Ο Μάιος του 2017 στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Μαΐου του 2017 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα  της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
http://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/may-2017

Ο Μάιος του 2017 ήταν θερμότερος από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 βασικά στη Δ-ΝΔ Ευρώπη και κυρίως στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Οι θερμοκρασίες ήταν σημαντικά κάτω από το μέσο όρο στις βορειοανατολικές περιοχές της ηπείρου μας.



Σε πλανητική κλίμακα, οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από το μέσο όρο στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ανταρκτικής, όπου η κάλυψη του θαλάσσιου πάγου ήταν ασυνήθιστα χαμηλή για αυτή την εποχή. Περιοχές της ανατολικής Ανταρκτικής, η καναδική Αρκτική, η Γροιλανδία, η βορειοδυτική Αφρική και η κεντρική Ασία είχαν επίσης θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες από το μέσο όρο. Οι χαμηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες εκτείνονται από τη βορειοανατολική Ευρώπη μέχρι τη βόρεια Σιβηρία. Οι θερμοκρασίες ήταν λίγο υψηλότερες από τις κανονικές πάνω από τις περισσότερες ωκεάνιες περιοχές.

1 σχόλιο:

  1. Κάπως διαφορετικός για την Ελλάδα ο σχετικός χάρτης της ΝΟΑΑ:
    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1ctan1.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή