Τα κλιματολογικά περίεργα του φετινού Νοεμβρίου

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη τον Νοέμβριο του 2016 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα  της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.

Ο Νοέμβριος του 2016 ήταν πιο ψυχρός από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αλλά θερμότερος από το μέσο όρο στο βορειότερο τμήμα της ηπείρου και στις μεσογειακές περιοχές.



Σε πλανητικό επίπεδο, οι θερμοκρασίες ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές στο μεγαλύτερο μέρος της Αρκτικής και της Ανταρκτικής. Μάλιστα, και στις δύο παραπάνω περιοχές σημειώθηκε ρεκόρ χαμηλής έκτασης του θαλάσσιου πάγου για το συγκεκριμένο μήνα. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για την Ανταρκτική, όπου τα τελευταία χρόνια η συνολική έκταση του θαλάσσιου πάγου παρουσίαζε αύξηση. Πολύ πάνω από τις μέσες τιμές τους ήταν οι θερμοκρασίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου σημειώθηκαν θερμοκρασιακά ρεκόρ Νοεμβρίου. Στον αντίποδα, η Ασία του ψύχους, όπως συνέβη και τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου