Με θερμοκρασίες τριάντα plus (30+) φεύγει ο Μάιος

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση των ΒΔ ανέμων με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ στο Καρπάθιο και τη Θάλασσα Κω-Ρόδου. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μετεωρολογικά στοιχεία, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η θερμοκρασία θα φθάσει τους 29 βαθμούς και στη ΒΑ Ελλάδα θα συνεχιστεί η απογευματινή αστάθεια. Το Σαββατοκύριακο (28-29/5) γενικά θα είναι καλοκαιρινών προδιαγραφών, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν. Πάντως, τις απογευματινές ώρες δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά Α. Μακεδονίας-Θράκης. Το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη (30-31/5) θα περάσει με ζέστη ιδιαίτερα στην ανατολικές και νότιες περιοχές, όπου η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα βόρεια είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι.


Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-5-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 28 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 11 έως 28 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στο ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 29 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις στα ανατολικά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 28 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας. Ας μου εξηγήσει κάποιος τι είναι αυτό το πράμα, η εμμονή των βροχών στη ΒΑ χώρα; Να μην πούμε ότι ζηλεύουμε και λιγάκι όλοι εμείς οι υπόλοιποι, πλην δυτικών-βορειοδυτικών καιρόφιλων, οι οποίοι εχουν χορτάσει βροχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τα απομεινάρια μιάς ψυχρής λίμνης (αποκομμένο χαμηλό μέσης τροπόσφαιρας) που έχουν "κολλήσει" εκεί πάνω και συντηρούν συνθήκες αστάθειας. Για πρόσφατους χάρτες αρχείου εγώ προτιάω αυτό το σάιτ: http://www2.wetter3.de/Archiv/

      Διαγραφή
    2. Συμπληρώνοντας, θέλω να πω ότι μικρές τραφούλες συνεισφέρουν (θετική μεταφορά στροβιλισμού) και ότι μερικές φορές δημιουργούνται συνθήκες σύγκλισης στην επιφάνεια με τα υπολείμματα του βοριά από τα βόρεια και την αύρα από τα νότια (βλέπε χάρτες απογεύματος 28/5/2016).

      Διαγραφή
    3. Χρήστο, έλαβες δύο απαντήσεις. Η δικιά μου είναι αυτό που λέμε "χονδρικά". Του δασκάλου, "σημασία στη λεπτομέρεια".

      Διαγραφή
  2. Χρήστος Σιμούλης27 Μαΐου 2016 στις 7:59 μ.μ.

    Ευχαριστώ πολύ! Με καλύψατε πλήρως και οι δύο κύριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή