Άνοδος θερμοκρασίας ουσιαστικά από τη Δευτέρα




7 σχόλια:

  1. Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τα εικοσάρια τραβά (άντε, δεκαοκτάρια)...
    Να δούμε πότε θα σπάσει η ζωνική κυκλοφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως φίλε μου σήμερα το πρωί που ξύπνησα η πάρνηθα είναι γεμάτη χιονια και είναι υπέροχο το θέαμα.Άσε να δουμε τι μας επιφυλλάσει και στη συνέχεια ο φλεβάρης

      Διαγραφή
  2. Όντως πολύ καλή η κακόκαιρία αυτή για την Ανατολική Ελλάδα, αν και τα προγνωστικά μοντέλα μέχρι και την περασμένη Κυριακή δεν έδιναν μεγάλα πραγματα. Χιόνι αρκετό έβαλε και Υμήττος που το θεωρώ δύσκολο βουνό για χιονοστρώσεις. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η επόμενη εβδομάδα μιας και πολύ βαθιά χαμηλά θα μας προσσεγγισουν απο Βορειοδυτικά και μπορούν να συμβούν τα πάντα απο εκεί και πέρα, η προγνωσιμότητα ειναι πολύ δύσκολη μετά την Τετάρτη όποτε ας μην απογοητευόμαστε.Είναι δίκοπο μαχαίρι δηλαδή αν συνεχιστεί η ροη των χαμηλών απο την Βόρεια Αμερική προς την Ευρώπη, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι εναλλαγές του καιρού με πολλές βροχές δυτικότερα της Πίνδου, και λίγα πράγματα απο πλευράς υετού για την Ανατολική Ελλάδα. Μία όμως αποκοπή όμως απο τον Αζορικό αντικυκλώνα , θα μπορούσε να φέρει αυτά θα θηριώδη χαμηλά νοτιότερα με ότι αυτό συνεπάγεται. Πάντως ας μην απογοητευόμαστε, και μην ξεχνάμε ότι η πρόγνωση πέρα των 120 ώρών είναι σαν να παίζουμε στο καζίνο, και να γνωρίζουμε πιο θα είναι το επόμενο νούμερο στο οποίο θα κάτσει η μπίλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα "θηριώδη χαμηλα", όπως γράφεις, αδειάζουν τις "αποθήκες" ψύχους της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, έτσι ώστε, σε μία ενδεχόμενη έξαρση του αζορικού αντικυκλώνα, να μην υπάρχει ουσιαστικά ψυχρή μάζα να κατέβει προς τα μέρη μας. Αν δε ξεφύγουμε από τη ζωνική κυκλοφορία, δε νομίζω οτι έχουμε να περιμένουμε αξιόλογη ψυχρή εισβολή. Εγώ ποντάρω πια μόνο στο Μάρτιο.

      Διαγραφή
  3. Γνωριζει κανενας το μεσο ορο ημερων χιονοπτωσης για ημιορεινα αττικης, οπως ο διονυσος που σημειωνονται καθε χρονο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κάθε επιφύλαξη είναι 6-8. Παλαιότερα ήταν 8-10.

      Χρήστος Σιμούλης,
      Δασοπόνος Δασαρχείου Θεσσαλονίκης.

      Διαγραφή
    2. "Ο συνδυασμός χαμηλότερης θερμοκρασίας και υψηλότερου υετού στη βόρεια Αττική, έχει επίσης ως φυσικό αποτέλεσμα τη σημαντική διαφορά αριθμού ημερών χιονόπτωσης: ενώ στο κέντρο της Αθήνας φθάνει τις 3,5 ημέρες ετησίως –μάλιστα στις ΝΔ ακτές της Αττικής, κατά μήκος του Σαρωνικού είναι <2,5 ημέρες), στη βόρεια Αττική κυμαίνονται από 5 – 6 ημέρες στα χαμηλά υψόμετρα (<200 m), αυξάνονται στις ~10 ημέρες σε υψόμετρο >500 m και τις 20 ημέρες σε υψόμετρο >1.000 m (κυρίως στην Πάρνηθα)."

      Πηγη: http://www.voreini.gr/2012/11/to-%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82/

      Βλέπε επίσης:

      http://www.meteoclub.gr/images/stories/weerman/arithmos-imeron-xionoptosis-sterea-euvoia.pdf

      Διαγραφή