Ενίοτε, τ’ Αντριός αντριεύει ο νοτιάς!

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία-Αδριατική κινείται Α-ΒΑ. Παράλληλα, στη Δ. Ευρώπη συνεχίζεται η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών πολικής προελεύσεως, οι οποίες, όταν φθάνουν στα ζεστά νερά της Δ. Μεσογείου, δημιουργούν νέα βαρομετρικά χαμηλά. Με αυτές τις συνθήκες, η κυκλοφορία στην περιοχή μας θα παραμείνει νοτιοδυτική οπωσδήποτε ως την Κυριακή, με συνέπεια τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα να είναι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι βροχές βασικά στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της. Επισημαίνεται ότι στη Δ-ΒΔ Ελλάδα οι βροχές θα είναι ισχυρές και συνεχείς με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων να είναι υψηλός. Κατά τα άλλα, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά προς την περιοχή μας αφρικανικής σκόνης. Αλλαγή του καιρού αναμένεται στις αρχές της νέας εβδομάδας. 

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30-11-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές κυρίως στα ΒΔ, όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 7 και στο Β. Ιόνιο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών κυρίως το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 και αργότερα στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. Καλά τα νερά, όπου αυτά πέσουν, αλλά εμένα αυτό το "υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες" είναι που με χαλάει. Και, όπως έγραψα και χτες, από τις λασποψιχάλες και την αφρικάνικη θολούρα προτιμώ ασυζητητί το κρύο και το ξεροβόρι που ξελαμπικάρει το μυαλό και κάνει το αίμα να "βράζει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θετικά και αρνητικά ιόντα, Γιώργο μου. Τα δεύτερα σού φτιάχνουν τη διάθεση, αλλά τώρα το χειμώνα, όταν έρχονται συνέχεια, σού χαλούν το πορτοφόλι!

      Διαγραφή
    2. Οι ...ημιχειμερινοί, πενήντα-φεύγα κολυμβητές, όπως εγώ, δεν το πειράζουν το πορτοφόλι τους δάσκαλε, εκτός ακραίων καταστάσεων. Αλλοίμονο στους καλομαθημένους νεαρούληδες. Και γενικότερα, είπαμε οτι υπάρχουν έξυπνοι τρόποι οικονομικής διαχείρισης του ψύχους μέσα στα σπίτια μας. Με τη ρημάδα τη καλοκαιρινή ζέστη όμως, τι να κάνουμε, πως να τη διαχειριστούμε αν όχι ανάβοντας τα κλιματιστικά;

      Διαγραφή
    3. το καλυτερο βεβαια να μαντεψω ειναι το κρυο συνδυασμενο με χιονια για 10 μερες σερι

      Διαγραφή
  2. Το αφυσικο κλιματικα γεγονός οτι προβλεπονται 400-500μμ συνολικου υετου σε καποιες περιοχες της δυτικης βορειοδυτικης ελλαδας για το επομενη 5νθημερο, με περιπου 150 ωρες σχεδον συνεχων καταιγιδων, καπιοι αλλοι πρεπει να το πληρωσουν με επισης ακαιρα και αφυσικα για αρχες δεκεμβρη φαινόμενα οπως τα 25αρια οι σκονες και οι λασποψιχαλες. Ετσι το βλεπω εγω ομα τεχνοκρατικα και σιγουρα μη επιστημονικα.
    Καλη μας υπομονή και με αντε με το καλο να ερθουν τα περιβοητα ξεροβορια της επομενης εβδομαδας (αυτη ειναι η υποτιθεμενη αλλαγη που διαφημιζεται...) και την επαναφορα των θερμοκρασιων στο φυσιολογικο για την εποχη για να ηρεμησει η ψυχη μας απο τα καιρικα βασανιστήρια. Καιρικα βασανιστηρια ειναι και οι κλικοθηρικες ιστοσελιδες που απο χθες εχουν γεμισει με τιτλους ''κακοκαιρια'' ''που θα χιονισει'' ''ερχονται πλημμυρες''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ατμόσφαιρα λειτουργεί σαν το μπαλόνι. Εκεί που το πιέζεις υποχωρεί (trough), αλλά διπλα αναγκάζεται να εξογκωθεί (ridge). Μετά έρχεται η γεωλογία, χωρίς τις εξάρσεις της οποίας η μετεωρολογία θα ήταν τελίως διαφορετική!

      Διαγραφή
    2. ετυχε βρε!ανεκαθεν συνεβαινε!αμαν μερικοι να φερνουν την καταστροφη και να μεγαλοποιουν καταστασεις!

      Διαγραφή
  3. σεσημασμένος ξεροβοράκιας. αυτό με το "ξελαμπικάρισμα" είναι σωστό. όταν όμως έχουμε χιονοσκεπές έδαφος, θερμοκρασιακή αναστροφή και τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας να λαμπυρίζουν σαν παγωμένα αστεράκια στο φως του ήλιου.
    προς το παρόν, εμείς οι Κεντρώοι είμαστε πάνω στο βρόχινο όριο της Πίνδου, έρμαια των μοντέλων, που μας τα δείχνουν κάπως τσιγκούνικα τα πράγματα. υποθέτω ότι κάτι παραπάνω θα μαζέψουμε τελικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν εσείς χιονίζεστε με ΒΑ ρεύμα, εμείς βλέπουμε ήλιο κι αστέρια. Ο γαρμπής είναι δικός μας, αλλά ως καλοί γείτονες θα τον αφήσουμε να ρίξει και σε σας κανέναν γκουβά!

      Διαγραφή
    2. Φιλε Νικο δεν ξερω τι δειχνουν τα μοντελα για την ΠΟΛΗ των Τρικαλων αλλα ξερω οτι ο περισοτερος Νομος ειναι ορεινος (ΠΙΝΔΟΣ) και τα υπολοιπα ορεινα,ημειορεινα, και ο καμπος.Και ξερω οτι ολα τα ποταμια και τα παραποταμια που εχουμε ξεκινουν ολα απο το νομο μας αρα...θα δουμε αν ο υετος φερθει τσιγκουνικα στο ΝΟΜΟ μας!! Για τα χιονια στα ορεινα μας εχουν δεχτει και δεχονται και με γαρμπη μεγαλα υψη και μαλιστα με χιονοθυελα,και με ΒΔ,Δεκεμβριος 2001 1μετρο κατω στο καμπο και αλλες πολλες περιπτωσεις με 30-40cm κατω στο καμπο,και με ΒΑ ρευμα καλες χιονοπτωσεις...απλως υπερτερει σ'αυτο η Μαγνησια, Ευβια κλπ. Και κατι αλλο...τωρα που ο καιρος αποκτει ενδιαφερων και στο αμεσο μελλον θα χιονιστουν τα ΒΟΥΝΑ μας με ΓΑΡΜΠΗ η με ΒΔ οπως φενεται καποιοι λοισμονισαν ξαφνικα τα ξεροβορια τα μελτεμια κλπ. Φυσικα ολα σεβαστα ακομα κι 'αυτοι που τους αρεσουν οι καυσωνες και προτιμουν να γινουμε Ντουμπαι κι'αυτοι καιροφιλοι ειναι εφοσων ασχολουνται με τον καιρο...θυμαμαι δηλ. μια απαντηση του κ.Ζιακοπουλου που ελεγε για τα βουβαλια που την πατανε τα βατρχια και τις τρεις περιπτωσεις ποια θα υπερτερουσε...η μια ελεγε για κανονικοτητα...τωρα που ηρθε (προς το παρων τουλαχιστον) καπιοι διαμαρτιρονται...ισως να ειναι λογικο αυτο γιατι μπορει να ειμαστε μικρη χωρα αλλα εχουμε διαφορετικα κλιματα ακομα και σε σχετικα λιγα χιλιομετρα...

      Διαγραφή
    3. Φίλε Γιώργο επειδή έρχομαι συχνα στα Τρίκαλα κατα την διαδρομή αλλάζει αρκετά ο καιρός οσον αφορα το ύψος βροχής ή χιονιού.Αυτο ξεκινα απο το Μαλακασι( μετα τα διόδια) και οσο πλησιάζεις την Καλαμπάκα τα φαινόμενα μειώνονται περίπου στο μισό και αυτο το βλέπεις πιο εύκολα με το χιόνι.Τώρα στα βουνά π.χ. όρη Τριγγιας, Κοζιακος που συνορεύουν με τον Λακμο το φυσικό συνορο Ιωαννίνων- Τρικάλων δέχονται αρκετό χιόνι αλλα καπου εκει αλλάζει ο καιρός σίγουρα όμως ειναι ενας άνεμος που φερνει νερα στον νομο σας.

      Διαγραφή
    4. τα βουνά μας στα δυτικά παίρνουν πολύ νερό, εννοείται. όπως λες, από κει πηγάζουν οι Πηνειός, Αχελώος (Ασπροπόταμος). υπήρξαν χρονιές με 6 μέτρα χιόνι. εδώ προχθές στην Καλαμπάκα έβρεξε 210 mm και στα Τρίκαλα 65. για το 2001 νομίζω έχεις δίκιο, ήταν ΒΔ ο άνεμος(40 cm στην πόλη και -20 στη συνέχεια). στο φετινό χιόνι (11 Ιαν, 40 cm) η κατεύθυνση των νεφών-φαινομένων ήταν ΝΔ-ΒΑ.
      Τέλος, να πω ότι όλες αυτές οι αναφορές είναι σε μορφή αστείου.
      Ας εύχεται ο καθένας ότι θέλει..
      καλημέρα

      Διαγραφή
  4. εμπειρικά το λέω, και με ΒΔ και με ΒΑ λίγο χιονιζόμαστε κ. Ζιακόπουλε. εκτός αν στο δεύτερο πληθυντικό συμπεριλαμβάνετε το Βόλο, τις Σποράδες και τις Εύβοια, Αττικοβοιωτία (ως νότιο κέντρο). οι ιδανικές συνθήκες για τον θεσσαλικό κάμπο είναι ο εγκλωβισμός ψύχους αρχικά και το χαμηλό από δυτικά σε δεύτερο χρόνο (π.χ. Αριάδνη). το άλλο σενάριο είναι βροχή που με την έλευση του βοριά μετατρέπεται μεν σε χιόνι, τρέπεται δε σε φυγή..βασανιστήριο δηλαδή..
    αν έχετε χρόνο, με διορθώνετε και εμπλουτίζετε τις γνώσεις μας.
    απολογούμαι στους φίλους για την τοπική αναφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ στο κέντρο το βα ρεύμα δίνει καλά χιόνια σε φθιωτιδα και μάλιστα κεντρική και δυτική,Λαμία έως σύνορα με Ευρυτανία.η ευρυτανια δεν επηρεάζεται τόσο από τους βα ανέμους,δέχεται όμως αρκετές βροχές από τους ΝΔκους που οριακά επηρεάζουν την δυτική φθιωτιδα.μεγαλες καιρικές διάφορες σε μόλις λίγες δεκάδες χιλιόμετρα.το δίκτυο σταθμών όμως δεν είναι τόσο οργανωμένο στην περιοχή.η Αθήνα έχει τόσους σταθμούς και όλη η περιοχή εδώ Ευρυτανίας,βόρειας Φθιώτιδας και Φωκίδας πολύ λίγους,ούτε δέκα.μην ξεχνάμε ότι από τα βουνά μας εδώ πίνει νερό η Αθήνα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή