Περιφερειακές διαταραχές με αμφισβητούμενο υετό

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό νότια της Σικελίας κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) δεν αποκλείεται να προκαλέσει τοπικές βροχές στη ΝΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι Β-ΒΑ άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Την Πέμπτη (2/11) υπάρχει μικρή πιθανότητα για λίγες βροχές το πρωί στη ΝΔ Πελοπόννησο. Οι βόρειοι άνεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν από το απόγευμα και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Την Παρασκευή (3/11) μόνο στη ΒΑ Ελλάδα είναι πιθανό να βρέξει τοπικά τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σάββατο (4/11) αναμένονται πρόσκαιρες βροχές στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Τέλος, την Κυριακή (5/11) ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση.
Καλό μήνα, φίλοι μου

Υ.Γ. Έχω τη γνώμη ότι τα μοντέλα και κυρίως αυτό του Ευρωπαϊκού Κέντρου υπερτιμούν τον υετό της ΝΔ Ελλάδας και τον φέρνουν πιο κοντά στην ξηρά. Ούτε σοβαρή μεταφορά θετικού στροβιλισμού υπάρχει ούτε κάποια σύγκλιση της προκοπής. Εκτός εάν το όποιο δυναμικό αίτιο υπάρχει θεωρείται από τα μοντέλα ικανό να προκαλέσει έκλυση της δυνητικής αστάθειας που αυτή την εποχή στην περιοχή της Μεσογείου είναι στα πάνω της. Οψόμεθα!

Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1-11-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών στο Ν. Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 20 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα νότια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 18 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς.

4 σχόλια:

  1. Εν αναμονή του "Κοπέρνικου", που ποστάρει ο κ.Ζιακόπουλος, ένας πρώτος χάρτης θερμοκρασιακής απόκλισης για την Ευρώπη, για το μήνα που τελειώνει σήμερα:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_120_t2anom_europe.png

    Στις περισσότερες περιοχές της χώρας φαίνεται πως υπερίσχυσε το "μπλε". Σημαντικό το κοντράστ ανάμεσα στα κόκκινα χρώματα της Δ και ΒΔ Ευρώπης και στα μπλε της Α και ΝΑ, αλλά και σημαντικών τμημάτων της Μεσογείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανομβρια συνεχεια τουλαχιστον για 10 μερεσ ακομα το φετινο φθινοπωρο θα γραφτει στην ιστορια ωσ το πιο ανομβρο για δυτικη και βορειο ελλαδα αυτην την εποχη θελουμε νοτιαδεσ και οχι βορειαδεσ για να παγωνει η ατμοσφαιρα και η θαλασσα τσαμπα με βροχεσ μονο ανατολικα και νοτια η δυτικη και βορειοσ ελλαδα ειναι υδατοδεξαμενη τησ ελλαδοσ για τα περισοτερα ποταμια μασ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το φετινο φθινοπωρο ειναι καρμπον με το φθινοπωρο του 2006 και με τον ανυπαρκτο χειμωνα του 2007 που ακολουθησε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μιλωντας απο τη σκοπιά ενός κατοίκου του Ηρακλείου κρητης ή του Αγιου νικολάου. Στις 4/10/2016 γνωριζαμε οτι καιρικά ειχαμε ηδη χάσει το διάστημα εως τις 20/10. Και μετα στις 20/10 φανηκε μια παράταση του αντικυκλωνα οποτε χάσαμε και αλλες 8 μέρες για να βρεξει τελικά ελάχιστα (κατω απο 5μμ) στο διαστημα 28-31/10.
    Τωρα στις 1/11 γνωριζουμε σχετικά εκ του ασφαλούς οτι για την περιοχη μας χαθηκε καιρικα το πρωτο 10ημερο του νοεμβριου.
    Αυτη κατάσταση δεν είναι ποια. ελεος.
    Επισης να πω μια καφενειακη γνωμη βλεποντας τι παει να μαγειρευτει μετα τις 9 του μηνα. Ειτε ετσι είτε αλλιως, με καποιο τροπο, δεν ξερω πως και ποτε ακριβως, αλλα ενα 28αρι 30αρι στην βορεια κρητη θα το φερει μεχρι τις 20 του νοεμβριου. Ευχομαι να βγω ψευτης και να ειμαι απλα ενας ανωνυμος που λεει αβασιμα πραγματα στο αρθρο ενός εγκυροτατου προγνώστη-μετεωρολόγου οπως είναι ο κ.Ζιακόπουλος.
    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή