Ο Τραμπ, ο Πούτιν και το κλίμα

Πηγή: https://nsidc.org/arcticseaicenews/
Στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer δήλωσε ότι δεν γνώριζε τις απόψεις του προέδρου των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή. Την Πέμπτη (1/6) αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να αρνηθούν εάν ο πρόεδρος πιστεύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, προσπαθώντας να μεταφέρει στο κοινό το σκεπτικό του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δήλωσε: «Ο πρόεδρος Trump πιστεύει ότι το κλίμα αλλάζει και ότι οι ρυπαντές  αποτελούν μέρος αυτής της εξίσωσης» και συνέχισε: «Έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος θα μεριμνήσει για το περιβάλλον. Είναι αυτό που κάνουμε. Είναι αυτό που είμαστε. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ο ηγέτης στο περιβάλλον (…) Ο υπόλοιπος κόσμος ήθελε να μας πει πώς να το κάνουμε και λέμε ότι θα το κάνουμε, αλλά με τους όρους μας» (The Guardian 3/6/2017). 


Δεν γνωρίζουμε αν ο Τραμπ συγκαταλέγει το CO2 στους ρυπαντές, αλλά μπροστά στην παγκόσμια κατακραυγή αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από την παλαιότερη θέση του ότι «η κλιματική αλλαγή είναι φάρσα». Μάλιστα το 2012 είχε φθάσει στο σημείο να δηλώσει ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι μια υπόθεση που δημιουργήθηκε από και για τους Κινέζους, οι οποίοι σκοπό έχουν να καταστήσουν την αμερικανική παραγωγή μη ανταγωνιστική».  

Σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού, η Ρωσία δια στόματος του συμβούλου του Βλαντίμιρ Πούτιν Αντρέι Μπελούσοφ δήλωσε ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τις ΗΠΑ και ότι η Μόσχα, η οποία δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη Συμφωνία, εξετάζει και αναλύει την απόφαση του Τραμπ. Λίγο αργότερα, σε μια προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα αλλάξει την απόφασή της να ενταχθεί στη Συμφωνία. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, δήλωσε από την Αγία Πετρούπολη: «Δεν θα κρίνω την απόφαση του Τραμπ για το κλίμα». Δεν γνωρίζουμε τις βαθύτερες σκέψεις του Ρώσου προέδρου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει αποστασιοποιηθεί από αυτά που είχε πει παλαιότερα: «Μία  αύξηση δύο ή τριών βαθμών Κελσίου δεν θα έπεφτε άσχημη σε μια βόρεια χώρα όπως η Ρωσία. Θα ξοδεύαμε λιγότερα σε γούνες και θα βγάζαμε περισσότερο σιτάρι» (Environment News Service, 2003). 

Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι ηγέτες χωρών του πλανήτη, οι οποίοι θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την οικονομική κυριαρχία των χωρών τους, αδιαφορώντας για την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή (βλέπε διαγράμματα) και τις επιπτώσεις της. Όμως, οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι οι ισχυρότερες χώρες του πλανήτη και ότι κάνουν αφορούν σε όλους τους κατοίκους του. Τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να περιχαρακώσει τις ΗΠΑ με σκοπό την οικονομική τους ανάπτυξη είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, γιατί η παγκοσμιοποίηση δεν αντιστρέφεται. Καταδικασμένα να αποτύχουν είναι και τα όνειρα του Πούτιν να ωφεληθεί μακροπρόθεσμα η Ρωσία από την άνοδο της θερμοκρασίας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Σε έναν πλανήτη του οποίου η ατμόσφαιρα, η κρυόσφαιρα, η βιόσφαιρα και η γεώσφαιρα θα υποστούν μεγάλες μεταβολές είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η στέπα μεταμορφωθεί έτσι απλά σε έναν απέραντο σιτοβολώνα. Ακόμα όμως κι αν υπήρχε ένα μαγικό ραβδί που θα έκανε αυτή την αλλαγή, οι επιπτώσεις από μια ανάλογη αύξηση της θερμοκρασίας στη νότια Ασία θα ήταν τέτοιες που θα καταδίκαζαν στην πείνα και το θάνατο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι απελπισμένοι θα έπαιρναν το δρόμο που οδηγεί στο βορρά και τις ρωσικές αποθήκες σταριού!

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας μετράει λίγες μόνο δεκαετίες, αλλά η παγκοσμιοποίηση του καιρού και του κλίματος άρχισε από τότε που δημιουργήθηκε ο πλανήτης. Αυτό πολλοί το ξεχνούν και περιορίζουν τον κόσμο στα εδαφικά όρια της χώρας τους. Η Γη ούτε μεγάλη είναι ούτε άτρωτη κι έχουμε όλοι μας την υποχρέωση να την προστατεύσουμε. Αν ο Τραμπ και ο Πούτιν δεν το γνωρίζουν, ας ρωτήσουν τους αστροναύτες τους πώς αισθάνονται όταν βλέπουν από το διάστημα το κοινό μας σπίτι.


4 σχόλια:

  1. Kυριε Ζιακοπουλε συμφωνω απολυτα με το κειμενο σας ωστοσο διαφωνω με τη φραση οτι' πρεπει να πεοστατευσουμε τη γη''...ειμαστε πολυ μικροι τοσο για να προστατευσουμε οσο και για να καταστρεψουμε τον πλανητη...η ζωη στον πλανητη υπηρχε μια χαρα ακομα και χωρις καθολου παγους στους πολους, υπηρχε μια χαρα και οταν 500εκ χρονια πριν ο πλανητης ειχε μετατραπει σε χιονομπαλα...αυτο που καταστρεφουμε ειναι ο εαυτος μας γιατι εμεις ειμαστε αυτοι που δεν θα επιβιωσουμε..ο πλανητης θα συνεχισει να υπαρχει κανονικοτατα με η χωρις εμας με η χωρις παγους στους πολους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς, να διαβάσουμε σωστά το "πρέπει να προστατεύσουμε τη γη". Αν μείνουμε στην εκ παραδρομής λανθασμένη διατύπωσή σου, μαθαίνουμε πώς ακριβώς "προστατεύουμε" σήμερα τη γη. Κατά τα άλλα, πιστεύω ότι ο άνθρωπος αφησε και εξακολουθεί να αφήνει βαθειά αποτυπώματα στον πλανήτη μας. Είναι ικανός για όλα. Το ανακάλυψαν εδώ και χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοί μας: "Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει" (Σοφοκλέους, Αντιγόνη).

      Διαγραφή
  2. Ο Πούτιν ήταν και είναι πονηρός. Κοιτάει να δει που το πάει Ο Τραμπ για να επωφεληθεί ποικιλοτρόπως στις διεθνείς σχέσεις της χώρας του. Ο Τραμπ από την άλλη είναι ένας άξεστος, απαίδευτος άνθρωπος που δεν μπορεί να πάρει από μόνος του καμιά σημαντική πολιτική απόφαση χωρίς τη συγκατάθεση των συμβούλων του. Πολιτεύεται ως αν οι διεθνείς σχέσεις να ήταν marketing και η άσκηση πολιτικής εξουσίας ...business administration. Θα αποτύχει παταγωδώς ως πρόεδρος των ΗΠΑ και θα ξαναγυρίσει στις επιχειρήσεις του χωρίς δεύτερη προεδρική θητεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η θέση των ΗΠΑ θα ήταν διαφορετική με άλλο πρόεδρο. η επικοινωνιακή διαχείριση θα ήταν. όπως ανέλυσε ο κ. Ζιακόπουλος, πολλοί πιστεύουν (κοντόφθαλμα) ότι τους συμφέρει η κλιματική αλλαγή. π.χ. μια άλλη σκέψη, συγγενής με αυτές περί μετριασμού του κρύου και αύξησης παραγωγής του σιταριού στη Ρωσία, αφορά τη θάλασσα που θα προκύψει απ το λιώσιμο των πάγων και διεκδικούν 5-6 χώρες..ένα δεύτερο πρόβλημα που έχει η προσπάθεια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής είναι η δεσμευτικότητα των συμφωνηθέντων.

      σε κάθε περίπτωση και να υπήρχε αντίθετη άποψη περί κλιματικής αλλαγής (που ουσιαστικά δεν υπάρχει), δεν υπάρχει αντίθετη άποψη για το κεφαλαιώδες πρόβλημα του συσχετισμού: υπερκατανάλωση πόρων Γης - άδικη κατανομή τους (ποια κατανομή δηλαδή?) - υπερπληθυσμός (ορισμένος σε άμεση σχέση με τα 2 προηγούμενα)..

      Διαγραφή