Τα σαράντα χρόνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού

Χάρτες υετού που απεικονίζουν την αύξηση του επιπέδου λεπτομερειών 
από το αρχικό μοντέλο του  ECMWF (πάνω μέρος του σχήματος)
 ως το σημερινό μοντέλο του (κάτω μέρος του σχήματος)
Πηγή:  http://www.ecmwf.int
Πριν από σαράντα χρόνια μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη βελτίωση της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού. Τονίζοντας «τη σπουδαιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία μιας σημαντικής βελτίωσης στις μεσοπρόθεσμες προγνώσεις του καιρού», αποφάσισαν να ιδρύσουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts-ECMWF). Από την ίδρυσή του το 1975 ως σήμερα, η γκάμα των επιτυχημένων καιρικών προγνώσεων από το ECMWF έχει αυξηθεί από τρεις έως σχεδόν επτά ημέρες μπροστά. Ένας από τους λόγους αυτής της βελτίωσης είναι η πιο λεπτή χωρική ανάλυση στην οποία το μοντέλο πρόγνωσης τώρα τρέχει (βλέπε διπλανό σχήμα).


Η αριθμητική πρόγνωση του καιρού διαιρεί την ατμόσφαιρα σε ένα πλέγμα εκατομμυρίων «κουτιών» και εφαρμόζει τους νόμους της φυσικής για να γίνει γνωστό πώς οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Από το 1979, το πλάτος των «κουτιών» που χρησιμοποιείται στο μοντέλο του ECMWF έχει κατέβει σταδιακά από τα 210 χιλιόμετρα στα 16 χιλιόμετρα  με προοπτική το 2016 να κατέβει ακόμα περισσότερο (9 χιλιόμετρα). Αυτές οι αναβαθμίσεις στην οριζόντια ανάλυση έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της ακρίβειας και των λεπτομερειών των προγνώσεων.
Κάποιοι θα ρωτήσουν: «Καλά όλα αυτά, αλλά γιατί αποτυγχάνουν τα μοντέλα;». Την απάντηση θα τη βρείτε στο άρθρο με τον τίτλο «Οι δυνατότητες των μοντέλων καιρού στις προγνώσεις μικρής και μέσης διάρκειας» που αναρτήθηκε στην επιλογή ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ τη 16η Απριλίου 2014. Εκεί υπάρχει και ένα άλλο σχετικό άρθρο με τον τίτλο «Το παρόν και το μέλλον των μοντέλων πρόγνωσης καιρού». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου