Στα βόρεια κρύο, στα κεντρικά ψύχρα και στα νότια δροσιά!


Βαρομετρικά χαμηλά προκαλούν κακοκαιρία στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Στην περιοχή μας, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή)  όσο και το Σάββατο (24/3), ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Β. Ελλάδας. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη την χώρα. Την Κυριακή, 25η Μαρτίου, ένα νέο χαμηλό που θα μας έλθει από τα Δ-ΝΔ θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και στα βόρεια ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 6 με 7 μποφόρ. Από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη (26-28/3) ο καιρός θα είναι άστατος καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους και ανέμους ως τα 6 μποφόρ. Πάντως, στο δεύτερο μισό της νέας εβδομάδας αναμένεται καλοκαιρία σε όλη τη χώρα.

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-3-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Άνεμοι ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές κατά περιόδους. Άνεμοι ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, κ. Ζιακόπουλε,
    η χώρα βιώνει σήμερα ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια αφρικανικής σκόνης των τελευταίων ετών. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική σε όλη τη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα κι εν δυνάμει κι επικίνδυνη για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και για τους έχοντες αναπνευστικά προβλήματα. Και μου κάνει εντύπωση ότι τόσο στη χθεσινή σας πρόγνωση όσο και στη σημερινή δεν είπατε λέξη επ' αυτού...
    Με εκτίμηση,
    Παναγιώτης, Πύργος Ηλείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράλειψή μου, Παναγιώτη. Ίσως γιατί δεν θεώρησα ποτέ το φαινόμενο αυτό καθεαυτό καθαρά μετεωρολογικό, ίσως γιατί το θεωρώ αναμενόμενο, σχεδόν "φυσιολογικό", ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Δεν ξέρω!

      Διαγραφή
    2. Και στην Βόρεια Ελλάδα υπάρχει σκόνη φουλ παρά το κρύο, έβρεξε στη Θεσσαλονίκη λίγο και πάνω στα αμάξια έχει φουλ σκόνη πολύ περισσότερη από άλλες φορές..
      Επίσης ότι στην Κρήτη επικρατεί καλοκαίρι που είπαν κάποιοι μετεωρολόγοι μόνο και μόνο για να προκαλέσουν ενδιαφέρον και κλικ ας ακούσουν τι λένε οι κάτοικοι: Απίστευτος αέρας, πολλή πολλή σκόνη,θολούρα και υψηλές θερμοκρασίες.. Το μείγμα αυτό δεν συνιστά επουδενί καλοκαίρι ούτε καλοκαιρία.
      ΥΓ: ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΤΟΝ Κ.ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ο οποίος αντιμετώπισε για μια ακόμη φορά με νηφαλιότητα το ζήτημα λέγοντας πως μόνο η θερμοκρασία θα αποκλίνει σημαντικότατα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.
      Επίσης μίλησε σαφώς για μεταφορά σκόνης. Τωρα η ποσότητα και οι επιπτώσεις επαφίεται στον στρατηγό άνεμο...
      Κωνσταντίνος από Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ζιακοπουλε, όντως είναι φυσιολογικό, αλλά "αυτή την εποχή", όπως το λέτε. Φέτος όμως μας άλλαξε τα φώτα ΟΛΟ το χειμώνα!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα στην παρέα,
    απελπιστική η κατάσταση με την σκόνη και την γύρη, μέχρι και το χαμομήλι (αν είναι δυνατόν!) άνθισε!!!
    Ένα μήνα νωρίτερα ξεκίνησα τα αντισταμινικά για την καταρροή και τα μάτια.
    Κύριε Ζιακόπουλε θα ήθελα να ρωτήσω γιατί πριν 30 – 40 χρόνια, εποχή που επικρατούσαν άνεμοι Ν – ΝΔ, δεν ήταν τόσο συχνή και έντονη η μεταφορά σκόνης; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, χωρίς τα αποτελέσματα σχετικής επιστημονικής έρευνας.
      Όπως γράφω στον 1ο τόμο της τριλογίας μου, κάθε χρόνο παρατηρούνται κατά μέσο όρο 30 περιστατικά μεταφοράς σκόνης από τη Β. Αφρική προς την Ευρώπη. Είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι στη μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών αυτών σκόνη φθάνει και στην περιοχή μας.
      Το συγκεκριμενο φαινόμενο συνδέεται με τη δημιουργία κυκλογενέσων στα υπήνεμα της ορεσειράς του Άτλαντα και την τροχιά που ακολουθούν στη συνέχεια οι εν λόγω υφέσεις. Χωρίς την ύπαρξη ύφεσης δεν υπάρχει επαρκής ανύψωση της σκόνης στη Β. αφρική που είναι αναγκαία για να φθάσουν στη συνέχεια με το ΝΔ ρεύμα μεγάλες ποσότητες από αυτή στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, ακόμα και η συχνότερη μετατόπιση του υποτροπικού αεροχειμάρρου σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη συχνότερα ή εντονότερα επεισόδια μεταφοράς σκόνης στην περιοχή μας. Μπορεί να μας σχηματίζεται η εντύπωση ότι κάτι έχει αλλάξει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, αλλά αν δεν το δείξουν οι αριθμοί, η εντύπωση παραμένει εντύπωση.
      Σε ότι αφορά το εντονότερο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης στην Αττική και κατ' επέκταση σε μεγάλο μέρος της χώρας, νομίζω ότι το επειδόδιο της 24ης Φεβρουαρίου 2006 κρατάει τα σκήπτρα.
      Καλό βράδυ σε όλους

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους,οταν ειμουνα πολύ μικρός κ έβλεπα τη λασποβροχη πάνω στα αυτοκίνητα μου έκανε τρομερή εντύπωση,οταν ρωτούσα πως γίνεται αυτό,μου έλεγε ο παππούς μου,παλι μας τα μπέρδεψε ή αφρικη,θα αργησουμε, κ φετος να φυτεψουμε ζαρζαβατικά γιατί θα σκουληκιασουνε,εννουσε τους μύκητες που δημιουργούνται πάνω στα λαχανικά από την αφρικανική σκόνη,παντα υπήρχε αυτό το φαινόμενο,αλλες φορές με εξάρσεις κ άλλες όχι.καλο βράδυ σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή