Να φοβάσαι τον άνθρωπο …της μιας ιστοσελίδας

Διαβάζω σε κάποιες ιστοσελίδες του Διαδικτύου: «Η έρημος Λουτ στο Ιράν άφησε δεύτερη και καταϊδρωμένη την Αζίζια της Λιβύης στο ρεκόρ της ζέστης». Κάκιστη αντιγραφή από κάποια πηγή του Διαδικτύου από ανθρώπους που κατηγορούνται όχι γιατί δεν ξέρουν, αλλά γιατί δεν προσπαθούν να βρουν την αλήθεια, προστρέχοντας σε περισσότερες πηγές ή ρωτώντας τους ειδικούς. Όμως, δεν θα σταθώ περισσότερο στα τεράστια θέματα της ημιμάθειας και της παραπληροφόρησης, από αμέλεια ή δόλο, των πολιτών από τις ιστοσελίδες του Διαδικτύου ή τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Έχω άποψη, αλλά υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί από εμένα να μιλήσουν δημόσια για αυτά. Εγώ θέλω να μείνω στο μετεωρολογικό μέρος του θέματος που το γνωρίζω καλύτερα.


Πριν από λίγα χρόνια το επίσημο πλανητικό ρεκόρ της θερμοκρασίας του αέρα κοντά στην επιφάνεια της Γης ήταν οι 58 βαθμοί Κελσίου που σημειώθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου 1922 στην περιοχή Ελ Αζίζια της Λιβύης, σαράντα χιλιόμετρα Ν-ΝΔ τα Τρίπολης. Ενενήντα ακριβώς χρόνια μετά από την ημερομηνία που καταγράφηκε το παραπάνω ρεκόρ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (ΠΜΟ) απέρριψε το συγκεκριμένο ρεκόρ και ως επίσημο πλανητικό ρεκόρ είναι πλέον οι 56,7 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στις 10 Ιουλίου 1913 στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνιας. 

Η ερευνητική επιτροπή του ΠΜΟ, στην οποία είχαν ενσωματωθεί εμπειρογνώμονες από τη Λιβύη, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Μαρόκο, την Αργεντινή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, αμφισβήτησε το θερμοκρασιακό ρεκόρ της Αζίζια επικαλούμενη: (α) προβληματικά όργανα, (β) απειρία παρατηρητή, (γ) επιτόπια παρατήρηση που δεν ήταν αντιπροσωπευτική της γύρω περιοχής της ερήμου, (δ) κακή αντιστοίχιση της συγκεκριμένης ακραίας θερμοκρασίας με τις θερμοκρασίες άλλων κοντινών τοποθεσιών και (ε) κακή αντιστοίχηση της θερμοκρασίας-ρεκόρ με τις υψηλές θερμοκρασίες που έκτοτε καταγράφονται στην Ελ Αζίζια (http://wmo.asu.edu/world-highest-temperature). 

Το 2005 μετεωρολογικοί δορυφόροι κατέγραψαν τη θερμοκρασία-ρεκόρ των 70.7 βαθμών Κελσίου στην έρημο Λουτ του Ιράν (πολύ υψηλές τιμές καταγράφηκαν και τα έτη 2004, 2006, 2007 και 2009). Όμως, φίλοι μου, οι δορυφόροι δεν μετρούν τη θερμοκρασία του αέρα σε ύψος δύο μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους για να έχει νόημα οποιαδήποτε σύγκριση με τις θερμοκρασίες της Αζίζια ή της Κοιλάδας του Θανάτου. Μετρούν αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «θερμοκρασία του δέρματος της γης» (land skin temperature), η οποία είναι αντιπροσωπευτική της συνολικής θέρμανσης ενός συγκεκριμένου τεμαχίου εδάφους από τον ήλιο, την ατμόσφαιρα και άλλες πηγές θερμότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου