Τα νεότερα του μαγιάτικου καιρού μας

Ο Μάης με τέσσερις εικόνες
Οι διαφορές που παρουσιάζουν τα μοντέλα στα τελευταία «τρεξίματά τους» είναι μικρές. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να επισημανθούν διότι διαφοροποιούν τις προγνώσεις όχι τόσο ως προς την έκταση των φαινομένων όσο ως προς την έντασή τους. Αναφορικά με τον καιρό της Κυριακής, το βασικό αίτιο είναι ένα σχεδόν αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα που από τη Β. Ιταλία θα κινηθεί ΝΑ και αναμένεται να περάσει από την περιοχή μας το μεσημέρι - απόγευμα, δηλαδή τι ώρες  που κορυφώνεται η θερμική αστάθεια. 


Τα σημερινά τρεξίματα  των μοντέλων δίνουν στην κίνηση του παραπάνω συστήματος περισσότερο νότια και λιγότερο ανατολική συνιστώσα, εξέλιξη που φαίνεται να «ελαφραίνει» κάπως την ένταση των βροχών και των καταιγίδων (εξασθένηση δυναμικού αιτίου).  Όμως, στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας οι αέριες μάζες παραμένουν αρκετά θερμές και υγρές και σε κάθε περίπτωση σε τοπικό επίπεδο η θερμική αστάθεια, έστω και με πιο εξασθενημένο δυναμικό αίτιο, είναι ικανή να προκαλέσει ισχυρές καταιγίδες.

Τη Δευτέρα (22/5) δεν φαίνεται να αλλάζει η κατάσταση. Συγκεκριμένα: (α) Οι δυναμικού αιτίου βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία θα σταματήσουν και (β) Το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι ή καταιγίδες.

Αν για την Κυριακή υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για λιγότερο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα πράγματα αλλάζουν ως προς το χειρότερο το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη, στη διάρκεια του οποίου ο βροχές και οι καταιγίδες όχι μόνο θα είναι κατά τόπους ισχυρές, αλλά ενδεχομένως να εκδηλωθούν και εκτός των τυπικών ωρών της θερμικής αστάθειας.

Καλή Κυριακή σε όλους

4 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι γίνεται ρε παιδιά στη Μακρακώμη Φθιώτιδος; Τους τάραξε στη βροχή κάθε μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο σταθμος βρισκεται διπλα στο γηπεδο του σχολειου.καθε ανοιξη και νωρις το καλοκαιρι,μαζι με το γκαζον ποτιζεται και ο σταθμος.εχει ενημερωθει το μετεο και ο δημος αλλα τιποτα.ελλας το μεγαλειο σου..

      δημητρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Έχει δίκιο λοιπόν ο κ. καθηγητής να αμφισβητεί κατά καιρούς κάποιες ακραίες ενδείξεις οργάνων μετεωρολογικών σταθμών.
      Τους χαιρετισμούς μου στην όμορφη Μακρακώμη. Δέκα χρόνια στην Ευρυτανία, πέρασα εκατοντάδες φορές από εκεί.

      Διαγραφή