Καλοκαίρι, αλλά με μεγαλύτερη νύχτα και ως εκ τούτου χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται Α-ΒΑ. Το σύστημα αυτό δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας που καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και γενικά τους ασθενείς ανέμους. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, αναμένεται περαιτέρω άνοδος, καθώς εντείνεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας. Εκτιμάται οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν: το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) τους 35 βαθμούς, την Κυριακή (17/9) τους 37 και τη Δευτέρα (18/9) τους 38 και ίσως τοπικά τους 39 βαθμούς. Η υποχώρηση των πολύ υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών θα αρχίσει τη Δευτέρα στη ΒΔ Ελλάδα και σταδιακά ως την Τετάρτη θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα, πλην των Ν-ΝΑ περιοχών της. Κατά τα άλλα, από την Κυριακή ως την Τρίτη (19/9) οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες και οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Την Τετάρτη (20/9) είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι βροχές θα είναι σημαντικότερες στα ΒΔ, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τέλος, την Πέμπτη (21/9) τα σχεδόν βέβαια είναι η επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΔ ανέμων και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Παροδικές βροχές και καταιγίδες είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16-9-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 35 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά Β-ΒΑ 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά Β-ΒΑ 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 34 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 32 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Γιώργο Λαμερα εντόπισα χιόνι στην Ελλάδα στις 19/11 στην Φλώρινα πηγη: accuweather. Εσύ εισαι ειδικός για τα μακροπρόθεσμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έχω δει και εγώ αυτά τα χάλια, δυστυχώς σε ένα, κατά τα άλλα, καλό ενημερωτικό σάιτ. Φυσικά, χιόνια στη Φλώρινα στο δεύτερο μισό του Νοέμβρη δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, άλλο αν έχει πολύ καιρό να συμβεί. Αλλά αυτές οι long-term αναλυτικές ημερήσιες προγνώσεις σε βάθος ...κήπος είναι (ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν γνώσεις όπως εμείς και "τσιμπάνε") απατεωνιά ολκής!

      Διαγραφή
    2. την μακροπρόθεσμη του accute όλο λέω να την ξεκαρφιτσώσω, αλλά υποτροπιάζω μετά από απανωτά "καθόλου βροχή" του freemeteo.

      το Houston τελικά πόσο έγραψε, 4 πόδια? (του Lebron)
      "there is no climate change"..

      Διαγραφή
  2. Ακραίος για την εποχή καύσωνας, ίσως όχι πρωτοφανής αλλά ενδεικτικός και αυτός της μάλλον αμετάκλητης πορείας των πραγμάτων. Ουδέν κακόν αμιγές καλού μπορεί να πει κάποιος, σε σχέση με τις προσπάθειες καθαρισμού του Σαρωνικού, με δεδομένο οτι μια κακοκαιρία με ανέμους ισχυρούς και βροχές αυτή τη στιγμή θα έκανε την κατάσταση πολύ χειρότερη. Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση η συστηματική αναφορά της Χριστίνας Σούζη (στο δελτίο καιρού του Σκάι) στο πεδίο των ανέμων στην Αττική, σε συνάρτηση με την πιθανή πορεία της πετρελαιοκηλίδας. Ελπίζω τώρα πια όσοι εμπλέκονται να ενημερώνονται για τον καιρό, γιατί μάλλον τις πρώτες μέρες δεν το έκαναν και μετά ψαχνόντουσαν να δουν πως έφτασε η ρύπανση στην Γλυφάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε παιδιά τι γίνεται έχουμε πει το νερό νεράκι,δε πέφτει σταγόνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή