Βαθμιαία εξασθένηση των ανέμων




5 σχόλια:

  1. Μεγάλε δάσκαλε κύριε Ζιακόπουλε ευχαριστούμε που μας ενημερώνετε καθημερινά.Σας σέβομαι και σας εκτιμώ ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα μοντέλα διατηρούν και ενισχύουν τη τάση για καύσωνα στο β' δεκαπενθήμερο του μήνα, κάτι όχι αφύσικο βέβαια για την εποχή. Από βδομάδα θα αρχίσουν να κλειδώνουν η ένταση και η διάρκειά του. Είναι γνωστό οτι συνήθως οι θερμές εισβολές προβλέπονται από τα αριθμητικά μοντέλα καιρού με ιδιαίτερη ακρίβεια, σε σύγκριση με τις ψυχρές. Που οφείλεται αυτό κ. Ζιακόπουλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από γενική άποψη, οι μεγάλης κλίμακας θερμές ή ψυχρές εισβολές έχουν την ίδια προβλεψιμότητα δεδομένου ότι συνδέονται αντίστοιχα με τις ράχες και τις σκάφες των πλανητικών ατμοσφαιρικών κυμάτων. Αν κάνουμε διάκριση εποχών, γεωγραφικών πλατών κ.λπ.δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά αν προσαρμόσουμε τα κριτήρια (όρια) των εισβολών με βάση τη συνοπτική κλιματολογία του κάθε τόπου, καταλήγουμε και πάλι στο ίδιο συμπέρασμα. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι στην Αθήνα μια θερμή ειβολή που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς ίσως να είναι το ίδιο πιθανή με ένα μελτέμι εντάσεως 8 ή 9 μποφόρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρ΄όλα αυτά, όσα χρόνια παρακολουθώ τα μοντέλα βλέπω οτι στατιστικά οι ψυχρές εισβολές το χειμώνα στην Ελλάδα έχουν συνήθως χαμηλή προγνωσιμότητα (συχνά "εξαφανίζονται" δυό-τρεις μέρες πριν την προβλεφθείσα αρχικά έλευσή τους) ενω αντίθετα οι θερμές εισβολές επαληθεύονται συνήθως και περιγράφονται από τα μοντέλα με ακρίβεια αρκετές μέρες πριν.

      Διαγραφή
  4. Ας ελπισουμε η επερχομενη θερμη εισβολη να μετριαστει καπως με συνοδεια βορια στο αιγαιο κα με χαμηλα ποσοστα υγρασιας, αν και στη περιπτωση αυτη τα δυτικα ηπειρωτικα τρωνε τη πολλη ζεστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή