Την Κυριακή και στο Α. Αιγαίο πέφτει η αυλαία της κακοκαιρίας

Το βαρομετρικό χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου, που επηρεάζει τη χώρα το τελευταίο διήμερο, κινείται αργά ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει και πάλι βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της. Τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία, την Α-ΒΑ Θεσσαλία, την Α. Στερεά, το Ν. Ιόνιο, την Πελοπόννησο και αργότερα κατά τόπους στο Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 7 μποφόρ. Το Σάββατο (18/11) το προαναφερθέν χαμηλό θα προκαλέσει έναν ακόμα γύρο βροχών και καταιγίδων, οι οποίες στη Β-ΒΑ Ελλάδα και στις ανατολικές και νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, η εικόνα του καιρού δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή (19/11) η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση με εξαίρεση τη Θράκη και το Α. Αιγαίο, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Τη Δευτέρα (20/11) μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή, που θα κινηθεί από τη Β-ΒΔ Ευρώπη προς την περιοχή μας, θα μας φέρει βασικά κρύο. Οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα είναι τοπικές και σύντομες και σε όλη τη χώρα θα επικρατήσουν βαθμιαία ενισχυμένοι Β-ΒΔ άνεμοι (6 με 7 μποφόρ). Την Τρίτη (21/11) δεν προβλέπονται βροχές και το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες.


Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-11-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία ισχυρές. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στο Ν. Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο ισχυρές. Άνεμοι Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 23 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 18 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Βροχές και καταιγίδες στα δυτικά κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Α 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 15 βαθμούς.

19 σχόλια:

  1. Μετά από τέτοιο μούλιασμα, καλό θα μας κάνει και λίγο ξεροβόρι! Υπάρχουν αντιρρήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, γιατί σταματήσαμε να εκχερσώνουμε τα δάση, να μπαζώνουμε και να χτίζουμε στα ρέματα τώρα που έβρεχε. Από Δευτέρα όλοι στη δουλειά, λοιπόν.

      Διαγραφή
    2. οι περισσοτεροι που εγραφαν σε αυτο το site κατα την διαρκεια του φθινοπωρου ανυπομονουσαν οχι απλα βροχες αλλα πλυμμυρες.που ειναι δηλαδη το προβλημα συμφωνα με μερικους;
      αυτο που ηθελαν αυτο εχουν, απλα τα πραγματα!και μαλιστα σε οσες περιοχες επεσε μειωμενος υετος μεχρι στιγμης καποιοι ανυπομονουν να ερθουν κατακλυσμοι σε διαφορα καιροsite που διαβαζω!ο καιρος τις τελευταιες 2 μερες τους κανει τα χατιρια τους που εκεινοι θελουν αγνοωντας τις καταστροφικες επιπτωσεις.οποτε δεν αξιζει τον κοπο να συζηταμε περισσοτερο γιαυτο το θεμα

      Διαγραφή
    3. Προσωπικά πιστεύω ότι η μεταβολή της Δευτέρας έχει υποτιμηθεί..είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ξεροβόρι και έλλειψη φαινομένων αφού δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το που θα κάτσει η σκάφη των χαμηλών πιέσεων.Δεν αποκλείεται να δούμε και ισχυρά φαινόμενα με χιόνια στα ημιορεινά και δυνατές βροχές στα πεδινά!

      Διαγραφή
    4. Προς Ανώνυμο Α΄: Δεν ξέρω για άλλα μπλογκς, αλλά εδώ μέσα τουλάχιστον νομίζω πως είμαστε σοβαροί άνθρωποι. Ζητούσαμε (πέρα από το καιρικό μας χόμπυ) τις βροχές που έχει ανάγκη η γής και φυσικά όχι πλυμμύρες και καταστροφές. Απορώ που τις είδες αναρτήσεις σαν κι αυτές που περιγράφεις στο μπλογκ του κ.Ζιακόπουλου!

      Προς Ανώνυμο Β΄: Πράγματι είναι νωρίς, όμως όλα τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία αυτό δείχνουν. Φυσικά, ποτέ δεν αποκλείονται εκπλήξεις όταν μιλάμε για τον καιρό.

      Διαγραφή
    5. "η κόλαση είναι οι άλλοι", Γιώργο. τα λέγαμε και τις προάλλες. αν σου αρέσει η βροχή ευθύνεσαι για τις πλημμύρες και τους θανάτους. τζάμπα γιορτές και επετείους έχουμε σ αυτή τη χώρα..

      Διαγραφή
  2. καμιααα... απο τριτη λογικα καλο καιρο θα χει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι πως και το κρύο θα ρθει στην ώρα του και καλά θα κάνει.
    Όμως απο τώρα κάθομαι και ψάχνω πότε θα μας ξανα έρθουν νοτιάδες και κάποιο σύστημα στον ορίζοντα.
    Βλέπεις κάτι Γιώργο στον ορίζοντα?καλόμάθαμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλά κάνει ο φίλος παραπάνω που τονίζει την εμμονή μερικών να εύχονται καταιγίδες και πλημμύρες και πότε θα υπάρξει συνέχεια...Έλεος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι έχουμε αυτές τις επιπτώσεις στο νομό Αττικής φίλε Διονύση είναι καθαρά απο ανθρώπινη αμέλεια!(μπορείς να διαβάσεις και τα χθεσινά σχόλεια αν θες).
      Περιοχές δυτικές της χώρας (όπως αυτή που μένω) έχουν δεχτεί το ταιλευταίο διάστημα πολύ περισσότερο νερό και τα προβλήματα είναι ελάχιστα.
      Οπότε μην τα βάζουμε με τα βαρομετρικά χαμήλα που αποφάσισαν επιτέλους να μας επισκεφθούν!
      Εννοείτε πως απευχόμαστε τέτοιες καταστάσεις που βιώσαμε στην Αττική και μακάρι τα φαινομενα σύντομα να εξασθενήσουν.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει φίλε Φώτη και Καλημέρα....σε όλους!!!!

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα φίλε Φώτη απο την (τραυματισμενη) Πιερία!!

      Διαγραφή
    4. Όντως η Πιερία σε τέτοια χαμηλά δέχετε και δέχτηκε ήδη μέχρι στιγμής πολύ μεγάλα ύψη νερού.Μακάρι όλα να λήξουν ομαλά και να μην έχουμε και σήμερα τα αναμενόμενα ύψη βροχής στην περιοχή.

      Διαγραφή
  5. Μερικές επισημάνσεις:
    -Ο καλύτερος καιρός είναι αυτός που: (α) αλλάζει και (β) φέρνει τα διάφορα φαινόμενα στην ώρα τους.
    -Ο ασφαλέστερος καιρός είναι αυτός που δεν έχει ακραία φαινόμενα, αλλά ορισμένες φορές αυτό είναι αναπόφευκτο.
    - Η φύση θεωρεί το νερό, τα δένδρα, τα ζώα, τους ανθρώπους και ότι αλλο υπάρχει στον πλανήτη παιδιά της. Ολα έχουν "στον ήλιο μοίρα" και μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά όταν το ένα δεν καταπατά τα δικαιώματα του άλλου. Αυτός που δεν τα σέβεται αργα ή γρήγορα πληρώνει το τίμημα. Όταν φταίνε οι άνθρωποι, δυστυχώς η φύση δεν ψάχνει να βρει τους πραγματικούς ενόχους και συχνά την πληρώνουν αθώοι.
    -Η κλιματική αλλαγή παίζει το ρόλο της γιατί σήμερα όλες οι ατμοσφαιρικές διαταραχές γεννιούνται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν σε ένα περιβάλλον που είναι περίπου κατά ένα βαθμό θερμότερο από όσο ήταν πριν από 80 ή 100 χρόνια. Σε όποιον ζητά να του πούμε το ύψος του παραπάνω νερού που πέφτει λόγω αυτού του γεγονότος λέμε "άντε γεια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. όλα είναι θέμα ισσοροπίας! ...αν την διαταράξεις χάνεις την αρμονία και βιώνεις το χάος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η ραγδαιτότητα της χθεσινοβραδυνής καταιγίδας στην Αθήνα. Ο μετεωρολογικός σταθμός της Πανόρμου (http://penteli.meteo.gr/stations/ampelokipoi/) κατέγραψε rain rate κοντά στα 225 mm/hour στις 22:45! Στα Άνω Ιλίσσια όπου μένω, είδα σε δύο ρετιρέ στις απέναντι πολυκατοικίες τους ενοίκους τους μέσα στη βροχή να πετάνε με κουβάδες (!!!) το νερό από τις βεράντες τους.

    Όπως λέει και ο δάσκαλος, τα ακραία φαινόμενα είναι αναπόφευκτα ορισμένες φορές, αλλά όταν πας κόντρα στη φύση τότε πληρώνεις τις συνέπειες. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων...

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δελτίο τύπου του Αστεροσκοπείου Αθηνών για την πλημμύρα στη Μάνδρα.


    https://www.facebook.com/athensobservatory/posts/1511211402307674

    ΑπάντησηΔιαγραφή