Τοπικές καταιγίδες όχι μόνο στα ηπειρωτικά και όχι μόνο το απόγευμα

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό κινείται από την κεντρική Μεσόγειο προς τη Μαύρη Θάλασσα διά μέσου του κεντρικού Αιγαίου. Παράλληλα, οι ψυχρές αέριες μάζες που μεταφέρονται στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα αποσταθεροποιούν τη δομή της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) θα είναι οι όμβροι και οι τοπικές καταιγίδες που θα εκδηλωθούν βασικά στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού και του βόρειου Αιγαίου. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα επικρατήσουν Δ-ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη). Το τετραήμερο Πέμπτη-Κυριακή (21-24/5) η αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Εκτιμάται ότι η μέγιστη τιμής της θερμοκρασίας θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 31 και στα νησιά τους 28 βαθμούς.   

 

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19-5-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 28 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στο ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 15 έως 26 βαθμούς

2 σχόλια:

  1. αληθεύει κατά τη γνώμη σας η άποψη ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν ενισχύσει την αστάθεια στην ατμόσφαιρα των Η.Π.Α με αποτέλεσμα την συχνότερη εμφάνιση επικίνδυνων ανεμοστρόβιλων;
    συμβαίνει κάτι ανάλογο και στη χώρα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια πιο θερμή ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς (το καύσιμο της μηχανής του καιρού) με αποτέλεσμα οι θερμοδυναμικές συνθήκες να είναι πιο ευνοϊκές για την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων (η μηχανή γίνεται ...τούρμπο). Αυτή είναι μια γενική, λογική, αλλά μάλλον "γραμμική" προσέγγιση του θέματος. Υπάρχει ακόμη έλλειψη επιστημονικής γνώσης για πολλά επιμέρους ζητήματα και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδρά στα πρότυπα των μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικών διαταραχών που είναι οι μεγάλες πλατφόρμες πάνω στις οποίες αναπτύσσονται οι καταιγίδες και οι ανεμοστρόβιλοι. Πάντως, αυτό που είναι σήμερα παραδεκτό από τη μεγάλη πλειονότητα των επιστημόνων είναι ότι σε έναν θερμότερο πλανήτη αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων.

      Διαγραφή