Σαββατοκύριακο καλοκαιρινών προδιαγραφών


Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην κεντρική Μεσόγειο άρχισε να γίνεται Ν-ΝΔ με αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών αλλά και σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα συμπληρώνουν οι νεφώσεις ιδιαίτερα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, οι τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί και η αυξημένη σχετική υγρασία. Οι νοτιάδες στα πελάγη θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Το Σάββατο (13/5) θα υπάρχει λιγότερη συννεφιά και το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία στα ανατολικά και τα νότια θα φθάσει τους 36 βαθμούς. Την Κυριακή (14/5) υπάρχει μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στη ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα γίνουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στα δυτικά και τα βόρεια. Τη Δευτέρα (15/5) υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών το απόγευμα-βράδυ στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Την Τρίτη (16/5) προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-5-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στην Α. Μακεδονία. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Νεφώσεις με μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 29 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 30 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους στα βόρεια πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 και αργότερα τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 29 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 26 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας. Πέρασε αισίως η φετινή περίοδος χιονοπτώσεων για τα βόρεια πεδινά (10 Μαΐου). Θα ξαναμιλήσουμε για χιονοπτώσεις στις περιοχές αυτές στις 20 Οκτωβρίου και μετά∙ να είμαστε καλά ως τότε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήστο, με κάθε καλή διάθεση, γιατί ο γραπτός λόγος καμιά φορά εγκυμονεί κινδύνους, το παραπάνω σχόλιο είναι χιούμορ ή αληθινό; Γιατί, προσωπικά, μου φαίνεται αδιανόητο να θεωρούμε ότι για τα βόρεια ΠΕΔΙΝΑ μόλις έληξε η περίοδος χιονοπτώσεων. Εδώ, χιόνισε προχθές στη Μόσχα και στις Βαλτικές χώρες και γίνεται θέμα, είναι δυνατόν να μιλάμε για περίοδο χιονοπτώσεων 10/5 στην πεδινή Ελλάδα; (btw στο 90% της επικράτειας της μικρής μας χώρας, η περίοδος χιονοπτώσεων φέτος έληξε στο τέλος Ιανουαρίου...). Στην περιοχή μου πάντως, στα βόρεια προάστια της Αθήνας μια φορά το 2005 νομίζω χιόνισε 5/11. Επουδενί δε θα θεωρούσα ότι ξεκινάει η περίοδος των χιονοπτώσεων τότε στην περιοχή μου, απλώς έτυχε να ρετάρει ο καιρός τότε.
    Φιλικά,
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει αρχείο ο Χρήστος για την περιοχή του, δεν κάνει πλάκα. Έχει συμβεί και θα στο πει!

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Βαγγέλη. Εννοώ αυτό που γράφει ο Νίκος ο Παππάς, τα ακρότατα όρια δηλαδή, εκτός των οποίων δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία σαράντα (40) τουλάχιστον χρόνια χιονόπτωση στα βόρεια πεδινά, (από τις 10 Μαΐου ως τις 20 Οκτωβρίου - το υπολογίζω με το δεκαήμερο). Κατά την υπόλοιπη περίοδο του έτους έχουν σημειωθεί χιονοπτώσεις, όπως στις 05 Μαΐου του 1995 ή στις 27 Οκτωβρίου 1997 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας πχ (αντιπροσωπευτικό για βόρεια πεδινά). Βέβαια έπρεπε να προσθέσω το "εν δυνάμει" στην περίοδο χιονοπτώσεων, αλλά αυτό έδωσε και το αλατοπίπερο για την όμορφη συζήτηση.

      Διαγραφή
  3. είναι τα ακρότατα αυτά στα οποία αναφέρεται ο Χρήστος. οι ημερολογιακές τιμές ρεκόρ, εκτός του εύρους των οποίων η πιθανότητα να χιονίσει είναι πρακτικά μηδέν. υπάρχουν πολλές προσωπικές χρονικές οπτικές. η γενικότερη, για τους φίλους του blog είναι το ξηρό Vs υγρό (ο θεός να το κάνει) εξάμηνο για τη χώρα μας (στο δεύτερο νιώθουμε όλοι καλύτερα). μέσα σ αυτά υπάρχουν εξειδικεύσεις. για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να μετρήσει 100 μέρες "θητείας" στο εφιαλτικό πεδινο-αστικό καλοκαίρι (1η Ιουνίου - 10 Σεπτεμβρίου) μέχρι την πρώτη ανάσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αστικό καλοκαίρι της αττικής τσιμεντο-θερμονησίδας είναι χοντρικά 15 Μαϊου με 15 Σεπτεμβρίου.

      Διαγραφή
  4. Ama menoume ena sxetika drosero kalokairi meta apo ena arjeta psixro xeimona.telika den tin vlepo k toso entoni tin zesti.25 vathmous simera stou zografou mw atketi sinnefia.polinkako gia to tipota afou k 35 na paei einai mono gia mia mera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος θυμαμαι οτι το ακραιο γεγονος με χιονια αρχες Νοεμβρίου έγινε το 2006 και επειτα ακολουθησε ενα μεγαλπ Ω μπλοκ
    θαμνιδης σταυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσιείναι. Ακολούθησε πράγματι ένας ανύπαρκτος χειμώνας και μετά το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2007, με τις τεράστιες δασικές φωτιές, τους νεκρούς και το περίφημο ταμείο για τους πληγέντες, που ποτέ κανείς δεν έμαθε τι έγιναν τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί.

      Διαγραφή