Ανομβρο-νοέμβριος

Η περιοχή μας επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια και την Τυνησία με τις σχετικά χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΔ ρεύματος με ένταση το πολύ 6 μποφόρ (Καρπάθιο πέλαγος). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν από 23 ως 26 βαθμούς. Οι τιμές αυτές είναι εξαιρετικά υψηλές για την εποχή, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία του 2ου 10ημέρου του Νοεμβρίου είναι, για παράδειγμα, στην Αθήνα 18,6 και στη Θεσσαλονίκη 15,5 βαθμοί Κελσίου. Σε ό,τι αφορά την προοπτική του καιρού, η ανομβρία θα συνεχιστεί στη χώρα όχι μόνο αυτή, αλλά και την επόμενη εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό οι μεταβολές της θερμοκρασίας θα είναι μικρές και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.      


Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11-11-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 26 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.


6 σχόλια:

  1. Σήμερα το απόγευμα στο Φάληρο ήταν σαν καλοκαίρι. Ένιωθες τη θερμότητα του εδάφους και φυσούσε ένας ζεστός βοριάς που θύμιζε θερμό μελτέμι Ιουλίου. Προσωπικά, αν βάλεις και το διάστημα που ακολουθεί, δεν θυμάμαι Νοέμβρη με τέτοιες συνεχόμενες μέρες. Φαντάζομαι οτι αν είχαμε μέσα στο καλοκαίρι αυτήν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα μιλάγαμε για πρωτοφανή καύσωνα. Από αυτή την άποψη, τυχεροί είμαστε, τη γλιτώσαμε για φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με προβληματίζει κι εμένα αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, Γιώργο. Τις επόμενες μέρες θα το ψάξω περισσότερο το θέμα και θα επανέλθω.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  2. ένας μήνας ανομβρία είναι το ανώτατο καλοκαιρινό όριο Ιουλίου-Αυγούστου. τουλάχιστον στα Τρίκαλα, που παρακολουθώ.
    σχετικά με τη λειψυδρία των αρχών του '90. δεν είχαμε τόσες μετρήσεις και μέσα τότε. αναρωτιέμαι πόση ήταν η απόκλιση τότε και κατά πόσο εκείνο το φαινόμενο μπορεί να έχει κάποια περιοδικότητα και να ξαναεμφανιστεί στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής ή είναι ακραίο και "μεμονωμένο". θα δείξει..

    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλόκοτη η ζέστη σήμερα Κύριε Ζιακόπουλε στην Αθήνα! Μόνο η κλίση του Ηλίου και οι ατελείωτες σκιες το μεσημέρι μαρτυρούσαν ότι είμαστε 40 μόλις μέρες πριν το Χειμερινό Ηλιοστάσιο..
    Δημητρης Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή