Από τα μελτέμια στα πρωτοβρόχια

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, που ως γνωστόν προκαλεί τους καλοκαιρινούς βοριάδες στη χώρα μας, θα παραμείνει σχεδόν ως έχει ως το απόγευμα της Κυριακής. Στο διάστημα αυτό οι άνεμοι στα ανατολικά θα φθάνουν τα 7 και πρόσκαιρα στο κεντρικό Αιγαίο τα 8 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το Σαββατοκύριακο, η αισθητή θερμοκρασία θα είναι χαμηλή στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές και οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα είναι περιορισμένες. Η Δευτέρα (5/9) θα είναι γενικά καλή μέρα με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασίες ως τους 33 βαθμούς. Το διήμερο Τρίτη - Τετάρτη (6-7/9) ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από τη Β-ΒΔ Ευρώπη προς τη Ν. Ιταλία θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες και τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας μας. Οι άνεμοι θα γίνουν νοτιάδες 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Υ.Γ.
1. Για το Ιόνιο και τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας οι βροχές και οι καταιγίδες του διημέρου Τρίτη - Τετάρτη μπορούν να θεωρηθούν ως πρωτοβρόχια. Η δημιουργία ενός οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού στη Μεσόγειο και η επικράτηση στη χώρα μας νοτιάδων είναι τα κριτήριά μου. 

2. Οι προγνώσεις αναφορικά με την ένταση και την έκταση των καιρικών φαινομένων της νέας εβδομάδας είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του προαναφερθέντος χαμηλού.


Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016  

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3-9-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στην Κρήτη. Άνεμοι Β 6 με 7 και πρόσκαιρα στο κεντρικό Αιγαίο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 30 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 29 βαθμούς.


2 σχόλια:

  1. Ας ελπισουμε εδω στην αττικη να τερματιστει αυτη η επιμονη ανομβρια, προς τεταρτη φαινεται κατι αξιολογο, αν μεινει βεβαια σταθερη η ταση που δινουν τα μοντελα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σ' όλους. Κύριε Ζιακόπουλε το αλλοπρόσαλο χαμηλό του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου έδωσε πρωτοβρόχια σε ορισμένες περιοχές ή ήταν απλά μία εξαίρεση, ένας κομήτης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή