«Καιρός να ευλογήσω και λίγο τα γένια μου»

Τη Δευτέρα 8/5/2017, αναφερόμενος στο ήδη εντός των τειχών ευρισκόμενο θερμό κύμα, είχα γράψει σε σχόλιά μου ότι «δεν αποκλείεται να καταρριφθούν ορισμένα ρεκόρ του δευτέρου 10ημέρου του Μαΐου» και ότι «είναι πολύ πιθανές οι θερμοκρασιακές εκπλήξεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση». 

Κάνοντας τον πρώτο ανεπίσημο απολογισμό, σημειώνω ότι:

(α) Οι δίπλα στο κύμα 24 βαθμοί της Θεσσαλονίκης που έχει κάνει σημαία ο χιονοκρυόφιλος φίλος μου Κ. Αλ. είναι προς τα κάτω έκπληξη, αν και στις περιοχές του νομού που δεν έφθανε η αύρα σημειώθηκαν αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες.

(β) Το σημερινό 40άρι της Πυργέλας της Αργολίδας είναι η πιο μεγάλη τιμή της θερμοκρασίας που έχει σημειωθεί στη χώρα το 2ο δεκαήμερο του Μάη από τότε που φυλάσσονται αρχεία.  Όλο το Μάιο έχουν σημειωθεί μόνο άλλες δύο φορές θερμοκρασίες ίσες ή μεγαλύτερες των 40 βαθμών. Στις 30-5-1969 στη Λάρισα (40,0 βαθμοί) και στις 31-5 1988 στο Άστρος (40,6 βαθμοί). Οι 42,0 βαθμοί που σύμφωνα με το αρχείο της ΕΜΥ σημειώθηκαν στην Κάρπαθο στις 27-5-1994 αμφισβητούνται, αν και η συγκεκριμένη μέρα ήταν ημέρα καύσωνα.  

(γ) Οι 39 βαθμοί του Λεωνιδίου είναι ρεκόρ Μαΐου για το συγκεκριμένο σταθμό.

(δ) Σήμερα καταρρίφθηκαν αρκετά θερμοκρασιακά ρεκόρ του δευτέρου δεκαημέρου του Μάη, όπως αυτό της Λάρισας που κρατούσε από τις 15-5-1962, της Ν. Φιλαδέλφειας και άλλων περιοχών.  

Καλό Σαββατόβραδο σε όλους


Υ.Γ. Δεν ζητάω συγγνώμη για την έπαρση του τίτλου, γιατί απλά …δεν έχω γένια.

18 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε δάσκαλε για την ενημέρωση. Η σημερινή μέρα περνάει λοιπόν στην ιστορία. Άλλο ένα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές είναι γεγονός... Όσον αφορά την αττική, θεωρώ πως την γλίτωσε παρατρίχα για μεγάλα ρεκόρ. Η συννεφιά και η έντονη θολούρα για μένα εμπόδισαν την θερμοκρασία να ανέβει ακόμα και πάνω από τους 37 βαθμούς. (Σε καταστάσεις με νδκο άνεμο οι μέγιστες παρατηρούνται στο εσωτερικό τμήμα του νομού.) Για την ιστορία τα μεσόγεια κατέγραψαν θερμοκρασίες 34-35 βαθμών (Παλλήνη, Κάντζα, Σπάτα και για την περιοχή μου η Κερατέα έφτασε τους 34,3 βαθμόυς. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ που έχω γένια και κάτι είχα πει και εγώ για πιθανά (εως και) 40άρια, να τα ευλογήσω λιγάκι δάσκαλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στα Γιάννενα σύμφωνα με το ΕΑΑ η μέγιστη θερμοκρασία ηταν 29,1 βαθμοί.Ελπίζω να πετύχεις και την επόμενη θερμή εισβολή Γιώργο στα μακρινά εισαι καλός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για μένα το 40αρι ήταν μεγάλη έκπληξη. Θεωρούσα σχεδόν αδύνατον ακόμη και σε τόσο τοπικό επίπεδο να σημειωθεί θερμοκρασία ανω των 38-39ο (αν και θυμόμουν ότι έχει συμβεί παλαιότερα στα Ιωάννινα κάπου μέσα στο μήνα πράγμα που τελικά δεν ισχύει για εκεί). Στην Θεσσαλονικη έπαιξε ρόλο η περιορισμένη ορατότητα και φυσικά η θαλάσσια αύρα όπως είπε και ο κ. Ζιακοπουλος. Ο καιρός πάντως δεν μπαίνει σε καλούπια και είναι πάντα ικανός να μας εκπλήσσει είτε θετικά είτε αρνητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά, τα μεγιστοβάθμια θερμόμετρα της ΕΜΥ έδωσαν 40,6 βαθμούς στην Πυργέλα, 39,7 στο Λεωνίδιο και 39,0 στο Άστρος. Απίστευτα νούμερα για μέσα Μαΐου! Να δούμε και την Κυριακή τι θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παντως παιδια μιας και εγω βρεθηκα για σκ στα παραλια αιτωλοακαρνανιας σημερα εδω,περα απο αυξημενη υγρασια σκονη και κατα διαστηματα συνεφια και με την βοηθεια του ΝΔ ανεμου δεν ξεπερασαμε μεγιστη τους 26 βαθμους.
    Θα το λεγα και ψυχρουλα.
    Πραγματικα αλλος μετεωθεος εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω ... εφτασαν τα κοντερ τόσο ψηλά ;;
    Εδω στις παραθαλάσσιες περιοχες τις Μεσσηνίας φτάσαμε ως 32 ...
    Για να δουμε σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το εποχικό μοντέλο CFS εξαφανίζει τη ζέστη από την Ευρώπη για όλο το καλοκαίρι! Φυσικά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία αυτοί οι χάρτες, αλλά έστω και σαν εικόνα είναι εντυπωσιακή και, απ΄όσο το παρακολουθώ, μπορεί και πρωτοφανής.

