των ανέμων και τις άλλες παραμέτρους που μέρα με τη μέρα αλλάζουν. Πάντως, για να απαντήσω και στο φίλο από τη Θεσσαλονίκη, με τα νεότερα τρεξίματα των μοντέλων η πορεία του στροβίλου τις επόμενες 36 ώρες γίνεται πολύ επικίνδυνη για την εκδήλωση ισχυρών φαινομένων μεγάλης διάρκειας σε αρκετές περιοχές της χώρας.
      Δ. Ζιακόπουλος

      Διαγραφή