Δύσκολοι καιροί για τους μετεωρολόγους

Μέχρι στιγμής, ο υετός από το χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα το τελευταίο 48άωρο είναι κατώτερος του αναμενομένου. Η αλήθεια είναι ότι τα μοντέλα στα τελευταία τρεξίματά τους ήταν μάλλον φειδωλά, αλλά σε μας τους παλιούς μετεωρολόγους το αποκομμένο χαμηλό φάνταζε πιο δυνατό από όσο τελικά είναι. Ίσως μας διέφευγαν κάποιοι παράγοντες που αποδείχθηκαν καθοριστικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αθήνα που μας έχει κάνει πολλές φορές να …σκίσουμε τα πτυχία μας. Χθες το ψυχρό μέτωπο φαινόταν ισχυρό, αλλά εκείνη το ξεπουπούλιασε και σήμερα ο βορειοδυτικός της άνεμος αφάνισε τον υετό. Μας απομένει βέβαια ένας ακόμα γύρος, αλλά πόσο νερό μπορεί να πέσει με ένα «φθινοπωρινό» ΒΑ ρεύμα και ανύπαρκτο δυναμικό αίτιο; Γενικότερα, πάντως, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ο υετός θα είναι αξιόλογος στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.  
Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες μέρες, την Πέμπτη (26/10) οι βροχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν αρχικά στις ανατολικές και νότιες περιοχές και στη συνέχεια στη Β. Κρήτη. Παράλληλα, θα πέσει σταδιακά η ένταση των ΒΑ ανέμων και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Την Παρασκευή (27/10), προβλέπεται γενικά καλοκαιρία με ιδιαίτερα όμως αισθητή την πρωινή ψύχρα. Τέλος, το Σαββατοκύριακο (28-29/10), η χώρα είναι πιθανό να επηρεαστεί από κάποιες μικροδιαταραχές  που θα κινηθούν από τη ΒΔ προς τη ΝΑ Ευρώπη. Οι διαταραχές αυτές δεν φαίνονται ικανές να δώσουν αξιόλογα ποσά υετού, αλλά είναι σε θέση να εκθέσουν ακόμα μια φορά τους μετεωρολόγους!  
 
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-10-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές σε Α. Μακεδονία, Θράκη και Χαλκιδική. Λίγα χιόνια στα βουνά. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών ή καταιγίδων στο Ν. Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 22 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα βουνά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι στα βόρεια ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στα νότια Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι αργότερα σε ΒΑ. Θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές. Μικρή πιθανότητα καταιγίδας. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 20 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. Έστω, να δούμε κανένα σύννεφο, να καταλάβουμε και λίγη ψύχρα, μετά από ένα καλοκαίρι-μαμούθ! Ξέρω βέβαια πως το ζητούμενο αυτή την εποχή είναι οι βροχές, αλλά οι εποχές σχετικοποιούνται πλέον και εμείς οι καιρόφιλοι είμαστε υποχρεωμένοι, με βαριά καρδιά, να βάζουμε νερό (έστω και αν δεν ...βρέχει) στο κρασί μας και να είμαστε ολιγαρκείς. Να προσαρμοστούμε δηλαδή στη νέα κλιματική τάξη πραγμάτων, όσο και αν αυτή δε μας αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βράδυ και ώρα 00:30 - 01:00 είχαμε ένα πέρασμα καταιγίδας εδώ στην νοτιοανατολική αττική (Κερατέα-Καλύβια-Μαρκόπουλο) μετά την απογοήτευση από το ψυχρό.. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα.
    Τα φαινόμενα όντως όπως λέει ο δάσκαλος ήταν κατώτερα του αναμενόμενου.
    Όμως τουλάχιστον σε εμάς τους δυτικούς μετά απο πολύμηνη ανομβρία έριξε ικανοποιητικές μπορές (αν και πάλι με τοπικότητα).
    Παντώς παρ'όλο που τα στοιχεία ακόμη είναι αμφίροπα, με την καθιέρωση δυτικών-νδ-βδ ανέμων φένεται ότι απο το ΣΚ και μετά οι δυτικές και ανατολικές νησιωτικές περιοχές θα έχουν τη μεριδά του λέοντος.
    Πάντως και οι εκπλήξεις μέσα στο πρόγραμμα είναι.
    Το σίγουρο είναι ότι τελειώνει αυτή η πολύκαιρη βαρετοκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αργολιδοκορινθια ο καιρός καταβρεξε μόνο τη σκονη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα Γιάννενα είχαμε 35 mm δεν παραπονιόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η θεση του χαμηλου είναι εξαιρετικη για την Αττικη τωρα το βραδυ και θα ρίξει καλο νερο στην Αττική ! .... μαλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα φαινόμενα στην Αττική ήταν, όχι κατώτερα του αναμενομένου, απλώς ανύπαρκτα... Οκ, έριξε χαλάζι στο Μαραθώνα και άστραφτε πίσω από την Πάρνηθα. Στην Κηφισιά πάντως, έβρεξε για 2-3 λεπτά κατά τις 12 το βράδυ και τίποτε άλλο. Είναι απίστευτο το πόσο δύσκολα βρέχει φέτος, έχει γίνει η βροχή ακριβοθώρητη σαν το χιόνι... Στην περιοχή μου, έχω έως τώρα κάτω από 300 χιλιστά βροχή, όταν την τελευταία δεκαετία έχω γράψει χοντρικά από 500 minimum έως 700 max.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας ελπίσουμε οτι το πρόβλημα ειναι με την βροχή τωρα το Φθινόπωρο και οχι να συνεχιστεί το ιδιο τον χειμώνα με το χιόνι γιατί αν τωρα η χιονοπαρεα στεναχωριέται το χειμώνα θα πέσουμε σε κατάθλιψη.

      Διαγραφή
  8. Τί ήθελα και μίλησα ... αχαχαχα
    Εδω κολλάει το "που πας ρε Χαραλάμπηηηηή" αφού ομίλησε ήδη ο Δάσκαλος !!
    Τρομερες βροχοπτώσεις στη ΣΚΥΡΟ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παταγωδης αποτυχια ολων....λιγοτερο ή περισσοτερο. Ομως ο δασκαλος αυτοσαρκαζεται και αυτοκραζεται...
    Οι αλλοι το κανουν;
    Ηξερε τι ελεγε καποτε ο Λαζανης οτι η Αθηνα ειναι η πλεον δυσκολη προγνωστικα μερια της γης.

    ΥΓ Και νερα πολλα πεσανε σε αρκετα μερη της χωρας κ.Ζιακοπουλε, απλα υπαρχει το ψυχολογικο με την Αττικη!!

    Νικολας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατι που βλεπω τωρα με τις θερμοκρασιες...πως γινεται την ωρα που και στην Μακεδονια και στη Θεσσαλια επικρατει Β.ρευμα γενικα,σε πολεις τις Μακεδονιας η θερμ. ειναι απο 14εως17 και στις πεδινες πολεις της Θεσσαλιας ειναι 11β. Αν καποιος ειδικοτερος απο Θεσσαλια η Μακεδονια μπορει να απαντησει...Σ'οτι αφορα το χιονι το χειμωνα,αν ο υετος και τα συστηματα συμπεριφερονται ετσι ωπος τωρα θα δουμε (να μη πω τη λεξη)χιονι ειδικα στα κεντροβορεια ηπειροτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το μετεωρολογικό ''survivor'' σε ολο του το μεγαλειο συνεχίζει να μας κάνει πλάκα. Πολύ προβολή, πολύ διαφήμιση του ονόματος απο τα ΜΜΕ, θελωντας ή μη μας εκαναν να ασχοληθούμε μαζί του (μετα απο 20 μέρες αντικυκλώνα και α-βροχια ειμασταν και λιγο λιγουρια) αλλα τελικα δεν τα αξιζε. Τωρα αυριο φεύγει σαν κυνηγημενος κλεφτης νοτια της κρητης, αντε να ησυχάσουμε γιατι πολυ ασχοληθηκαμε. Εν τελει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδιά ή ανομβρία είναι πλέον σοβαρό πρόβλημα για επιβίωση και μετά για ψυχαγωγία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στην πόλη της Ρόδου από χθες είχαμε συνολικά σχεδόν 60 χιλιοστά με μικροπλημμυρες στη μεσαιωνική πολη. Καλά ήταν...το χρειαζόταν ο τόπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή