Αλλάζει ταχύτατα ο καιρός

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων με αποτέλεσμα την επικράτηση σχετικά βελτιωμένου καιρού. Επισημαίνεται ότι στη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για παγετό ακτινοβολίας κατά τόπους στα ηπειρωτικά. Πάντως, αυτή η εικόνα του καιρού δεν θα κρατήσει πολύ. Μέσα στην ημέρα και από τα δυτικά οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται σε Ν-ΝΔ και όλα δείχνουν ότι το τετραήμερο Πέμπτη-Κυριακή (30/11-3/12) κυρίαρχοι στη χώρα μας θα είναι οι νοτιάδες με εντάσεις ως τα 8 μποφόρ. Όπως είναι φυσικό, με αυτό το δεδομένο, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα μεταφερθεί προς την περιοχή μας αρκετή σκόνη από τη Σαχάρα. Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, όπου τα φαινόμενα θα είναι συνεχή και ισχυρά και ίσως προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.


Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29-11-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Νεφώσεις με βροχές τις απογευματινές-βραδινές ώρες κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Ν-ΒΔ 2 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Μια μικρή αναφορά στον όρο παγετός ακτινοβολίας για να μαθαίνουμε και εμείς οι "μικροί";Έχει κάποια σχέση με τη θερμοκρασιακή αναστροφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παγετός ακτινοβολίας: Είναι οι συνηθέστεροι παγετοι. Αυτού του τύπου οι παγετοί δημιουργούνται, κυρίως, όταν επικρατεί νηνεμία και αιθρία. Κατά τη
      διάρκεια της ημέρας το έδαφος και τα φυτά προσλαμβάνουν ηλιακή ενεργεία την
      οποία αποβάλλουν με τη μορφή θερμικής ενέργειας κατά τη διάρκεια
      της νύχτας, με αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα κοντά στο
      έδαφος.

      Πηγή: http://iek-varis.att.sch.gr/agrometeorology_9o_mathima.pdf

      Διαγραφή
  2. Με δεδομένη την άνοδο της θερμοκρασίας ίσως και πάνω από το "ψυχολογικό όριο" των 20 βαθμών, τους νοτιάδες και τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης και εφόσον ένα μεγάλο μέρος της χώρας δεν πρόκειται να δεχτεί αξιόλογες βροχές, νομίζω πως δεν έπεσα και πολυ έξω στην πρόβλέψή μου προ ημερών οτι ο Δεκέμβριος θα μπεί "γατάκι" και απομένει να δούμε αν θα μπορέσει στη συνέχεια να μεταμορφωθεί τουλάχιστον σε αγριόγατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα σας κυριε Ζιακοπουλε και στα υπολοιπα παιδια..Ειδα με εκπληξη στο μετεογραμμα σας το πενθημερο να δινετε βροχες στην αθηνα απο την παρασκευη εως και την δευτερα...Ομολογω πως ειναι μια ευχαριστη εκπληξη αυτη..Καθως με εξαιρεση την κυριακη εγω δεν πιστευω οτι μπορει να βρεξει στην αθηνα καμια αλλη μερα...Τα χαμηλα που θα απασχολησουν και κυριως τα δυτικα και βορεια τμηματα της χωρας ειναι αρκετα μακρυα ωστε να επηρεασουν την αττικη..Εαν βρειτε χρονο σας παρακαλω δωστε μια εξηγηση πανω σε αυτο το θεμα...Το ευρωπαικο ειναι σχετικα θα ελεγα το πιο αισιοδοξο απο τα προγνωστικα μοντελα για την αττικη αλλα φανταζομαι δεν αρκει αυτο για σας οπως και για τους περισσοτερους προγνωστες...Σας ευχαριστω εκ των προτερων..Σακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτοιμο το ηφαίστειο να εκραγεί στο Μπαλί λέτε να επηρεάσει την θερμοκρασία του πλανήτη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε λίγα χρόνια μόνο σε κάτι τέτοια θα ελπίζουμε. Πλανητική σκίαση. Μπορεί να βρεθούν και τεχνητές "λύσεις", άγνωστο με ποιό οικονομικό κόστος και ποιές παρενέργειες βέβαια.

      Διαγραφή
  5. απο την πεμπτη ξεκιναει νεος γυρος βροχων με ιδιαιτερη εμφαση στην δυτικη ελλαδα.Για αργοτερα με τα σημερινα στοιχεια φαινεται πτωση της θερμοκρασιας σε καθαρα χειμερινα επιπεδα αλλα οχι τοσο εντονη ωστε να χιονιστουν οι βεραντες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι φοβούνται μην χιονιστούν οι βεράντες τους και χαρούμε εμείς.

      Διαγραφή
  6. Μας " έτσουξε" λίγο σήμερα το κρύο -4,5 http://penteli.meteo.gr/stations/ioannina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντυπωσιακή και σπάνια η δημιουργία χιονοχαμηλού τύπου ΒΑ Αμερικής στη δυτική λεκάνη της μεσογείου το ΣΚ.Μένει βέβαια να το δούμε και στη πράξη.Λογικά περιοχές της Ιταλίας και της Σαρδηνίας θα δεχθούν αξιοσημείωτες ποσότητες χιονιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο ψυχρό για χιονόπτωση σε πολλές από τις αναφερόμενες περιοχές. Μάλλον μόνο στα βουνά αυτών.

      Διαγραφή