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μιας και ειμαι ψειρας μετα τις θερμοκρασιες ακομα και στον επισημο φορεα την ΕΜΥ εχω να πω τα εξης.
    Λαρισα ειχε προηγουμενο ρεκορ 35,2 και το ειχε κανει 2οδεκαημερο τρεις φορες (1962,1969 και 1989). Το εσπασε τελικα με 36,1 χθες.
    Το 40,6 του Αστρους πρεπει να ειναι ενα λαθος και αυτο οπως τα 48αρια των ΑΘηνων(1977). 16-17οC εχει στα 850 στις 31/5/1988 και ολες οι αλλες ευπαθεις στη ζεστη περιοχες ειχαν 29-32 βαθμους κελσιου ενω η Κρητη ακομα χαμηλοτερα. Χαρτες απο το αρχειο του ecmwf που ειναι ελευθερο στο meteociel.fr.
    Πυργελα , Λεωνιδιο και Αστρος εχουν πια αυτοματους σταθμους και εχουν αποκλισεις σε σχεση με τους κλασικους κλωβους. Βεβαια χθες λογω σκονης και μειωμενης ηλιακης ακτινοβολιας τσιμπησαν μονο λιγο και οχι τους συνηθης 1 με 1,5 βαθμους με τους πολυ κοντινους του ΕΑΑ. Βεβαια και οποιος ακομα και να μην συμφωνει με την αποψη μου θα πρεπει να δεχθει οτι ξεκινα νεα χρονοσειρα για τον αυτοματο σταθμο και δεν πρεπει να μπλεκουμε τιμες προ εγκαταστασης αυτοματου με το μετα.
    Καλη Κυριακη κ.Ζιακοπουλε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη, έβαλες πλώρη να ακυρώσεις όλα τα 40άρια του Μαΐου για να μείνει μόνο ατόφιο το 40άρι της αγαπημένης σου Λάρισας; Προφανώς, αστειεύομαι! Επί της ουσίας, συμφωνώ μαζί σου ότι όχι μόνο η αλλαγή της θέσης του σταθμού αλλά και η αντικατάσταση ενός στελεχωμένου σταθμού με έναν αυτόματο σταθμό επιφέρει αλλαγές στις μετρήσεις. Γενικότερα, με την τρομαχτική αύξηση του αριθμού των μετεωρολογικών σταθμών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μπαίνει θέμα ακρίβειας των παρατηρήσεων. Το ζήτημα αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη πιστοποίησης των σταθμών, διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ειλικρινή συνεργασία των φορέων που διαθέτουν σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων των ερασιτεχνών μετεωρολόγων-παρατηρητών. Αναφορικά με τη διόρθωση των περίεργων θερμοκρασιών του παρελθόντος, είναι αναγκαία η σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει να ελέγξει τις παρατηρήσεις με βάση τα πρόχειρα τετράδια των παρατηρήσεων, τις ταινές των θερμογράφων και τη μελέτη των γενικότερων συνθηκών. Την πρωτοβουλιά αυτή πρέπει να αναλάβει η ΕΜΥ στην οποια ανήκουν οι περισσότεροι παλαιοί σταθμοί. Μόνο αν γίνει αυτή η δουλειά μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά αν μια τιμή αποτελεί ή δεν αποτελεί ρεκόρ. Σε ό,τι αφορά το μέχρι χθές ρεκόρ των 35,2 βαθμων του 2ου δεκαημέρου του Μαΐου στη Λάρισα δεν ήξερα ότι είχε επαναληφθεί το 1969 και το 1988. Καλό κυριακάτικο απόγευμα με ευχές οι βροχές και οι καταιγίδες που έρχονται να μην δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωή της Θεσσαλίας.

      Διαγραφή
    2. Καλο ειναι να δινουμε τροφη για πιθανα λαθη και ας μην διορθωθουν ποτε. Να σας πω την αληθεια επειδη ειναι 3 τα 40αρια στη σειρα της Λαρισας 30-31/5 και 1/6 το 1969 οι πιθανοτητες λαθους ειναι μικρες. Θελω να ειμαι ειλικρινης οτι κοιταξα και τις συνθηκες εκεινων των ημερων και εχουμε σε ολη την Ελλαδα +20 με +23 στα 850 και μεγαλες τιμες και απο αλλους σταθμους θερμοκρασιας στα 2μ :-) Ειμαι τυπικος και ας καταργησω ολα τα 40αρια χεχε.
      Ναι ειχαν σημειωθει τρεις φορες 15/5/1962, 20/5/1969 και 15/5/1989.
      Φοβαμαι για την ανυπαρξια των καταιγιδων παρα για την ενταση τους. Η κατασταση ειναι δυσκολη με την δυσκοιλιοτητα να βρεξει οποτε ας βρεξει και ας εχουμε και καποια προβληματα.
      Καλη συνεχεια και σας ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες και τον διαλογο που μας προσφερει το blog.

      Διαγραφή
    3. Βασίλη, κάνεις εξαιρετική δουλειά στη σελίδα σου, που είμαι σίγουρος οτι απασχολεί μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου σου. Θα θέλαμε (όλοι πιστεύω) οι σχολιαστές αυτού εδώ του μπλογκ να σε "βλέπουμε" πιο συχνά εδώ μέσα. Με τις εξαιρετικές γνώσεις σου και την επίμονη αναζήτηση της καιρικής ακρίβειας, νομίζω πως θα έδινες προστιθέμενη αξία στην διαδικτυακή παρέα μας.

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστω πολυ Γιωργο. Πολλες φορες οι δικες μου αναζητησεις δημιουργουν εντασεις σε διαφορα φορουμ που συμμετειχα. Ετσι αποσυρθηκα και αφοσιωθηκα στο φβ και στο Blog μου οπου μπορω να ελεγχω τι και πως. Βλεπω οτι οντως στο Μπλογκ του κ.Ζιακοπουλου ειναι μυνηματα με ελεγχο και ετσι θα προσπαθησω να συμμετεχω πιο πολυ.

      Διαγραφή
    5. Eπισκεπτόμενος το blog σας εχω να πω οτι όντως κανετε πολυ καλη δουλειά. Επίσης πολύ ενδιαφέροντα τα κλιματικά στοιχεία που αναφέρονται. Γεματη ακρότητες η περιοχή σας τόσο στην παγωνιά όσο και στους καύσωνες, έχει το ενδιαφέρον του το ηπειρωτικό κλίμα :)

      Διαγραφή
    6. Σας ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια ανεξαρτητα αν ειμαστε σε ''ξενο'' σπιτι :)
      Oντως οι ηπειρωτικες περιοχες εχουν πιο ενδιαφερον καιρικα μιας και υπαρχουν ακροτητες ειτε προς τα πανω ειτε προς τα κατω. Εχει χαλαζια , παγωνιες, ολικους παγετους, καυσωνες , ξηρασιες, καταιγιδες και διαφορα αλλα που σε κρατανε σε εγρηγορση. Για μενα το πιο ζορικο για τη Λαρισα ειναι η ζεστη το καλοκαιρι. Μπορει στην υπαιθρο να ειναι καπως καλουτσικα τα πραγματα τα βραδια αλλα στην πολη(ακομα και στις ακραιες συνοικιες οπως τη δικη μου ) η ζεστη ειναι πολυ εντονη και ο κλιματισμος γινεται απαραιτητος. Οποιος εχει σπουδασει στην πολη μου εχει παρει μια γερη δοση για το τι σημαινει ζεστη με νηνεμια και αλλες φορες με λιβα.

      Διαγραφή
  10. Μετεωρολογικος σταθμος Καβαλας μετα βιας 23°C χθες και 24°C σημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H Κυριακή 14 Μαίου 2017 ήτο για τη Μεσσηνία μια πραγματικά καυσωνική ημέρα !! Η αισθηση του λίβα ... μοναδική ...
    Καμμία σχέση με το Σάββατο 13/5 όπου η ατμοσφαιρα ηταν υγρή και δροσερή !
    Σχεδόν τρομακτική η αλλαγή ...
    Ας ελπίσουμε να μην καούμε φέτος ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή