Σύντομη, αλλά αρκετά έντονη η επικείμενη κακοκαιρία

Οργανωμένο χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα επηρεάσει κυρίως την κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, που θα έχει ένταση αλλά όχι και μεγάλη διάρκεια, θα είναι οι βροχές κυρίως στα νότια και οι χιονοπτώσεις. Επισημαίνεται ότι στην αρχή χιόνια θα πέσουν όχι μόνο στα ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής χώρας. Ωστόσο, σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν παντού σε περιοχές μεγαλύτερου υψομέτρου. Από το απόγευμα και από τα δυτικά αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Την Πέμπτη (21/1) οι βροχές βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή (22-24/1) θα περάσει με βοριάδες, πολύ κρύο και τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές. 

Υ.Γ.
(α) Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, η γενική παρατήρηση είναι ότι τα χιόνια γρήγορα στα νότια και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές …θα πάρουν τα βουνά.

(β) Στη βόρεια Ελλάδα η κατάσταση είναι οριακή και στο αν θα υπάρξει αξιόλογος υετός και στη μορφή που αυτός θα έχει. Το πιθανότερο είναι να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις και στις παράκτιες περιοχές ως επί το πλείστον χιονόνερο.
  
(γ) Στην Τρίπολη ό υετός αρχικά θα είναι χιόνι, αλλά κάποια στιγμή μάλλον θα το γυρίσει σε βροχή.

(δ) Για τα Γιάννενα, όπου την προηγούμενη κακοκαιρία περίμενα να χιονίσει περισσότερο, οι χθεσινές προβλέψεις για χιόνι ήταν απαισιόδοξες. Σήμερα, τα τρεξίματα των μοντέλων άλλαξαν προς το καλύτερο (για τους χιονόφιλους). Ίδωμεν…



Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-1-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις, κατά βάση ασθενείς, και στα παράκτια χιονόνερο. Άνεμοι Α 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 6 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Καταιγίδες στα ΝΔ. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές στα νότια πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 12 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και στα νότια καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) που γρήγορα θα περιοριστούν στην Πάρνηθα. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 10 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων ή χιονόνερου (παράκτια). Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 5 βαθμούς.


11 σχόλια:

  1. Κ.Ζιακοπουλε ευχαριστω πολυ για την πιο ειδικη αναφορα που κανατε για Τριπολη!

    Υ.Γ. Για την αττικη παντως προχθες φοβερη η προβλεψη σας, ο μονος που ειπατε για σπαστο καιρο και τιποτα το ιδιαιτερο απο πλευρας χιονοπτωσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε πως βλέπετε την κατάσταση από άποψη χιονοπτώσεων στην περιοχή του Παγγαίου; Να πούμε κάτι και για την επαρχία, όχι μόνο για τις πόλεις!!! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριε Ζιακοπουλε καημο εχω στον Πυργο Ηλειας εδω κ 13 χρονια να δω εστω νιφαδες.Απο ποιο υψομετρο θα ξεκινουν αποψε οι χιονοπτωσεις;Ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κλασσική περίπτωση σύγκλισης αερίων μαζών ως ευνοϊκής συνθήκης για χιονόπτωση. "Καιρός - Ο γιός της γής και του ήλιου", τόμος ΙΙ. σελ. 109-111. Για να σας κάνω και λίγη ...διαφήμιση κ. Ζιακόπουλε. Άλλωστε, όπως εξελίσσονται φέτος οι ψυχρές εισβολές, περισσότερο για σεμιναριακές προσεγγίσεις παρά για καιρικές συγκινήσεις προσφέρονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παντως δεν ειναι πρωτη φορα που αττικη τη παταει ετσι χωρις να την ευνοησει η διαταξη της ψυχρης εισβολης παροτι το επιμαχο διαστημα των βραδινων ωρων δευτερα προς τριτη οι θρμοκρασιες ηταν ικανοποιητικες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι απλά δεν ήταν η πρώτη φορά. Ουσιαστικά, από το 2008 και μετά αυτό το πράγμα γίνεται συνέχεια!

      Διαγραφή
  6. Οι αεριες μαζες φετος ειναι ψυχρες και ξηρες χωρις πολλα φαινομενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κ. Ζιακόπουλε, όπως πάντα, είστε προσεκτικός στις διατυπώσεις σας και διαλέγετε τις κατάλληλες λέξεις ώστε με λίγα λόγια να δώσετε τη σωστή πληροφορία. Για το Σαβ/κο όμως τι εννοείτε όσον αφορά τις χιονοπτώσεις στη νότια Ελλάδα; Υπάρχει πιθανότητα να δούμε χιόνι ακόμα και σε παραλιακές πεδινές περιοχές, προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα; Π.χ. στα βόρεια παράλια της Κρήτης;

    ΥΓ.: Με όλο τον σεβασμό και εντελώς καλοπροαίρετα, μία διόρθωση. Το "είδομεν", που γράφετρε στο τέλος της σημερινής σας ανάρτησης, γράφεται κανονικά "ίδωμεν" (είναι υποτακτική).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα ορθογραφικά λάθη ο σεβασμός παραμερίζεται και όλες οι υποδείξεις θεωρούνται καλοπροαίρετες. Έχεις δίκιο φίλε μου. Το είδομεν αναφέρεται στο παρελθόν. Το σωστό είναι το ίδωμεν που σημαίνει να δούμε ή το οψόμεθα που σημαίνει θα δούμε. Σ' ευχαριστώ πολύ.
      Επί του μετεωρολογικού θέματος, στην πρόγνωση γράφω χιονοπτώσεις ή χιονόνερο με το δεύτερο προφανώς να αφορά στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές. Για να χιονίσει στα παράλια της Β. Κρήτης, νομίζω ότι κατά κανόνα χρειάζονται θερμοκρασίες στα 850 hPa από μείον 7 ή μείον 8 και κάτω.
      Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, θέλω να πω σε όλους τους φίλους ότι δεν μπορώ να απαντάω σε κάθε ερώτησή τους και ο κυριότερος λόγος είναι η έλλειψη χρόνου. Το κάνω όταν υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον και εφόσον μπορώ να πω κάτι περισσότερο από τις πληροφορίες που διατίθενται στο Διαδίκτυο. Τα στοιχεία που βλέπουν όλοι, βλέπω κι εγώ. Σε οριακές καταστάσεις η εμπειρία δεν επαρκεί.
      Να είστε όλοι καλά.

      Διαγραφή
  8. 15-20 πόντους χιόνι σε όλη την Ευρυτανία Δάσκαλε! Από τις 23:00 έως τις 06:00 περίπου. Σύντομη αλλά έντονη όπως έγραψες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χιονισμενη η Θεσσαλικη πεδιαδα με Καρδιτσα και Λαρισα τις πιο ομορφες σημερα...Τρικαλα στη συνεχεια και ο Βολος εκτος λογω υψηλων θερμοκρασιων. Πρεπει παντα να λαμβανεται υπ οψην το θεμα εγκλωβισμου ψυχους στην πεδιαδα. Ειναι κατι που πολυ λιγοι γνωριζουν με αποτελεσμα και την αποτυχια των προγνωσεων. Στη συγκεκριμενη περιπτωση και παλι πολυ λιγοι καταφεραν να πεσουν μεσα στο θεμα πεδινων χιονοπτωσεων. Εισαστε και παλι μεσα σε αυτους κ.Ζιακοπουλε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή