«Ο Αϊ-Γιάννης το πήζει κι ο Αϊ-Χριστόφορος το ρίχνει»


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) η περιοχή μας θα καλύπτεται από ομαλό βαρομετρικό πεδίο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ασθενών ανέμων. Οι ασθενείς επιφανειακοί άνεμοι, σε συνδυασμό με τις ψυχρές αέριες που λιμνάζουν στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται και από χαλάζι, γεγονός συνηθισμένο αυτή την εποχή. Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού, όλα δείχνουν ότι οι όμβροι και οι καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές, θα συνεχιστούν και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς και μόνο προς το τέλος της εβδομάδας φαίνεται να επικρατούν βοριάδες ως 6 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής. 

Υ.Γ.Τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, που γιορτάζεται στις 8 Μαΐου, τον αποκαλούν Βροχάρη ή Χαλαζιά επειδή επικράτησε η δοξασία ότι ο συγκεκριμένος Άγιος στέλνει το χαλάζι και καταστρέφει τα σπαρτά. Έτσι, σε ορισμένες αγροτικές περιοχές οι κάτοικοι έχουν αργία την ημέρα της γιορτής του για να τον τιμήσουν ή να τον καλοπιάσουν. Την ίδια στάση κρατούν και την επόμενη ημέρα (9/5), γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου, για τον οποίο λένε ότι: «Γυρίζει με το χαλάζι στον κόρφο του». Χαρακτηριστική είναι και η σχετική παροιμία που λέγεται στην Ήπειρο: «Αϊ-Γιάννης το πήζει κι ο Αϊ-Χριστόφορος το ρίχνει».

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 8 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 Βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την ορεινή Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Μπουρίνια αναμένονται, όμως, και για τη γαλλική κυβέρνηση, καθώς δύο οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα την πάνε στα δικαστήρια, επειδή πουλάει όπλα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως μεταδίδει το Reuters. O πρόεδρος Emmanuel Macron (σαν να μην του έφτανε η στενοχώρια από την ήττα της Μονακό στον τελικό του τσάμπιονς λιγκ στο μπάσκετ από την ΑΕΚ) βρίσκεται υπό πίεση από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για να μην έχει τόσο στενές σχέσεις με τον σαουδαραβικό συνασπισμό, που έκανε επέμβαση στην Υεμένη, όπου πάνω από 10 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο από το 2015.

    H Droit Solidarite, μία μη κυβερνητική οργάνωση και η Aser, που ειδικεύεται σε θέματα όπλων, ζήτησαν τον Μάρτιο του 2018 να αποσυρθούν οι άδειες των εξαγωγών προς τη Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, έδωσαν τελεσίγραφο δύο μηνών τότε στον πρωθυπουργό Edouard Phlippe. Δεν πήραν κάποια απάντηση, έτσι οι δύο οργανώσεις θα κινηθούν νομικά τη Δευτέρα 7/5 στο Συμβούλιο του Κράτους (σαν το δικό μας Συμβούλιο της Επικρατείας), που είναι η ανώτατη νομική αρχή της Γαλλίας και συμβουλεύει την κυβέρνηση για θέματα διαιτησίας και δημόσιας πολιτικής.

    "Είναι στο χέρι του Συμβουλίου του Κράτους να αποφασίσει σχετικά με τη νομιμότητα της άδειας εξαγωγών που εκδόθηκε από τον πρωθυπουργό Edouard Philippe" ανέφεραν η ASER και η Droit Solidarite. Aμφότερες υποστηρίζουν ότι η Γαλλία παραβιάζει το εθνικό και διεθνές δίκαιο, πουλώντας όπλα που χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση της Υεμένης.
    Ο ΟΗΕ και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν τον σαουδαραβικό συνασπισμό ότι βάζει στο στόχαστρο πολίτες, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου.

    Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές γαλλικών όπλων, αλλά και των μεγαλύτερων εταιριών όπλων της Γαλλίας, όπως της Dassault και της Τhales, οι οποίες έχουν μεγάλες συμβάσεις στον Κόλπο. O σαουδαραβικός συνασπισμός μάχεται στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης ενάντια στους Houthis, τους οποίους στηρίζει το Ιράν.

    Από την έναρξη του πολέμου 3 εκ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού. Σε αντίθεση με αρκετούς συμμάχους της, η Γαλλία που είναι ο τρίτος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, δεν έχει κοινοβουλευτικό έλεγχο για τις εξαγωγές όπλων, για τις οποίες αποφασίσει μία επιτροπή, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Μερικές χώρες, όπως η Γερμανία έχουν κόψει τους δεσμούς τους με τη Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν κάνουν το ίδιο.
    https://www.reuters.com/article/us-yemen-security-france/french-government-faces-legal-pressure-over-arms-sales-to-saudi-uae-idUSKBN1I70L7?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα,να στε καλά,καλη εβδομάδα,η οποία από χθες ξεκίνησε πολύ καλά στο νησί,κ μας έβρεξε,κ μας δροσισε,ξεζαλιστηκαμε θα ελεγα από την έντονη ζέστη ,ή οποία είχε διάρκεια κ,δεν,έλεγε να μας αποχωριστεί.καλο απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα τα πήγε σήμερα η Δ.Θεσσαλία απο Μαγιατικες μπόρες και καταιγίδες.Μια καταιγίδα επηρέασε και την περιοχή μου που μας ήρθε απο τα Αντιχάσια και όσο κατέβαινε στον κάμπο μάλλον εντάθηκε και είχαμε στο χωριό μου μισή ώρα καταρρακτώδη βροχή με θύελλα και αστραποβροντα ανα κλάσμα Δευτ.Και πολλούς κεραυνούς.Ακόμα και οι κολώνες της ΔΕΗ κουνιονταν απο το δυνατό άνεμο.Είναι θαύμα πάντως για μένα που δεν έριξε χαλάζι δεδομένου την ανάπτυξη νεφών που είχαμε πριν.Προσωπικά πιστεύω πώς θα έριξε από την πλευρά της Καρδίτσας μιας και η καταιγίδα πέρασε και στον κάμπο Β.της Καρδίτσας.Θα μαθευτεί πάντως αν και πού χτύπησε χαλάζι.Παντως το χωριό μοιάζει σαν να χτυπήθηκε απ'αυτο.Φώτη και Νίκο έχετε δίκαιο για τον καιρό του ΣΚ.μιας και επικράτησε καιρός ήπιου Φθινοπώρου που σου έσπαζε τα νεύρα...εκτός απο μία καλή μπόρα στο χωριό μου το Σάββατο.Νίκο αν και δεν πολυασχολουμαι με Μετ.σταθμούς και mm.βάζω στοίχημα αν υπήρχε σταθμός στην περιοχή μου θα έκλεινα ταμείο απο σήμερα.Αλλα νομίζω έχουμε δρόμο ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο όπως είπε κ ο Νικός τώρα την Άνοιξη η μέρα με τα λίγοτερα προβλεπόμενα χιλιοστά βροχής για μία περιοχή μπορεί να βγάλει στην πράξη μέχρι κατακλισμό ή το αντίθετο,έτσι είναι οι αστάθειες!
      Σ'εμάς πάλι αν εξαιρέσουμε τις χθεσινές νυχτερινές μπόρες κ σήμερα μία απο τα ίδια,συννεφιά κ ένα ψιλόβροχο το απογεύμα κ τίποτα αξιόλογο.
      Όσο για το ταμείο του υετού πιστεύω θα αργήσει πολύ ακόμα καθώς όλα δείχνουν ότι ο άστατος καιρός θα παραμείνει για πάρα πολύ ακόμα κυρίως απο βόρεια Πελοπόννησο κ βορειότερα.
      Ξημερώνει λοιπόν κ σήμερα μία ημέρα με έντονο ενφιαφέρον για το που θα χτυπήσει το εκρηκτικό κ πάλι μίγμα αστάθειας.

      Διαγραφή
  4. Και εδώ στην πόλη της Ρόδου έβρεξε δυνατουτσικα χθες το πρωί κ μάλιστα χωρίς να το περιμένουμε. Ευλόγια πραγματικά...Σήμερα τα ξημερώματα είχαμε διάσπαρτες καταιγίδες στα δυτικά παραλια του νησιού κ τα ορεινά. Πάντως οι τουριστες δεν "μασανε" κ καλα κάνουν δηλαδή . Με το που καθάρισε ο ουρανός κ ανέβηκε η θερμοκρασία γύρω στους 22 βαθμους (για την πόλη μιλάω πάντα) βγήκαν ξανά σαν τα σαλιγκάρια στις παραλίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο, έπιασε το ξόρκι της γκρίνιας και της αποτυχημένης πρόβλεψης. ο καιρός και η ποδοσφαιρική ομάδα μας εκθέτουν. για την αδιαφορία σου για τα νούμερα, σε ζηλεύω,εννοείται, ως αριθμοκαταναγκαστικός.
    Χρήστο, έτσι είναι με την κατανομή σε βάθος χρόνου, μάλιστα συχνά τα χιλιοστά έρχονται στις (βάσει πρόβλεψης) λιγότερο πιθανές μέρες. για την Κρήτη, αφενός όπως λες δεν έβρεξε παντού, αφετέρου η ραγδαιότητα, ειδικά μετά την ανομβρία, είναι επιζήμια.
    καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καιρικό αφιέρωμα στον Απρίλη που μας πέρασε, από τον εξαίρετο καιρόφιλο και προγνώστη Βασίλη Πανάκογλου. "Aπριλιος 2018 με αρωμα Αφρικης":

    https://e-meteolarissa.blogspot.gr/

    Ο Μάιος βάζει ήδη σοβαρή υποψηφιότητα ως ο πρώτος φετινός κανονικός ανοιξιάτικος μήνας, μετά την πρώιμη επέλαση του θέρους που προηγήθηκε. Μακάρι να συνεχίσει να μας αποζημιώνει, χωρίς ακρότητες και καταστροφές. Να βραχούμε καλά, να ποτιστούν και οι περιοχές της χώρας μας που το έχουν πιο πολύ ανάγκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα,το θετικό με την οικονομική κρίση στη χώρα μας είναι ότι έχει μειωθεί ή καταναλωτική μανία ,έχει αλλάξει αναγκαστικά συνηθειες ο μέσος έλληνας,δινει περισσότερη αξία στα καθημερινά,κ ευτυχώς δεν ζει πια μόνο για να τρώει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν μέρει μόνο ισχύει αυτό που γράφεις. Δυστυχώς, οι περισσότεροι "νεόπτωχοι" της κρίσης δεν επιδιώκουν μια πιο ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή αλλά καταφεύγουν στα φτηνά υποκατάστατα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία. Είναι χαρακτηριστικό οτι στις ΗΠΑ οι φτωχότερες τάξεις τρέφονται με διατροφικά σκουπίδια. Το ποσοστό των παχύσαρκων είναι ιδιαίτερα υψηλό ανάμεσα στους μαύρους, στους φτωχούς Λατινοαμερικάνους κλπ. Και εδώ στη χώρα μας, η παιδική παχυσαρκία (το βλέπει κάποιος στα σχολεία) έχει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Και είναι συνήθως παιδιά φτωχών οικογενειών.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλους, Βαγγέλη η τρομάρα όπως καταλαβαίνεις έχει να κάνει με την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να σε τρομάξει αν κανείς το λάθος να μην προσέξεις με τα κοφτερά του δόντια, κατά τα άλλα, τον επιστρέφεις στο νερό και δεν κινδυνεύεις. Όμορφη αίσθηση δροσιάς μετά την παρατεταμένη «ανώμαλη» ζέστη και από ότι όλα δείχνουν θα συνεχιστεί.
    Ωραία ποτιστική βροχή δυο μέρες στην περιοχή της Χαλκίδας που την έχουν ανάγκη κάποιες καλλιέργειες ίσως και ζώα (αλεπού στις παρυφές τις πόλης να μην τρομάζει από τον σκύλο που την γαβγίζει πίσω από κάγκελα και εγώ να χάνω τον ύπνο μου 3 και μισή το πρωί για την διώξω με φωνές. Απαθέστατη και μετά από λίγο αποχωρώντας ήρεμα να με κράζει κι από πάνω με αυτή την απόκοσμη κραυγή των αλεπούδων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι όμορφες εικόνες που καθημερινά μάς μεταφέρετε από τη θάλασσα, τα βουνά, τα δάση και τα χωράφια, τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας, είναι για εμάς που ζούμε στοιβαγμένοι στα διαμερίσματα των πόλεων πραγματικά ανεκτίμητες. Σας ευχαριστούμε πολύ.

      Διαγραφή
    2. Εμείς σας ευχαριστούμε για την καθημερινή πρόγνωση, την τεκμηριωμένη ανάλυση των μετεωρολογικών θεμάτων και την ψύχραιμη, ζυγισμένη θέση ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις και τοποθετήσεις των αναγνωστών σας.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλη την παρέα.Μετα απο τέσσερις ημέρες συνεχούς "μαραθωνίου"για να τα προλάβω ολα δουλειά ,αγροτικά,ταξίδια(κοντά 2000 χιλιομετρα εκανα,και στην αγαπημένη Θεσσαλία μου)ξαναμπαινω στο "κλαμπ"ανανεωμένος.Λιγο που πρόλαβα να διαβάσω μέχρι στιγμής(εννοείτε οτι θα τα διαβάσω ολα)βλέπω πολύ ενδιαφέροντα σχόλια, τόσο από τον κ.Ζιακοπουλο,οσο και απο τους υπόλοιπους.Στα του καιρού,αφου περάσαμε(στην περιοχή μου)μέσα απο την τρύπα της βελόνας το μεσημερι-απόγευμα του Σαββάτου και την γλυτώσαμε στην κυριολεξια μόνο με καταρρακτώδη βροχή και οχι χαλάζι,ειμαστε πολύ τυχεροί.Κυριακή,Παρόλο που ελλειπα μου είπαν οτι εριξε καλή βροχή και το βράδυ που γύρισα από Τρικαλα-Καρδίτσα βρήκα και εγω να βρεχει καλά.Δευτερα πρωί ως το μεσημέρι είχε χαμηλή νεφωση με αρκετά καλή βροχή,άνοιξε μετά και το βράδυ συννεφιά χωρίς φαινόμενα.Σημερα ξεκίνησε η μέρα με πολύ υγρασία και ομίχλη!!!Και από τις 12 διάστηματα με μπορες (μικρές)αλλα εδώ και 1.5 ώρα βρεχει δυνατά.Ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι πολύ καλός,δεδομένης της ξερας που υπήρχε,και βλέποντας τους"μετεωρολογους" της αυλής μου(για ακόμη μια φορά έπεσαν διανα)θα συνεχίσει να ρίχνει καλό νερό,αρκεί να μην κάνει ζημιές.Η ατμόσφαιρα είναι πολύ όμορφη και γεμάτη ευωδιές και η γη "μαλακωσε"τόσο ακόμη και μέσα στα πεύκα που και αυτά με την σειρά τους Όχι μονο άλλαξαν στο χρωμα(πήραν ένα ανοιχτό πράσινο σαν "λαχανί"θα έλεγα) αλλα εκπέμπουν ένα άρωμα που σου"γαργαλαει"τα ρουθουνια και δεν θέλω να το κουνήσω από το σκεπαστρο που κάθομαι και γράφω με την βροχή να πεφτει διπλα μου και την σκύλα μου να χορεύει από χαρά.Είναι πολύ ωραίο να βρίσκεσαι τόσο κοντά στην φύση και να απολαμβάνεις τα "έργα της".Απο τα πολλά που έζησα αυτές τις μέρες όπου και να πηγα,αυτο που θα ξεχωρίσω,σίγουρα είναι,το ζευγάρωμα του νεαρού γερακιου("μου")που πλέον είναι ένας πολυ καλος κυνηγός και πιστεύω καλός σύντροφος για την γεράκινα του.Επισης τα μουσμουλα που έφαγα το Σάββατο το πρωί δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που έφαγα σήμερα.Η βροχή τα έκανε νοστιμότατα και με ωραιότατη γεύση.Βεβαια είναι πολύ νωρίς που ωρίμασαν,αλλα ειπαμε οτι φέτος ολα ηρθαν παρακαιρα.Να φανταστείτε ότι οι συκιές μου έχουν πολλά σύκα!!(Για αρχές Μαΐου μιλάμε ότι είμαστε).Οσο για την αλεπού που είπε ο Λευτερης,έχει δίκιο καθότι περπατάνε όλη μέρα(την νύχτα κάνουν παρτι)μέσα στο χωριό μου και κάνουν την βόλτα τούς σαν να είναι μόνες τους.Λιγο ακόμη και θα τις πάρουμε για κατοικίδια!!Καλο απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή