Αντικυκλωνικές συνθήκες

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα διατηρήσει το Β-ΒΑ ρεύμα στη χώρα και το Σαββατοκύριακο (19-20/12) με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Το άλλο βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το κρύο ιδιαίτερα τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, όπου κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τη νέα εβδομάδα η χώρα θα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις (αντικυκλωνικές συνθήκες), γεγονός που σημαίνει ότι στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στη διάρκεια της ημέρας. Εκτιμάται ότι στα μέσα της εβδομάδας οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα πλησιάσουν και ενδεχομένως να φθάσουν τους 20 βαθμούς. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την ύπαρξη θερμοκρασιακών αναστροφών. Στα αρνητικά του καιρού συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (αστικά κέντρα) με σημαντική παράμετρο τον καπνό των τζακιών και των ξυλόσομπων.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19-12-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) στη δυτική-κεντρική Μακεδονία τη νύχτα προς την Κυριακή. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανοιχτά του Ιονίου Β-ΒΔ ως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανότητα παροδικών βροχών στα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β 4 με 5 και πρόσκαιρα κατά τόπους στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 12 βαθμούς.


1 σχόλιο:

  1. Η επέτειος του τελευταίου ιστορικού χιονιά για τη βόρεια Ελλάδα με -20 βαθμούς Κελσίου στην Κοζάνη και -4 στη Θεσσαλονίκη εν ώρα χιονόπτωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή