Εξασθένηση των ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως την Αδριατική κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), σε συνδυασμό με την απογευματινή θερμική αστάθεια, θα προκαλέσει σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία και την ορεινή Ήπειρο. Κατά τα άλλα, η μέρα θα είναι αρκετά ζεστή, καθώς οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 39 και στα νησιά τους 35 βαθμούς. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Την Τετάρτη (3/8) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και η ενίσχυση των βοριάδων στα 6 μποφόρ. Από την Πέμπτη (4/8) θα αρχίσει νέος κύκλος μελτεμιών με διάρκεια τουλάχιστον 5 ημερών και μέγιστη ένταση στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ. Στο διάστημα αυτό οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά θα κυμανθούν από 35 ως 37 βαθμούς και θα επικρατήσει ανομβρία σε όλη τη χώρα.        

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα, φίλοι μου


Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 2-8-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 37 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 37 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 39 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά Β-ΒΑ 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 38 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:

Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 35 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Εδωσαν ρεσιταλ παλι οι αυτοματοι φυσικα αεριζομενοι της ΕΜΥ με 39-39,9 (Φιλαδελφεια-Κολυμβητηριο) χθες στην Αθηνα οταν ολοι οι μηχανικα αεριζομενοι του ΕΑΑ μεσα στην πολη εδωσαν 36,9(Γκαζι) εως και 37,7 (Μενιδι Ιδιωτικος αλλα αξιοπιστος) και 37,8(Κορυδαλλος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δικός μου, φυσικά αεριζόμενος αισθητήρας La Crosse, που έχω στην ταράτσα μέσα σε αυτοσχέδιο κλωβό έδειξε 38,1. Άρα,συγκριτικά, μάλλον ευχαριστημένος πρέπει να είμαι!

      Διαγραφή
    2. Σε ποια περιοχη εισαι Γιωργο? Ναι το 38,1 μου φαινεται μια χαρα αν δεν εχει ανεμιστηρι ο αυτοσχεδιος κλωβος σου!!

      Διαγραφή
    3. Στην Καλλιθέα είμαι Βασίλη (Αθήνα). Και, μιας και μιλάμε για αερισμό των κλωβών, δεν έχω υπόψη μου τη γνώμη του κ.Ζιακόπουλου σχετικά. Σήμερα το θεωρούμε απαραίτητο το ανεμιστηράκι, όμως για πολλές δεκαετίες οι σταθμοί είχαν μόνο το φυσικό αερισμό, έτσι;

      Διαγραφή
    4. Γιωργο στο blog μου θα δεις μερικα ποστ αριστερα πανω σε θεματα κλωβων απο δικη μου ερευνα εστω και ερασιτεχνικη. Το θεμα ειναι οτι οι κλασικοι κλωβοι που ειχε η ΕΜΥ σε ολη την χωρα αντικατασταθηκε σε πολλες περιοχες (πλην αεροδρομιων) απο αυτοματους φυσικα αεριζομενους. Αυτοι φαινεται ευκρινως να τσιμπανε και πανω απο 1 βαθμο σε απνοιες και εντονες ακτινοβολιες. Βεβαια απο οτι καταλαβα σε συζητηση που ειχα εδω στη Λαρισα μπορουν να ρυθμιστουν καταλληλα. Τουλαχιστον στα αεροδρομια που υπαρχουν και οι 2 τυποι (κλασικοι ξυλινοι stevenson και αυτοματοι φυσικα αεριζομενοι) εχουν ρυθμιστει καταλληλα. Ξερω σιγουρα για Αλεξ/λη, Μικρα, Λαρισα, Βενιζελος, Τατοι, Ιωαννινα, Αραξο, Ηρακλειο, Χανια. Οπου αλλου υπαρχουν εκτος αεροδρομιων(κυριως ηπειρωτικοι που υπαρχει και σχετικη απνοια) πανε παντα 1-2 βαθμους πανω απο τους αντιστοιχους του ΕΑΑ που ειναι με μηχανικο αερισμο. Να με συγχωρει ο κ.Ζιακοπουλος ,απλα θα λειπω 2-3 μερες και θα ξεχνουσα να απαντησω καποια στιγμη και εγω στο θεμα.

      Διαγραφή
    5. Γειά σου Βασίλη

      Εξαιρετική από όλες τις πλευρές η σελίδα σου! Για το ζήτημα της τοποθέτησης μετ. σταθμών σε ταράτσες και άλλους "αντισυμβατικούς" χώρους, ο Νίκος Γκίκας, παλιότερα που έγραφα στο φόρουμ του Hellas Weather και σκεφτόμουνα να εγκαταστήσω Davis στην ταράτσα, μου είχε πει οτι οι μικροκλιματικές συνθήκες στις σύγχρονες πόλεις όχι μόνο επιτρέπουν αλλά και επιβάλλουν τη λειτουργία σταθμών σε χώρους αντιπροσωπευτικούς του αστικού περιβάλλοντος και όχι στις "ιδανικές" προδιαγραφές που ισχύουν γενικώς. Μου είχε στείλει μάλιστα και έναν σχετικό οδηγό του WMO:

      https://www.wmo.int/pages/prog/www/IMOP/publications/IOM-81/IOM-81-UrbanMetObs.pdf

      Φαντάζομαι βέβαια οτι ο κ.Ζιακόπουλος δε θα συμφωνεί απόλυτα.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή