Τα νεότερα του καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται προς το Β. Αιγαίο. Στη διάρκεια της ημέρας το σύστημα αυτό θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας καθώς και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της Ηπείρου, της κεντρικής  Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Επισημαίνεται ότι τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο τα φαινόμενα θα ενταθούν. Ταυτόχρονα, στη Δ-ΒΔ Ελλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά από τα βορειοδυτικά σε ΒΔ 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα.  


Στην Αττική είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι με το πέρασμα του μετώπου που αναμένεται να συμβεί τις απογευματινές ώρες. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται ως τις απογευματινές ώρες. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν, καθώς θα πνεύσει πολύ ισχυρός Βαρδάρης (7 με 8 μποφόρ).

Την Κυριακή (8/10) οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο, αλλά κι εκεί βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα γίνουν παντού Β-ΒΔ 4 με 6 και πρόσκαιρα κατά τόπους 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα.

Τη νέα εβδομάδα δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ με εξαίρεση τις νοτιοανατολικές περιοχές, όπου το ΒΔ ρεύμα θα φθάνει τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα επανέλθει γρήγορα στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

11 σχόλια:

  1. today's rain, rain rate, storm total και monthly rain, όλα από 1,2. και αυτό συνοψίζει το μισό Οκτώβρη.
    άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και να παρηγοριόμαστε: του Αη Δημήτρη αγριεύει ο καιρός, θυμάμαι παιδιόθεν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστηχώς!
      Μια αξιόλογη αλλαγή σήμερα για τα μέρη μας ταυτόχρονα όμως και πρόσκαιρη.
      Όπως τα λέγαμε και πριν μέρες τίποτα το ιδιαίτερο,τίποτα το αξιόλογο και ο καιρός κυλά.
      Αφήνουμε τις τελευταίες ελπίδες μας για κάτι αξιόλογο για το 3ο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
      Να δούμε θα μας κάνει τη χάρη..
      Καλησπέρα σε όλους!

      Διαγραφή
  2. 10 βαθμοί Κελσίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τώρα! Καλό χειμώνα φίλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν άσχετος που είμαι θα ήθελα να ρωτήσω αν κατά τη διάρκεια αυτής της πρόσκαιρης μεταβολής του καιρού έχουμε μεσημβρινή κυκλοφορία.Σωστά το λέω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τουλαχιστον αλαξε το ρευμα φιλε Νικο εφυγε το ΒΑ δες τι ωραια ατμοσφαιρα εχει εξω ας μην εβρεξε πολυ...ισως στα ορεινα να πηρε αξιολογη βροχη ας πουμε πως το κυριο αυτης της μεταβολης θα ειναι η αποτομη πτωση της θερμοκρ.που θα εχουμε...μου εκανε εντυπωση το 7αρη που ειχε η Φλωρινα το μεσημερι εκει λογικα θα χιονισε σε χαμηλοτερα υψομετρα απο τα αναμενομενα...καποιος φιλος απο Μακεδονια ας μας πει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλήθεια είναι αυτό, φοβερή διαύγεια, τα βουνά φαίνονται δίπλα (έμπαινε Μαΐστρο)..
      δυστυχώς στη Σαμοθράκη έχουμε πάλι πολύ νερό.

      Διαγραφή
    2. Όπως είπες Γιώργο προχθές- αυτο φοβόμουν και εγω- οτι ο ΒΔ άνεμος θα κατέβει γρήγορα και θα κόψει τον υετο γι' αυτο δεν έχουμε τελικά χιονόπτωση στα ορεινά της Ηπείρου.Το επόμενο...

      Διαγραφή
  5. Παρατηρώντας σήμερα το απόγευμα τη σύντομη, σε δύο φάσεις, βροχή στην περιοχή της Καλλιθέας, τις δορυφορικές εικόνες και τις τιμές των πλησιέστερων μετεωρολ. σταθμών, επισήμανα οτι:
    1) Τα νέφη είχαν μικρή κατακόρυφη ανάπτυξη, στρώματα και στρωματομελανίες, που οι σχηματισμοί τους στη δορυφορική ορατού φάσματος έδειχναν καθαρά το μηχανισμό παραγωγής τους από κύματα όρους, από τα βουνά της Πελοπονήσου δηλαδή, λόγω του Δ-ΝΔ ρεύματος. Τα κύματα όρους προϋποθέτουν ως γνωστόν ευσταθή ατμόσφαιρα.
    2) Η σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια των φαινομένων κυμάνθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ανάμεσα σε 65 και 75% και η πτώση της θερμοκρασίας τη στιγμή της διέλευσης του μετώπου ήταν της τάξεως των 3 με 3,5 βαθμών.
    Με τα δεδομένα αυτά, ακόμα και τα 1 με 2 χιλιοστά που έπεσαν ήταν κάτι σημαντικό. Για άλλη μια φορά υποκλίνομαι στην προγνωστική δεινότητα του δασκάλου που "είδε" τα φαινόμενα με το πέρασμα του μετώπου, τη στιγμή που τα περισσότερα μοντέλα δεν έδειχναν τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή η ανάλυσή σου για τα κύματα όρους, Γιώργο. Σε ό,τι αφορά την ονομασία τους, είναι γεγονός ότι σχεδόν όλοι μας έτσι τα αποκαλούμε. Ωστόσο, ο όρος "ορεογενή ατμοσφαιρικά κύματα" είνα πληρέστερος και ακριβέστερος.
    Κατά τα άλλα, το θέμα της επίδρασης της οροσειράς της Πίνδου και της προέκτασής της ως τον Ταΰγετο στα μέτωπα που κινούνται από τα δυτικά είναι σημαντικό και εν πολλοίς ανεξερεύνητο. Θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη μια σχετική μελέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή