Οκτώβριος 2017: θερμάνθηκε η «κατάψυξη» και ψύχθηκε η «συντήρηση» του …ψυγείου μας

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Οκτωβρίου 2017 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
https://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/surface-air-2

17 σχόλια:

  1. Πρώτος ψυχρότερος από τα κανονικά μήνας για τη χώρα μας μετά από δεν ξέρω και εγώ πόσους θερμότερους. Θετικό αυτό. Το δυστύχημα είναι οτι, σύμφωνα με την στατιοστική των τελευταίων χρόνων, μετά από έναν ψυχρότερο ακολουθούν συνήθως πεντε-έξι θερμότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε σιγά σιγά να κρυώνει ο καιρός.
    Θετικό δείγμα ο Οκτώβριος για τη χώρα μας μετά απο πολλούς μήνες υψηλότερων κλιματικών τιμών που μας ταλαιπώρησαν αρκετά φέτος.Πιστεύω η στατιτιστική των τελευταίων χρόνων να μήν ισχύσει όπως και πέρυσι άλλωστε που η χώρα μας απο Σεπτέμβρη μέχρι φλεβάρη διατηρήθηκε σε ψυχρότερα επίπεδα απο τα φυσιολογικά.
    Ας έρθει και καθυστερημένα φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι σίγουρος για πέρυσι Φώτη; Εγώ θυμάμαι πως μόνον ο Δεκέμβρης και ο Γενάρης έκλεισαν ψυχρότεροι, οι άλλοι μήνες που αναφέρεις απλά ήταν στα κανονικά.

      Διαγραφή
  3. Ε εντάξει σαν μέγιστες ήταν στα φυσιολιγικά όντως.
    Απλώς επειδή πέρυσι είχε πολλές ξαστεριές και ξεροβόρια Νοέμβρη και Δεκέμβρη οι ελάχιστες στα ηπειρωτικά μας ήταν πολύ χαμηλές αν θυμάσαι Γιώργο.
    Θυμάμαι απο αρχές Νοέμβρη είχαμε βάλει θέρμανση.
    Ίσως ήταν η αίσθηση του κρύου αυτούς τους 2 μήνες λόγω απουσίας συννεφιάς και νοτιάδων.Τώρα εντάξει πιστευώ για Δεκέμβρη και ειδικά Γενάρη ήταν ιστορικοί μήνες ιδιαίτερα για δυτική Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Δεκέμβρης, Φώτη, είχε σχεδόν μηδενικό υετό (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά). αυτό είναι και το κύριο πρόβλημά μας φέτος. στα της θερμοκρασίας, θα ακολουθήσουμε τη γενική τάση. πριν από λίγες μέρες το meteo.gr δημοσίευεσε τα συμπεράσματα του NOAA για το εννιάμηνο Ιαν. - Σεπ. 2017. μέση θερμοκρασία 0,87 πάνω από τη μέση του 20ου αιώνα, 2ο θερμότερο πίσω μόνο από το 2016. η αυξητική τάση άρχισε κάπου στις δυο τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, τα θερμότερα έτη είναι σχεδόν όλα από το 2005 και μετά.

      καλή Κυριακή

      Διαγραφή
    2. Όσον αφορά τη σύγκριση των προηγούμενων δεκαετιών με την τωρινή ή και αυτές που θα ακολουθήσουν επίσης συμφωνώ ότι πλήν κάποιων εξάρσεων οι παλαιοί χειμώνες που θυμόμαστε θα κάνουμε μαύρα μάτια να τους ξανα δούμε!
      Απλώς όπως και εσύ έχεις ξανα πει Νίκο παλαιότερα, πρέπει να έχουμε υπομονή στον καιρό και να μη βιαζόμαστε.
      Καλημέρα σε όλους!

      Διαγραφή
    3. Κι όμως φίλε μου Χειμώνες 2011-12 και 2016-17 (και λέω για τα τελευταία χρόνια), ήταν ακόμη καλύτεροι και από τους παλιακούς που λέτε μερικοί.

      Διαγραφή
  4. Σαν σήμερα το 1995, επίσης Κυριακή, έντονη βροχόπτωση και χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ήμουν φοιτητής Χρήστο και θυμάμαι που χάζευα τις νιφάδες στην Εθνικής Αμύνης. είσαι σίγουρος ότι δεν ήταν 1η Νοεμβρίου? ή και 1η Νοεμβρίου?

      Διαγραφή
    2. Όχι Νίκο, ήταν σίγουρα όπως το γράφω και μόνο στις 05 Νοεμβρίου.

      Διαγραφή
  5. Εννοείτε Νίκο πως ήταν απογοήτευση γενικά όλο το 2017 απο πλευράς βροχών κυρίως για τη δυτική Ελλάδα.Απο άποψη θερμοκρασιών όμως νομίζω ότι ο περσινός χειμώνας είχε χρόνια να συμβεί. (Μιλάω για ΔΒΔ Ελλάδα όπου κατοικώ).
    Το πρόβλημα των βροχών απο όλες τις απόψεις συνεχίζει και είναι μείζον θέμα και συμφωνώ μαζί σου.Στα λέει αυτά ένας λάτρης καταιγίδων που σιγά σιγά αρχίζει να χέρεται ότι κάτι πάει ν'αλλάξει στο άμεσο μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://forum.northmeteo.gr/showthread.php?t=188 με αφορμή το σχόλιο του Χρήστου για το χιόνι του 1995 απο το παραπάνω forum μπορει να καταλάβει κάποιος πόσο πολυ άλλαξε ο καιρός απο τότε και πρίν με το σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η απορία, πως είναι δυνατόν με αυτές τις αποκλίσεις στα βόρεια, να έχουμε μέσα στον Οκτώβριο μια απο τις μεγαλύτερες χιονοκαλύψεις των τελευταίων χρόνων στην Σκανδιναβία;!
    ΥΓ Ο Οκτώβριος ήταν ο 4ος ψυχρότερος μήνας του 2017, μετά τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο και το Μάιο. Ακόμη και ο Σεπτέμβριος είχε περιοχές οριακά ψυχρότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή Κ.Ζιακόπουλε η τάση είναι να θερμαίνονται οι πόλοι και να ψύχονται τα μέσα γεωγραφικά πλάτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, φίλε μου. Η τάση είναι να θερμαίνεται ο πλανήτης στο σύνολό του.

      Διαγραφή
  9. ειρήσθω εν παρόδω ... έρχονται συνεχόμενα χαμηλά επιτέλους !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπου ακούς πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει. Εύχομαι να διαψευσθώ.

      Διαγραφή