Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει τη χώρα σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, σημαντικές από πλευράς εντάσεως βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Κατά τα άλλα, παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και η βασική ένταση των ανέμων θα είναι τα 4 με 6 μποφόρ. Η Παρασκευή (30/1) θα ξεκινήσει με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη, αλλά με την επικράτηση ισχυρών ΝΔ ανέμων θα αρχίσουν γρήγορα οι βροχές και στη Δ. Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι από το απόγευμα της Παρασκευής και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (31/1-1/2) θα επικρατήσει κακοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα με χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις Δ-ΝΔ ανέμους και τις ισχυρές βροχές κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο.  Επειδή για την ένταση των ανέμων, ακούγονται «σημεία και τέρατα», σπεύδω να δηλώσω ότι δεν πρόκειται να έλθει η συντέλεια του κόσμου. Ωστόσο, όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ο κίνδυνος να ξεριζωθούν δένδρα ή να «πετάξουν» πινακίδες ή άλλα αντικείμενα είναι υπαρκτός. Εννοείται ότι οι συνθήκες για θαλασσινά ταξίδια θα είναι αντίξοες.  

 

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29-1-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και αργότερα στη Θράκη. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ΝΔ. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Βελτίωση από το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και στα νότια καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Το βράδυ βελτίωση. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι στα βόρεια ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και στα νότια Ν με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές κατά περιόδους. Από το βράδυ βελτίωση. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 13 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:

Πιθανή βροχή νωρίς το πρωί. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 10 βαθμούς.

4 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε, επειδή κάποια μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν επικίνδυνα φαινόμενα από άποψη βροχών και καταιγίδων, με συσσώρευση στην Ήπειρο και στη δυτική χώρα έως και 250mm κατά τόπους, δεν κρίνετε ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη δοθεί κάποιες προειδοποιήσεις - επισημάνσεις ή ακόμη κι εσείς ο ίδιος να μιλήσετε για εν δυνάμει επικίνδυνα φαινόμενα κι όχι απλά για ισχυρές βροχές; Ή κρίνετε ότι τα ποσά βροχής που θα πέσουν δε θα είναι ανάλογα αυτών που προβλέπονται τώρα από τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού; Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Δ-ΒΔ Ελλάδα οι βροχές και οι καταιγίδες, έχοντας μεγάλη ένταση και διάρκεια, θα είναι ασφαλώς επικίνδυνες για πλημμυρικά φαινόμενα. Απλά, θεώρησα ότι στο θέμα αυτό καλό είναι να περιμένουμε ακόμη ένα εικοσιτετράωρο. Όχι ότι θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα, αλλά για να δούμε, αν μπορέσουμε, μήπως τα μοντέλα υπερεκτιμούν την ορογραφία.

      Διαγραφή
  2. Κυριε Ζιακοπουλε για Χαλκίδα ποτε να περιμένουμε καταιγίδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή